Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hovioikeus: Stockmann ei kikkaillut määräaikaisilla sopimuksilla – myyjälle maksettavaa yli 20 000 euroa

Helsingin hovioikeus on 26. marraskuuta antamallaan tuomiolla muuttanut Helsingin käräjäoikeuden irtisanomisriita-asiasta viime vuonna antamaa tuomiota. Hovioikeuden käsitellessä asiaa oli kyse siitä, oliko Stockmann Oyj:stä irtisanotun miehen määräaikaisille työsopimuksille ollut perustellut syyt, onko Stockmannin työvoiman tarve ollut pysyvä ja onko miehen työsuhdetta hiljaisesti pidennetty kolmannen ja viidennen määräaikaisen työsopimuskauden päättymisen jälkeen.

Käräjäoikeus oli katsonut, että Stockmannin työvoiman tarve oli muuttunut helmikuun alussa 2016 pysyväksi, minkä vuoksi miehen työsopimusta oli pidettävä toistaiseksi voimassa olevana kyseisestä viidennen työsopimuskauden alkamisesta lukien. Käräjäoikeus tuomitsi Stockmannin maksamaan irtisanotulle työntekijälle liki 1 500 euroa irtisanomisajan palkkaa ja lomakorvausta viivästyskorkoineen, korvausta työsuhteen perusteettomasta päättämisestä yli 5 100 euroa viivästyskorkoineen sekä korvausta oikeudenkäyntikuluista liki 11 000 euroa viivästyskorkoineen.

Hovioikeus toteaa johtopäätöksenään, että Stockmann ei ollut pyrkinyt kiertämään toistaiseksi voimassa olevaan työsopimukseen liittyvää työsuhdeturvaa, vaan pyrkimyksenä näyttää olleen pikemminkin tarkoitus turvata työnantajan velvollisuus kohdella työntekijöitään tasapuolisella tavalla työnantajan kulloinenkin resurssitarve huomioon ottaen. Irtisanotun miehen työsopimusta ei ole pidettävä käräjäoikeuden katsomalla tavalla tai muutoinkaan toistaiseksi voimassa olevana.

Hovioikeus kumosi siis käräjäoikeuden antaman tuomion asiassa, Stockmann vapautettiin maksuvelvollisuudestaan irtisanotulle miehelle ja hänet velvoitettiin korvaamaan Stockmannille yhteensä yli 20 600 euron oikeudenkäyntikulut käräjä- ja hovioikeudessa viivästyskorkoineen.