37 vuotta samassa seurakunnassa työskennellyt helsinkiläiskanttori on alueellaan tuttu – "Täällä on hyvää yhteisöllisyyttä"

Musiikki: Roihuvuoren seurakunnan kanttori Hannele Filppula innostaa kaupunkilaisia avaamaan rohkeasti äänensä ja löytämään oman tapansa laulaa.

Hannele Filppula on erittäin tuttu henkilö Roihuvuoressa, sillä hän on ollut kanttorina vuodesta 1983 lähtien ja ohjannut muun muassa kuorotoimintaa. Jari Pietiläinen
Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Kun ensimmäinen adventtisunnuntai koittaa, Roihuvuoren seurakunnan kanttori Hannele Filppula, 67, on työnsä ääressä ja säestää virsiä uruilla.

Työ on tuttua, sillä Filppula on toiminut kanttorina samassa seurakunnassa peräti 37 vuoden ajan. Eläkeikä koittaa 70-vuotiaana, hän kertoo.

Messuihin ei voi koronatoimien vuoksi toistaiseksi osallistua paikan päällä, mutta seurakunta lähettää messun joka sunnuntai Facebook-sivuilleen.

– Kun koronatilanne keväällä paheni, kokoontumisia rajoitettiin silloinkin. Se tauko osui sikäli hyvään aikaan, että kirkon urut olivat silloin huollettavana, Filppula mainitsee.

Filppula on soittanut urkuja ja laulattanut kirkkokansaa Roihuvuoressa 37 vuoden ajan. Jos virsikirjasta etsitään virsi 37, sen sanat kertovat:

”Taas on yksi vuosi mennyt saamastani ajasta. Siitä kannan kiitoksen nyt, kaiken annoit lahjana.”

– Tämähän sattui sopivasti juuri adventtiin, kun uusi kirkkovuosi alkaa, Filppula ilahtuu laululöydöstä.

Roihuvuorelaisia Hannele Filppula on innostanut musiikin pariin monin eri tavoin. Esimerkiksi vuonna 1985 seurakunnassa käynnistyi Cantiamo-kuoron toiminta – kuoro toimii edelleen.

Lapsi- ja nuorisokuoro Sonórus puolestaan houkuttelee joukkoon nuorempia laulajia.

Vuonna 1988 aloitettiin viiden illan laulukoulu, josta on tullut varsin suosittu.

– Laulukoulussa jokainen voi etsiä omaa ääntään. Ihmisillä on edelleenkin selvästi halu laulaa, ja heitä kannattaa siihen rohkaista, Filppula kertoo.

Roihuvuoren kirkko täytti pyöreitä vuosia – arkkitehti sai ideansa 300-luvun kastekappeleista

Helsinkiläisten maallistuminen on kuitenkin näkynyt myös Roihuvuoressa: kirkosta eroaminen on 2000-luvulla kiihtynyt entisestään.

Nyt Roihuvuoressa kirkkoon kuuluu 55 prosenttia väestöstä – vielä 15 vuotta sitten luku oli peräti 75 prosenttia.

Takavuosina seurakunnan kirkoissa pidettiin sunnuntaisin peräti kuusi jumalanpalvelusta, mutta nyt niitä on enää kaksi.

– Kyllä vieraantuminen kirkosta tietenkin mietityttää ja saa surulliseksikin. Uskon kuitenkin siihen, että kirkon sanoma kolahtaa ihmisten elämään, kun sen aika on.

Vanhustenkeskuksen pihalla asuvasta senioriponi Sankusta tuli koko asuinalueen lemmikki – ponia käydään katsomassa ja sitä viedään kävelylle

Roihuvuoreen tukevasti juurtuneen kanttorin vapaa-aika täyttyy kulttuuririennoista, esimerkiksi konserteista, oopperasta ja museokortin mukanaan tuomista näyttelyistä.

– Asuinpaikkana Roihuvuori on minun mielestäni ihana, sillä luonto on täällä ihmistä lähellä. Täällä on myös hyvää yhteisöllisyyttä, Filppula tunnustaa.

Kirkon vuonna 1972 valmistuneet urut ovat tulleet Filppulalle rakkaiksi. Tuttu poljento löytyy lauluihin helposti. Jari Pietiläinen

Trendikkääksi noussut asuinalue veti hakijatulvan kaupungin vuokra-asuntoihin – verrattavissa jo Kalasatamaan ja Jätkäsaareen

Uimahallille suunniteltu tontti tuleekin uuden jäähallin käyttöön Helsingissä – asukkaat näreissään

Roihuvuoressa pelätään 1950-luvun idyllin särkymistä – "Ehdoton ei kaikelle viheralueen päälle rakentamiselle"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut