Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

MTV: Hus-johtaja ei usko, että "sikapiikkiin" yhdistetyt ongelmat toistuvat koronarokotteessa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mukaan koronaviruksen tartuntavaara tulee aivan oleellisesti rokotteen myötä pienentymään, kertoo MTV Uutiset. Lehtonen pitää mahdollisena sitä, että virus jää yhteiskuntaan influenssaviruksen kaltaiseksi "vakiovieraaksi", joka aina vuosittain ponnahtelee siellä täällä.

Sikainfluenssaepidemian aikaan, vuonna 2009, ihmisiä ryhdyttiin rokottamaan kansankielellä "sikapiikiksi" kutsutulla Pandemrix-rokotteella. Pian tämän jälkeen paljastui narkolepsia -tapauksia, jotka yhdistettiin rokotteeseen, mikä jätti omat traumansa. Lehtonen ei usko, että tämä toistuisi koronarokotteen kohdalla.

– Pitäisin aika pienenä sitä riskiä, koska kyllä näitä rokotteita hyvin tutkitaan. Pandemrixin erikoisuushan oli se, että immuunisuoja haluttiin hyvin nopealla aikataululla ja valittiin sellainen muoto, joka yhdellä piikillä aiheutti voimakkaan immunologisen vasteen ja sillä on tietysti immunologisia haittoja, Lehtonen selventää.