Mohammed Al-juboori on it-alan maisteri, mutta Helsingistä ei töitä löydy – "Kun olin oppinut kielen, sanottiin että pitää olla työkokemusta"

Työelämä: Helsingin työllisyyspalveluihin siirtyy pian liki 50 000 asiakasta.

Mohammed Al-juboori ja Tammam Hatem ovat työkokeilussa Helsingin Työkanavassa. Toiminnanjohtaja Anna-Maria Kantola uskoo, että myös kolmannella sektorilla on tärkeä rooli työllisyyden edistämisessä. Päivi Tuovinen
Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Harmaa merimaisema näkyy Helsingin Työkanavan (HeTy ry) toimiston ikkunasta Katajanokalla. Työhuoneessa työskentelevät Mohammed Al-juboori ja Tammam Hatem it-hommissa. He ovat Hetyllä työkokeilussa.

– Olen ollut vuoden ja kahdeksan kuukautta työttömänä. On todella vaikeaa löytää töitä it-alalta, Al-juboori sanoo.

Hänellä on maisteritason koulutus it-alalta kotimaassaan Malesiassa, mutta Suomesta hän ei ole löytänyt töitä. Kun hän oli oppinut kielen, hänelle sanottiin, että pitää olla työkokemusta Suomessa.

– Siksi olen ollut Hetyssä nyt neljä kuukautta kehittämässä ammattitaitoani. Olen täällä helmikuuhun asti, mutta sen jälkeen en tiedä, mitä teen, hän sanoo.

Nyt se sanotaan Helsingissä suoraan: Osalla ei ole taloudellista motivaatiota mennä töihin – "Pieni joukko ihmisiä, joilla ei ole muuta tavoitetta kuin työttömyysturvan saaminen"

Al-juboori on yksi lähes 50 000 työttömästä työnhakijasta Helsingissä. Eikä korona helpota työnhakua. Työttömien ja lomautettujen määrä kasvaa ja avoimet työpaikat ovat vähentyneet.

Kesän luvuista työttömyys on hieman laskenut, mutta tilanne on edelleen karu aiempiin vuosiin verrattuna. Uudenmaan ely-keskuksen arvion mukaan Uudellamaalla ei ole näkyvissä nopeaa parannusta työmarkkinoilla.

On todella vaikeaa löytää töitä it-alalta.

Helsingin Työkanavassa ollaan odottavaisia, mitä muutos tuo tullessaan. Yhdistyksen mielestä järjestöjen toimintaedellytykset pitää turvata myös kuntakokeilun aikana. Toiminnanjohtaja Anna-Maria Kantolalle tärkeintä on, työttömät saavat oikeanlaista palvelua ja että työllisyystoimijoiden välinen yhteistyö toimii.

Tarkoituksena on, että Hetyn asiakkaat saavat tulevaisuudessakin jatkopolun työhön vapaille työmarkkinoille, koulutukseen tai muuhun esimerkiksi kunnan tarjoaman palvelun piiriin.

Helsingin Työkanavassa on tällä hetkellä kolmisenkymmentä henkilö työkokeilussa. Suurin osa heistä on vieraskielisiä, ja siksi työkokeilut sisältävät myös paljon kielikoulutusta.

Tutkimus: Maahanmuuttajavanhempien lapset menestyvät koulussa muita heikommin ja joutuvat useammin sijaishoitoon – Rikoksiin he kuitenkin syyllistyvät muita vähemmän

Vain 15 prosenttia määräaikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle joutuneista palasi töihin pysyvästi – isoja eroja ammattiryhmien kesken

Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin

"Hälytyskellot soivat" – Helsingin elinkeinojohtaja kauhistui nuorisotyöttömyyden räjähdyksestä

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut