Vantaanjoen varteen ilmestyy uusia laitureita – Uimista niiltä ei kuitenkaan suositella, kertoo kaupungin projektipäällikkö

Virkistys: Ehdotus onkilaitureiden rakentamiseksi menestyi niin hyvin, että neljä laituria otetaan vielä tänä vuonna käyttöön.

Keravanjoen varrella olevaa kaislikkoa Siltamäessä on raivattu rannasta pois ja tilalla seisoo nyt ponttoonien päällä oleva laituri. Kyseessä on yksi neljästä Vantaan- ja Keravanjoen varrelle vielä tänä vuonna valmistuvasta onkilaiturista.

– Tavoitteena oli ensin rakentaa kolme laituria, mutta kustannusarvion mukaan varaa olikin vain kahteen. Lopulta sinne tuleekin neljä laituria, koska rakentaminen tuli odotettua halvemmaksi ja rahat riittivät niihin kaikkiin, pyörittelee laitureiden suunnittelusta vastaava projektinjohtaja Tomas Palmgren.

Ilpo Kuronen tuntee Koillis-Helsingin helmet ja kertoo nyt, miksi Malmin kentän pusikkoon kannattaa mennä tunneiksi

Onkilaiturit rakennetaan suositun joen varrelle OmaStadi -hankkeena. Vuonna 2018 ehdotettu idea sai aikanaan 785 ääntä ja eteni viime vuonna suunnitteluun. Rahaa hankkeelle myönnettiin 60 000 euroa.

Rakennuttamisesta vastaavan kaupungin projektipäällikkö Jussi Mäkinen kertoo, että Siltamäen kohdalla teräspaaluilla kiinni oleva kelluva laituri valmistui isänpäivän aikoihin. Leudon talven vuoksi se on saanut olla vielä paikoillaan.

Psykiatrisena sairaalana toiminut huvila ja legendaarinen ravintolatila kaupan Helsingissä – Kaupunki varoittaa myymiensä rakennusten kunnosta

– Sitten kun jäät tulevat, se nostetaan ylös ja tuodaan keväällä takaisin.

Laitureiden viereen on tulossa myös hankkeesta kertova infokyltti sekä roskikset.

– Kahteen myöhempään laituriin on tulossa myös nojailukaiteet, Palmgren sanoo.

Siltamäki on Keravanjoen, muut Vantaanjoen varrella.

Siltamäen laiturin jälkeen seuraava laituri on juuri valmistumassa Savelan nuorisopuiston kupeeseen eli paikkaan, jossa on aikaisemminkin ollut Vantaanjoen varrella laituri. Onkilaituria lähin katu on Pyynikintie.

Kaksi viimeistä onkilaituria ovat tulossa Pukinmäen rantapuistoon ja Tapaninvainioon.

– Laiturit on jo tilattu, mutta niitä ei ole asennettua vielä paikoilleen. Loppuvuodesta tulevat, Mäkinen lupaa.

Pukinmäen laiturin lähin katu on Pukinmäenkaari ja Tapaninvainion Papukaija Zagulan polku.

OmaStadi-hankkeeksi edenneessä ideassa toivottiin esimerkiksi suppailun mahdollistavia isompia laitureita tai "edes onkilaitureita" ja myös asukkaita, ulkoilijoita sekä palstaviljelijöitä palvelevaa kesäkahvilaa, johon nuoria voisi palkata töihin.

Rakkaus omiin kotikulmiin roihuaa Helsingissä – kun korona hellittää, nämä 70 seuraa ponkaisevat heti pystyyn

Hellekesinä voisi kuvitella, että laitureilta päädytään myös uimaan, sillä esimerkiksi Siltamäki–Suutarilassa ei uimarantaa joen varrella ole.

Palmgren toteaa, että laiturit ovat virallisesti onkilaitureita.

– Laiturit rakennetaan ensisijaisesti onkimista varten. Onginta ja uinti eivät välttämättä onnistu turvallisesti samaan aikaan. Tästä syystä uimatikkaita ei ainakaan tässä vaiheessa ole tulossa.

Uimalaitureiden perustaminen olisi vaatinut kaupungilta rannan kunnostamista ja jatkuvaa ylläpitoa toisin kuin onkilaiturit.

Kaupunki totesi kesäkahvilan osalta, että se voi järjestää tilan, mutta ei sinne kahvilatoimintaa.

OmaStadi-hankkeet

Onkilaiturit

OmaStadi on Helsingin tapa toteuttaa osallistuvaa budjetointia.

Helsinki käyttää 8,8 miljoonaa euroa kaupunkilaisten ideoiden toteuttamiseen.

Ideoista kehitetään ehdotuksia, joista kaupunkilaiset äänestävät. Kaupunki toteuttaa eniten ääniä saaneet.

Seuraavista OmaStadi-hankkeista äänestetään ensi syksynä.

Ehdotuksia kerätään parhaillaan. Ensi keväänä ideoita kehitetään yhdessä. Jatkoon päässeet ideat toteutetaan vuonna 2022.

Hankkeita voi äänestää kaikki 12 vuotta äänestysvuonna täyttävät ja sitä vanhemmat helsinkiläiset.

Lähde: OmaStadi

Pappi Sami Kivelä päätti lähteä Helsingin lähiöpubeihin tapaamaan ihmisiä: "Baareissa keskustelut menivät usein elämäntarinan kuuntelemiseen"

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut