Näön heikentyminen paljastui aivokasvaimeksi – 19-vuotias Roosa näyttelee nyt Youtubessa ja unelmoi koodarin työstä

Aivokasvain ei estä Roosa Peltosaarta elämästä normaalia elämää.

Roosa Peltosaari aikoo jatkaa teatteriharrastustaan ainakin käsikirjoitusklubissa. Hän haluaisi myös löytää paikan, jossa pääsisi esiintymäänkin. Sauvo Jylhä

Satu Jalo

19-vuotias Roosa Peltosaari on pienestä tytöstä saakka tykännyt esiintymisestä. Neljä vuotta sitten hän pääsi toteuttamaan intohimoaan kuultuaan kavereiltaan, että ShedHelsingissä olisi mahdollista päästä tekemään musikaaleja.

Elisan perustama ShedHelsinki Säätiö tukee monimuotoista ja erityislapset huomioivaa lapsi- ja nuorisotyötä. Säätiö muun muassa mahdollistaa valtavirrasta poikkeavan teatterin esittämisen ja tarjoaa erityislapsille ja -nuorille mahdollisuuden esiintyä.

– Olen aina tykännyt laulaa, tanssia ja näytellä. Esiintymisestä tulee hyvä olo, eikä minua yleensä jännitä yhtään. Se on ihan peruskauraa, toteaa Järvenpäässä asuva Peltosaari näyttelemistä.

Nykyään Helsingin kaupunginteatterin alaisuudessa toimiva musiikkiteatteritoiminta on tarkoitettu 9–19-vuotiaille.

– Olen nyt neljättä ja valitettavasti viimeistä vuotta mukana. Mutta aion jatkaa siellä käsikirjoitusklubissa. Parhaillaan kirjoitan monologia. Näyttelemistäkin olisi kiva jatkaa, kun vaan löytyisi sopiva paikka, sosiaaliseksi itseään luonnehtiva Peltosaari pohtii.

Koronarajoitusten vuoksi musikaaliesitystä ei voida toteuttaa tänä vuonna, mutta sen sijaan ShedHelsinki tekee Metsän joulukalenterin Elisan Youtube-kanavalle. Kaikkien 24 ”luukun” takaa paljastuu esitys.

Ajattelen, että kaikesta selvitään.

Peltosaari on mukana kolmessa luukussa.

– Meidän 80 nuoren ryhmä on jaettu pieniin ryhmiin. Jokainen pääsee tekemään 1–2 luukkua, ja parissa luukussa esiinnymme kaikki.

Esityksiä kuvattiin Helsingissä.

– Olemme tehneet esitykset alusta asti itse. Meidän ryhmä esiintyy luukussa 14. Ilmaisumme on runollista, Peltosaari kertoo.

– Parasta ShedHelsingissä on se, että kaikki otetaan vastaan juuri sellaisina kuin he ovat.

Vaikka Peltosaari elää tavallista nuoren naisen elämää, aivan huoletonta se ei ole. Kuusi vuotta sitten Peltosaarelta löydettiin aivorungosta kasvain. Se oireili eritoten näön heikkenemisenä ja silmien karsastuksena.

Sijaintinsa vuoksi kasvainta ei voitu leikata.

– Kasvaimesta otettiin koepala, ja sitten sain sytostaatteja ja sädehoitoa. Kooltaan se on pysynyt löytymisestään saakka samankokoisena.

Ennustetta kasvaimen suhteen ei ole annettu. Peltosaari käy pään kuvauksissa säännöllisesti.

– Ajattelen, että kaikesta selvitään.

Kasvain vaikuttaa Peltosaaren liikkumiseen ja hän väsähtää helposti. Mutta hän ei halua ajatella esteitä, vaan mahdollisuuksia.

Näyttelemisen lisäksi Peltosaaren toinen intohimo on hevoset. Hän on ratsastanut jo 15 vuotta ja käy tallilla melkein joka päivä. Sieltä ovat löytyneet parhaat ystävätkin.

Eläinrakkaus näkyy kotonakin, sillä perheessä on lemmikkeinä koira ja gerbiilejä.

Peltosaaren kiinnostus tietokoneisiin on vahvaa, ja niihin liittyy tuleva ammattikin. Tietokonepeleistä häntä kiinnostaa eniten suosittu Counter-Strike.

– Se on jollain tavalla koukuttava ja siinä voi kilpailla muita vastaan, hän perustelee ammuntapelin kiinnostavuutta.

Peltosaaresta kertoi aiemmin Keski-Uusimaa-lehti.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Vaihda vapaalle ja tule Vantaalle – täällä on kaikki!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut