Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: Sateenkaarinuoret kärsivät ahdistuksesta, masennuksesta ja koulukiusaamisesta muita enemmän

Vuoden 2019 Kouluterveyskyselyn tulosten mukaan mielialaan liittyvät huolet ovat sateenkaarinuorilla lähes kaksi kertaa muita nuoria yleisempiä. Kaksi kolmesta seksuaalivähemmistöihin ja noin 60 prosenttia sukupuolivähemmistöihin kuuluvista nuorista oli ollut huolissaan mielialastaan kyselyä edeltävän vuoden aikana.

Lisäksi ahdistuneisuus ja masennusoireilu olivat sateenkaarinuorilla lähes kolme kertaa muita nuoria yleisempiä ja noin joka viides sateenkaarinuori koki terveydentilansa keskinkertaiseksi tai huonoksi, kerrotaan THL:n tiedotteessa.

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat nuoret kokivat kouluympäristön puutteelliseksi ja turvattomaksi useammin kuin muut nuoret. Erityisesti sukupuolivähemmistöihin kuuluvat nuoret kertoivat muita nuoria useammin kokeneensa koulukiusaamista ja fyysistä uhkaa.

– Kouluterveyskyselyn tulokset antavat aihetta tarttua nykyistä vahvemmin sateenkaarinuorten hyvinvoinnin ja osallisuuden edistämiseen. Työnantajien tulisi järjestää nuorten parissa toimiville koulutusta sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuteen liittyvistä kysymyksistä. Koulujen tulee vahvistaa sateenkaarinuorten vaikutusmahdollisuuksia esimerkiksi tilojen suunnittelussa. Tulokset myös osoittavat nuorten tarpeen matalan kynnyksen palveluille, joissa ei ole pelkoa syrjityksiksi tulemisesta, toteaa THL:n kehittämispäällikkö Satu Jokela tiedotteessa.

Tuloksista käy myös ilmi, että sateenkaarinuorista useampi kuin muista nuorista ei saa tukea ja apua ongelmiin silloin, kun he sitä todella tarvitsisivat.

Sateenkaarinuorella ja seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvalla nuorella tarkoitetaan nuorta, jonka kyselyssä ilmoittama sukupuoli ei vastannut virallista sukupuolta tai joka kuvasi seksuaalisen suuntautumisensa homoksi, lesboksi, bi:ksi tai ei katsonut minkään annetun vaihtoehdon kuvaavan itseään.

Tulosten perusteella noin neljännes sateenkaarinuorista tunsi itsensä yksinäiseksi, kun vastaava osuus muilla nuorilla oli noin kymmenesosa. Osa nuorista toi kyselyvastauksissa esiin myös keskusteluvaikeudet omien vanhempiensa kanssa.

Seurustelusuhteista sateenkaarinuorilla oli positiivisia kokemuksia lähes yhtä usein kuin muillakin nuorilla ja moni nuorista koki, että voi olla seurustelusuhteessa oma itsensä ja ilmaista toiselle läheisyyttä ja rakkautta.

Viranomaisilla, koulutuksen järjestäjillä ja oppilaitoksilla on lakiin perustuva velvollisuus ehkäistä syrjintää sekä edistää sukupuolten tasa-arvoa ja nuorten yhdenvertaisuutta. Laki myös edellyttää osallistamaan oppilaita ja opiskelijoita edistämistoimenpiteiden suunnitteluun.