Neljäsosa Suomen koronatartunnoista vieraskielisillä – Osuus väestöstä 8 prosenttia

Kuvituskuva. Sauvo Jylhä

Minna Harmaala

Neljäsosa kaikista Suomessa todetuista koronavirustartunnoista on todettu muuta kieltä kuin Suomen virallisia kieliä puhuvilla eli käytännössä maahanmuuttajataustaisilla asukkailla. Viralliset kielet ovat suomi, ruotsi ja saame.

Koko väestössä muita kuin Suomen virallisia kieliä puhuvia on noin kahdeksan prosenttia.

Koronarokotteita voi tulla myyntiin jo joulun tienoilla – Normaaliin elämään ei päästä vielä hetkeen

"Tämä on se käyrä, jota emme haluaisi nähdä" – Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden käyrä nousee lähes pystysuoraan

Syitä yliedustukseen koronatilastoissa voi olla moni, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Natalia Skogberg tiedotteessa.

– Taustalla voi olla esimerkiksi heikompi sosioekonominen asema, työskentely ammatissa, jossa etätyö ei ole mahdollista, tai suuret perhekoot ja ahtaampi asuminen, jolloin tartuntaketjujen estäminen on vaikeampaa.

– Kyse on useimmiten monenlaisten tekijöiden kasautumisesta, jotka muissakin väestöryhmissä suurentavat tartunnan riskiä.

Ulkomaalaistaustaisten tartuntatilastojen kärjessä ovat THL:n mukaan samat ryhmät, joiden osuudet Suomen väestössä ovat suurimmat eli esimerkiksi venäjää, somalia, arabiaa ja kurdinkieltä äidinkielenään puhuvat.

– Olemme tarkastelleet tilastoja maaliskuun alusta alkaen, ja niissä näemme, että tartuntojen määrät lisääntyvät ja vähenevät nopeasti kaikissa kieliryhmissä. Äkillinen kasvu tartunnoissa liittyy yleensä joukkoaltistumisiin, esimerkiksi suuriin häihin tai työpaikalla tapahtuneisiin ketjuihin. Tähän mennessä tartuntaryppäät on saatu hyvin pysäytettyä nopeilla kohdennetuilla toimilla, kuten jäljityksen ja karanteenin avulla, Skogberg sanoo tiedotteessa.

Lääkettä tilanteeseen haetaan monikielisestä ja monikanavaisesta viestinnästä.

1980-luvun pelätty sairaus ei ole enää kuolemantuomio – koronan vuoksi taudin diagnooseja saattaa nyt jäädä todentamatta

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut