Mistä tänään puhutaan?
Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.
Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.
Työelämä: Helsingin työllisyyspalveluihin siirtyy pian liki 50 000 asiakasta.
Helsinki ei ole hyppäämässä helppoon tehtävään ottaessaan vastuulleen alle 30-vuotiaiden, maahanmuuttajien sekä pitkäaikaistyöttömien työllistämisen vuoden alusta alkaen. Lakiuudistus on vielä työn alla eduskunnassa, eikä Helsingin elinkeino-osasto ole siihen täysin tyytyväinen. Osaston työvoima ja maahanmuutto -yksikön päällikkö Ilkka Haahtela sanoo, että kunnat ovat saamassa paljon vastuuta, mutta eivät kaikkia välineitä toimia.
Karu luku: koronalokakuussa työttöminä työnhakijoina 88 000 ihmistä enemmän kuin vuosi sitten
– Vastuu siirtyy, mutta paljon valtaa jää valtiolle, eikä kokonaisuus ole tasapainoinen.
Haahtela laajentaisi ajatusta siitä, mikä kaikki lasketaan työllisyyttä edistäväksi toiminnaksi, joka ei uhkaisi työttömyysturvaa.
– Jos ihminen on aktiivinen, tekee monenlaista, ja katsomme, että hänen tilanteensa sillä kohentuu, sille ei pitäisi tulla valtiolta rajoituksia työttömyysturvaan. Esimerkiksi ely-keskuksen hankkima palvelun katsotaan edistävän työllistymistä, mutta monien muiden palveluiden ei, Haahtela sanoo.
Esimerkiksi kaupungin tarjoama kielikoulutus ei välttämättä riitä työttömyysturvan säilymiseen, vaan ohessa on ehkä tehtävä lakisääteisiä työllisyyspalveluita.
Helsingissä yli 68 000 ihmistä ei maksa tuloveroa – tilastossa erottuu 2 ihmisryhmää
Helsingin työllisyyspalveluihin siirtyy noin 49 500 työnhakija-asiakasta ja 232 työntekijää TE-toimistolta. Jokainen työnhakija saa oman vastuuasiantuntijan.
Kaupungilla on valtiota paljon paikallisempi, laajempi ja kattavampi valikoima palveluita, joista on tarkoitus yksilöllisesti räätälöidä sopiva reitti asiakkaalle. Helsinki esimerkiksi tarjoaa opinto-ohjausta ja pyrkii tunnistamaan asiakkaan osaamisen.
Ilkka Haahtela sanoo, että koronan aiheuttama työttömyys tuo lisähaastetta Helsingille.
– Kaikille emme varmasti löydä töitä. Järjestelmässä on muutenkin pieni joukko ihmisiä, joilla ei ole muuta tavoitetta kuin työttömyysturvan saaminen. Tavoitteemme kuitenkin on, että sinne jäisi mahdollisimman vähän ihmisiä, joilta puuttuu koulutus ja osaaminen, tai jotka eivät näe taloudellista motivaatiota mennä töihin.
Helsingin Työkanavassa ollaan odottavaisia, mitä muutos tuo tullessaan. Yhdistyksen mielestä järjestöjen toimintaedellytykset pitää turvata myös kuntakokeilun aikana. Toiminnanjohtaja Anna-Maria Kantolalle tärkeintä on, työttömät saavat oikeanlaista palvelua ja että työllisyystoimijoiden välinen yhteistyö toimii.
Tarkoituksena on, että Hetyn asiakkaat saavat tulevaisuudessakin jatkopolun työhön vapaille työmarkkinoille, koulutukseen tai muuhun esimerkiksi kunnan tarjoaman palvelun piiriin.
Lokakuun lopussa Helsingissä oli 47 760 työtöntä työnhakijaa.
Vuosi sitten lokakuussa heitä oli 29 644.
Muutos on yli 18 000, eli 61 %, koko maassa luku on 39 %.
Avoimia työpaikkoja oli viime kuussa 31 % vähemmän.
Helsingissä työttömistä työnhakijoista 21 % oli kokoaikaisesti lomautettuja.
Alle 25-vuotiaiden työttömien määrä kasvoi 116 %.
Vähiten työttömyys kasvoi yli 50-vuotiailla.
Työttömien ulkomaan kansalaisten määrä kasvoi 59 %.
Pitkäaikaistyöttömien määrä kohosi 34 %.
Lähde: Uudenmaan ely-keskus
Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen
Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.
Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.