Riika huomasi öisen ilmiön työhuoneensa ikkunan edessä Hakaniemessä – "Se on koskettanut ihmisiä"

Elinkeino: Boxin grillikahvilan Riika Pikkuvirta löytää taiteesta voimavaroja.

Risto Vuorimies kuvasi siltojen alla eläneiden miesten elämää 1970-luvulla. Kuvia on julkaistu tänä vuonna ilmestyneessä Pilarisalin sankarit ja nappivarkaat kirjassa. Risto Vuorimies

Jouni Lampinen

Hakaniemen luovan kulman (Hakaniemenkatu 5) ikkunagallerian ensimmäisessä näyttelyssä on parhaillaan nähtävissä sipoolaisen Risto Vuorimiehen installaatio ja valokuvia Hakaniemen ja keskustan laitapuolen kulkijoista 1970-luvulta.

Näyttelyyn liittyy kirja Pilarisalin sankarit ja nappivarkaat, jonka Etelä-Suomen Median toimittaja Crista Lassfolk-Feodoroff kirjoitti edesmenneen setänsä muistelmien pohjalta. Suositusta kirjasta on otettu jo useita painoksia.

Ikkunoista nähtävä näyttely on kerännyt yleisöä vuorokauden eri aikoina.

– Kun menin pitämään luovan maalauksen kurssia, pysähdyin katsomaan kuinka tupakantumppeja oli kerääntynyt siihen ikkunoiden edustalle. Näyttely on koskettanut ihmisiä, jotka ovat tallustelleet yöllä ja päässeet katsomaan esimeriksi ruudulla pyöriviä Riston kuvia, sanoo Hakaniemen luovan kulman perustaja Riika Pikkuvirta.

Vuorimiehen näyttely on esillä vielä joulukuussakin ja luovan kulman ikkunagalleria jatkaa taiteen esittämistä myös ensi vuonna.

Sipoolaisen Box Cafe & Grillin yrittäjänä tunnettu Riika Pikkuvirta vuokrasi tilat Hakaniemestä vuonna 2017 taidekursseilleen ja taiteen tekemiselle.

Maalaaminen antoi valtavasti energiaa.

Riika Pikkuvirta

 Tila nimettiin Hakaniemen luovaksi kulmaksi, joka on myös muiden vuokrattavissa esimerkiksi luovan toiminnan kurssien järjestämistä varten.

– Tila on iso, 200 neliötä, jossa on iso studiopuoli ja pienempi puoli, joka sopisi esimerkiksi kahvilagalleriaksi.

Hakaniemen luovassa kulmassa yrittäjä tutustui Sari Laitiseen, ja sen jälkeen ideapari onkin jalostanut myös yhdessä luovia mahdollisuuksia.

– Toimimme Hakaniemen luovassa kulmassa. Se on se piste, josta jaetaan taidetta ja taide-elämyksiä – olivat ne sitten katsomista, kokemista tai tekemistä.

Pikkuvirta ja Laitinen perustivat Art-Hubin, yhtiön, joka ammentaa kuvataiteestakin työkaluja ihmisten, työyhteisöjen ja organisaatioiden kehittämiseksi.

Yrittäjä kokee henkilökohtaisesti luovuuden olevan tärkeä osa omaa hyvinvointiaan.

Jo ennen grillikahvilan perustamista Boxiin, Pikkuvirta oli saanut uutta energiaa elämäänsä taiteesta.

– Pystyin soveltamaan taiteen kautta koettuja ja opittuja prosesseja myös arki- ja työelämässä. Maalaaminen antoi valtavasti energiaa. Se opetti myös jäsentämään ja rytmittämään päivää, kehittämään ongelmanratkaisukykyä. Maalaaminen rentoutti ja vähensi stressiä.

– Suhtautumiseni työhön muuttui. Opin ottamaan asioita rennosti, innostuin uusista asioista ja projekteista. Mitä haasteellisimpia tehtäviä oli, sitä enemmän nautin.

Pikkuvirta on tehnyt tähän mennessä pääosan työurastaan markkinoinnissa, myynnissä ja viestinnässä. Työelämä esimerkiksi pörssiyhtiöissä maistui Pikkuvirralle, mutta nyt hänestä tuntuu hyvältä hyödyntää kokemustaan, luovuuttaan ja taiteellista kutsumustaan yrittäjänä.

– Taiteen tekeminen oli minulle monta vuotta rakas harrastus ja henkireikä hektisen ja vaativan työn ja arjen keskellä.

Pikkuvirta on taustaltaan kuvataiteilija ja kuvataideopettaja. Luovasta puolesta on ollut hänelle hyötyä erilaisissa töissä. Tätä kokemustaan hän haluaa jakaa muillekin.

– Taiteen kokeminen kehittää luovaa ajattelua.

Luovuudesta virtaa

Salliva ilmapiiri

Riika Pikkuvirta korostaa, että hän on nauttinut erilaisista töistään uransa aikana.

– Aikaisemmatkin työni ovat tarjonneet minulle aina luovia ympäristöjä – tai sitten minulla oli esimies, joka kannusti luovuuteen.

Tekstiili- ja vaatetusalan yhtiö Marimekko on hyvä esimerkki luovuuden arvostamisesta.

– Marimekossa luovuus oli kaikkialla, ihmisissä, tuotteissa ja rakenteissa. Marimekon työkulttuuri sai ihmiset loistamaan ja tekemään kaikkensa asiakkaiden ja yrityksen hyväksi, Pikkuvirta muistelee työvuosiaan Marimekossa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut