MTV: Hus-johtaja ei usko, että "sikapiikkiin" yhdistetyt ongelmat toistuvat koronarokotteessa

Sikainfluenssaepidemian aikaan vuonna 2009 käytettiin Pandemrix-rokotetta. Arkisto / Kari Rouhiainen

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mukaan koronaviruksen tartuntavaara tulee aivan oleellisesti rokotteen myötä pienentymään, kertoo MTV Uutiset. Lehtonen pitää mahdollisena sitä, että virus jää yhteiskuntaan influenssaviruksen kaltaiseksi "vakiovieraaksi", joka aina vuosittain ponnahtelee siellä täällä.

Sikainfluenssaepidemian aikaan, vuonna 2009, ihmisiä ryhdyttiin rokottamaan kansankielellä "sikapiikiksi" kutsutulla Pandemrix-rokotteella. Pian tämän jälkeen paljastui narkolepsia -tapauksia, jotka yhdistettiin rokotteeseen, mikä jätti omat traumansa. Lehtonen ei usko, että tämä toistuisi koronarokotteen kohdalla.

– Pitäisin aika pienenä sitä riskiä, koska kyllä näitä rokotteita hyvin tutkitaan. Pandemrixin erikoisuushan oli se, että immuunisuoja haluttiin hyvin nopealla aikataululla ja valittiin sellainen muoto, joka yhdellä piikillä aiheutti voimakkaan immunologisen vasteen ja sillä on tietysti immunologisia haittoja, Lehtonen selventää.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Vaihda vapaalle ja tule Vantaalle – täällä on kaikki!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut