Vuoden pimeimpänä aikana moni piristää tunnelmaa kausivaloilla ja kynttilöillä. Niiden käyttöön liittyy kuitenkin harhaluuloja, jotka voivat pahimmillaan johtaa tulipaloihin.
Tyypillisesti ajatellaan, että kynttilät voi huoletta jättää palamaan esimerkiksi terassilla tai parvekkeella ja että ne voi polttaa loppuun asti.
Kaikki kynttilät ja ulkotulet pitää kuitenkin sammuttaa ennen nukkumaan menoa, muistuttaa If Vakuutuksen tuotepäällikkö Laura Utunen tiedotteessa.
Vakuutusyhtiön tiedossa on tapauksia tältäkin vuodelta, joissa kynttilästä alkunsa saanut palo on asukkaiden nukkuessa sytyttänyt terassin ja levinnyt sen jälkeen taloon.
– Ulkona lähellä seinää syttyvä palo on erityisen vaarallinen, koska palovaroittimetkaan eivät välttämättä reagoi siihen ajoissa, Utunen sanoo.
Ja poltti kynttilää sitten sisällä tai ulkona, pöytä- ja kruunukynttilästä pitäisi aina jättää kaksi viimeistä senttimetriä polttamatta.
Ifin asiakkaan omakotitalon tulipalosta alkunsa saaneissa tutkimuksissa ilmeni, että kynttilän sydänlanka kallistuu palamisen loppuvaiheessa vaakatasoon ja jatkaa palamistaan sulan steariinin keskellä.
Käytännössä tuli voi jatkaa palamistaan vielä pitkään sen jälkeen, kun kynttilä on muuten palanut loppuun.
– Pahimmassa tapauksessa sula steariini tai parafiini voi syttyä palamaan allasmaisena nestepalona ja liekit lähtevät leviämään erityisesti puurunkoisen kynttilälyhdyn kautta ympäristöön, kertoo Utunen.
Kynttilän tai tuikun pitää olla riittävän tukevassa lyhdyssä, joka ei pääse kaatumaan tai putoamaan esimerkiksi tuulessa.
– Puu on nyt trendikäs materiaali, jota näkee kynttilälyhdyissäkin, mutta metallinen on ehdottomasti paloturvallisempi vaihtoehto. Kynttilöiden alla täytyy muistaa aina käyttää palamatonta alustaa, kuten lasia, keramiikkaa tai kiveä, muistuttaa Utunen.
Kausivaloja viritellessä nyrkkisääntö puolestaan on, että ulkona käytetään vain ulkokäyttöön suunniteltuja valoja.
Sisäkäyttöön tarkoitettuja valoja ei voi käyttää ulkona, koska niitä ei ole eristetty esimerkiksi kosteudelta ja kylmyydeltä.
Jos valaisimet ovat millään tavoin rikki tai esimerkiksi vilkkuvat epäilyttävästi, ei niitä pidä käyttää. Tulipaloriskin lisäksi rikkinäisissä valoissa on myös sähköiskun vaara.
– Rikkoutuneita jouluvaloja ei myöskään pidä ryhtyä itse korjailemaan, vaan ennemmin hankkia uudet. Valoja ostaessa kannattaa aina tarkistaa, että niistä löytyy ce-merkintä. Led-valot ovat turvallisimpia, koska niiden lamput eivät kuumene hehkulamppujen tavoin, kertoo Utunen.
Viisi vinkkiä kynttilöille ja kausivaloille:
- Käytä kynttilöiden ja ulkotulien alla palamatonta alustaa. Ulkotulialustan pitää pysyä paikoillaan säässä kuin säässä.
- Jos samalla alustalla on useampia kynttilöitä, jätä jokaisen kynttilän ympärille vähintään viiden sentin tila. Muuten kynttilät lämmittävät toisiaan ja kaasuuntunut steariini saattaa roihahtaa yhdeksi suureksi liekiksi.
- Jätä pöytä- ja kruunukynttilöistä noin kaksi senttimetriä polttamatta.
- Älä jätä kynttilää tai ulkotulta palamaan ilman valvontaa. Sammuta myös terassilla palavat kynttilät, kun menet nukkumaan.
- Käytä ulkona vain ulkokäyttöön tarkoitettuja kausivaloja. Älä käytä valosarjoja, joiden epäilet olevan edes osittain rikki.