Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aira Samulin, 93, sai historiallisen tunnustuksen – "Yritän olla jatkossakin sen arvoinen"

Tunnustus: Samulin liittyi pikkulotaksi 8-vuotiaana ja palveli lottana Päämajan lääkintaosaston toimistossa. Jo aivan pienenä hän kulki äitinsä mukana lottailloissa lottanukke kainalossa.

Helsinkiläinen tanssinopettaja ja yrittäjä Aira Samulin, 93, on Vuoden Lotta 2021. Lotta Svärd Säätiön marraskuussa antama Vuoden Lotta -tunnustus myönnetään lottatyössä ansioituneelle henkilölle tai lottahengessä toisten hyväksi toimineelle suomalaiselle naiselle.

Samulin on tehnyt aktiivista mielenterveystyötä sekä nuoriso- ja vanhustyötä läpi elämän.

– Mahtava, varteenotettava, historiallinen ja kunniakas tunnustus. Yritän olla jatkossakin sen arvoinen, iloitsee Samulin.

Lottatyön Samulin kertoo imeneensä jo äidinmaidossa. Samulin on kotoisin luovutetun Karjalan puolelta, jonne hänen äitinsä perusti 10 eri kylään lottaosaston ja toimi niiden kaikkien puheenjohtajana.

– Kuljin lapsena äidin mukana lottailloissa lottanukke kainalossa, Samulin muistelee.

Pikkulottiin Aira Samulin liittyi 8-vuotiaana. Siellä hän kertoo oppineensa erilaisten varusteiden huoltamista ja valmistamista, ruuanlaittoa sekä kääreiden sitomista. Siirryttyään lotaksi 17-vuotiaana hän aloitti Päämajan lääkintäosaston toimistossa.

Lottatyö on kuulunut aina elämääni.

Aira Samulin

– Lottatyö on kuulunut aina elämääni. Edelleen pyrin osallistumaan lottien kokouksiin.

Hyrsylän Mutka on Aira Samulinin tunnetuksi tekemä käyntikohde, joka sijaitsee Lohjan Saukkolassa. Perinteisesti paikka on ollut ryhmien täyttämä.

– Nyt koronaepidemia melkein tappoi Hyrsylän.

Säilyttääkseen rakkaan paikkansa Samulin on joutunut myymään omaisuuttaan, muun muassa taidekokoelmansa.

Aira Samulinin Tarinasalonki sijaitsee hänen kaupunkikodissa Helsingin ytimessä Bulevardilla. Verkkosivujen mukaan ensi vuonna esillä on taiteilija Miina Äkkijyrkän Liki-näyttely.

Vuoden Lotta -tunnustus on myönnetty 2007 alkaen. Vuoden Lotta edustaa lähes 240 000 lottaa ja pikkulottaa, jotka tekivät vapaaehtoista maanpuolustustyötä.

Tällä hetkellä säätiön rekisterissä on lottia ja pikkulottia vajaa 7 000, joista lottia on 1700. Keski-ikä on 97 vuotta.

Samulinin Lotta-tunnustuksesta kertoi aiemmin Länsi-Uusimaa.