Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kantakaupungissa on alue, jonne syntyy nyt harvinaisen paljon uudisasuntoja – "Halutaan vähän jotain muuta kuin perusarkkitehtuuria"

Asunnot: Töölöön on syntymässä kantakaupungiksi paljon uudisasuntoja. Asiantuntijoiden mielestä alueen rakennuskanta kaipaa kunnostusta.

Töölössä on tällä hetkellä käynnissä uudistumisen aalto, joka tuo alueelle moderneja asuintaloja.

Rakennusliike YIT rakentaa parhaillaan Meilahden ja Töölön rajalle, Töölöntullin kupeeseen, kolmen kerrostalon kompleksia.

Asukkaiden raju pettymys: Äänestivät 100 000 euroa joulutapahtumalle – kaupunki ei järjestäkään

Tontille, jossa aiemmin oli entisen Markkinointi-instituutin nykyisen Rastor-instituutin koulutuskeskus, valmistuvat ensimmäiset 30 myytävää asuntoa ensi vuoden loppuun mennessä.

– Voitimme tarjouskilpailun ja sitten lähdimme hakemaan kaavamuutosta. Kaupungin kanssa sovimme, että teemme arkkitehtikilpailun kaavamuutoksen perusteista. Sen voitti Ark-house arkkitehdit Oy, sanoo YIT:n pääkaupunkiseudun asumisen johtaja Harri Isoviita.

Ark-house arkkitehdit Oy on pyrkinyt istuttamaan ulkoisesti uudet talot vallitsevaan rakennuskantaan. Niissä on muun muassa vinoja kattomuotoja ja pinnakaiteita, joita löytyy jo olemassaolevasta ympäristöstä.

Kantakaupungin asuntokantaa harvoin muutetaan, mutta se on Isoviitan mukaan tarpeellista, sillä rakennukset ovat iäkkäitä ja niiden tonttien käyttötarkoitus on voinut ajan saatossa muuttua.

– Yksi vaihtoehto on purkava uudelleenrakentaminen eli puretaan vanhaa pois, haetaan kaavamuutos, hieman lisää rakennusoikeutta ja nähdään, että se olisi järkevä vaihtoehto siihen verrattuna, että lähdettäisiin saneeraamaan vanhaa. Silloin se tuo mahdollisuuden uudisrakentamiselle. Onhan saneerauskin mahdollinen eli tehdään kohteeseen täysremontti ja saadaan sitä kautta kohteita uudistettua, Isoviita kuvailee.

Vanhan rakennuksen saneeraukseen päätyi Auratum Asunnot, joka parhaillaan muuttaa entistä Yleisradion toimitilaa moderneiksi asunnoiksi. ”Hotellimaista ylellisyyttä” tarjoavat 146 asuntoa valmistuvat joulukuussa 2022.

– Helsingissä olemme tehneet tämän tyylisiä hankkeita. Ajallisesti tällaiset projektit ovat pitkiä ja vanhoissa rakennuksissa on isommat riskit, joten ne eivät välttämättä kiinnosta niin paljon isoja rakennusliikkeitä tai muita rakennuttajia. Aina ei tiedetä, mitä sieltä todellisuudessa löytyy ennen kuin se puretaan. Vanha rakennus voi olla huonommassa kunnossa, mitä ollaan odotettu. Mittatarkkuus voi aiheuttaa haasteita, koska kaikkia rakenteita ei välttämättä näy kuvissa ja asuntokaupassa suunnitelmien pitäisi olla aika valmiita, kuvailee Auratum Asuntojen rakennuttajajohtaja Janne Hietala.

Legendaarinen Aliisa Karhumäki, 81, paljastaa mikä on Jaskan Grillin suosituin annos – Tarja Halosen ja Timo Soinin nimikkoherkutkin jäävät taakse

Auratum Asunnot teki täysremontin myös Mechelininkadulla sijaitsevalle Taivallahden kasarmialueelle. Heidän seuraava hankkeensa sijoittuu myös Töölöön sairaalan viereen.

– Vanhaa rakennuskantaa on kunnostettu. Se varmasti tuo piristystä alueelle, Hietala sanoo.

Sekä Isoviita ja Hietala kertovat kantakaupungin rakentamisen olevan melko haasteellista. Sen lisäksi, että kohteiden täytyy sulautua ympäristöönsä, on rakentaminen keskustan sykkeessä logistisesti hankalaa.

– Rakentaminen on aika äänekästä hommaa ja välillä se saattaa kiristellä hermojakin, kun ei olla totuttu siihen, että vieressä koko ajan kolkutellaan, Hietala tuumaa.

– Kun ollaan tiiviillä alueella, rakentamisen logistiikka tuo normaalia enemmän haasteita. Töölökin on tiiviisti asuttu alue, jossa pitää huomioida, miten kaikkia louhintoja ja muita tehdään. Se tuo omia vivahteita rakentamiseen, Isoviita summaa.

1980-luvun "luksusruoka" naamioidaan ravintoloissa usein salaatiksi – helsinkiläinen hotelli näyttää, mistä on oikeasti kyse