Suomen kallein ravintola!
Näin voisi luonnehtia onnenpotkua, joka kohtasi lottien säätiötä, kun se ja Työmaahuolto-yhtiö myivät kaikki ruokabisneksensä 1970-luvun lopulla.
Työpaikkaruokaloista ne saivat Fazerilta rahaa. Niistä tuli uudella omistajalla kaikkien tuntema Amica. Vantaalla sijainnut ruokatehdas meni Helsingin kaupungille, ja se toimittaa edelleen annoksia kotipalvelulle. Konsernin lippulaivan White Ladyn ostanut oopperalaulaja Timo Mustakallio maksoi kaupan teknologia-Nokian edeltäjäyhtiöiden osakkeilla.
Paperinmakuinen käypä hinta muuttui alle 20 vuodessa suorastaan satumaiseksi summaksi. Lotilla oli yhtäkkiä satojen miljoonien markkojen omaisuus. Sitä alettiin hajauttaa ja sijoittaa asuntorakentamiseen.
Hyvää on siis jaettu. Ei juututtu yhteen Nokiaan.
Esimerkiksi asuntorakentamisesta käy Munkkiniemen puistotie 22:n ja Laajalahdentie 11:n kulmauksessa sijaitseva As Oy Helsingin Lottahovi, joka valmistui 1999.
Lisäksi vuokra-asuntoja on Espoossa ja Tuusulassa.
Mannerheimintie 93:ssa asuu vielä seitsemän lottaa.
– Asuntoja vuokrataan vapailla markkinoilla, mutta lotilla on edelleenkin ensisijainen oikeus niihin, Lotta Svärdin toiminnanjohtaja Anne Nurminen kertoo.
Muuten säätiö jatkaa lottien ja pikkulottien kuntouttamista ja tukemista. Se on säätiön ensisijainen tehtävä, joskin järjestö osallistuu nyt muun muassa koronaongelmien vaatimaan avustustyöhön. Viime vuonna avustuksia jaettiin 2,8 miljoonaa euroa, josta suurin osa meni laitos- ja avokuntoutuksiin.
Säätiö ylläpitää myös Tuusulassa toimivaa Lotta-museota. Viime viikolla säätiö julkisti vuoden lotan, joksi valittiin taiteilija Aira Samulin, 93. Hän oli liittynyt pikkulottiin kahdeksanvuotiaana.
Ensi vuonna lottajärjestö täyttää sata vuotta. Nimensä se sai J.L. Runebergin Vänrikki Stoolin tarinoiden naishahmosta.