Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tämä Mannerheimintiellä sijaitseva ravintola on osa Suomen historiaa ja myös edelläkävijä – tiettävästi ensimmäinen helsinkiläinen ykkösluokan ravintola, johon naiset pääsivät ilman herraseuraa

Historia: Ravintolan tarinaan mahtuu sotaa, rauhaa, urheilua,

Kekkosen kabinetti näyttää olevan varattu. Perheseurue kolmessa polvessa on tullut sunnuntailounaalle. Näin näyttää olevan myös salin puolella ja takaosan kabinetissa.

Mannerheimintie 93:n mutkassa löytyy pala tasavallan 103:n vuoden historiaa. Sitä ei arvaa lapsiystävällisen ravintolan seesteisestä tunnelmasta.

Näin Lotta Svärd myi ruokabisneksensä ja teki satumaiset voitot

Ravintola White Lady avattiin Helsingin olympialaisten alla 1952. Naistentaloksi sanottua valkotiilistä 200 asunnon kerrostaloa rakennettiin vielä seuraavaan vuoteen.

Asialla olivat sotiemme lotat: silloin virallisesti Suomen Naisten Huoltosäätiö, koska Lotta Svärd järjestö ja sen nimi oli kielletty fasistisena rauhansopimuksessa Neuvostoliiton kanssa.

Lotat eivät jääneet rauhan tultua toimettomiksi, vaan heidän Työmaahuolto -niminen yhtiönsä muonitti – nyt sanottaisiin hoiti cateringin – esimerkiksi pohjoisen patotyömailla ja olympiakisoissa. Enimmillään yhtiön palveluksessa oli pari tuhatta työntekijää.

White Lady oli toista maata. Sen ruokalistakin oli ranskaksi. Ravintolan kanta-asiakkaita oli alusta alkaen politiikan nousukiidossa ollut pääministeri Urho Kekkonen.

Aira Samulin, 93, sai historiallisen tunnustuksen – "Yritän olla jatkossakin sen arvoinen"

Tänään se on nimenomaan perheravintola. Leikkinurkkaus on koronan takia suljettu, mutta lapset saavat puuhastella pöydissä. Turvavälit ovat tehneet vaaleasta salista avaran. Historian kytköksistä muistuttavat muutamat seinille kiinnitetyt taulut, kuten kuva eduskunnan urheilukerhon 20-vuotisjuhlasta. Onnittelijaksi saapui presidentti Urho Kekkonen. Onnitteluja vastaanotti muiden muassa puhemies K.A. Fagerholm – Kekkosen tiukka vastustaja vuoden 1956 vaaleissa.

Lisäksi seinältä voi opetella vanhoista ruokalistoista ranskaa. Nykyiseltä ruokalistalta voi tilata klassikkoja, kuten etanapannun, bouillabaissen, belgialaiset sinisimpukat, oskarinleikkeen, pippuripihvin ja pariloitua maksaa. Ajan riennossa ovat toki tulleet kasvis- ja vegevaihtoehdot.

Avautuessaan White Lady oli edelläkävijä. Se oli tiettävästi ensimmäinen helsinkiläinen I luokan ravintola, johon naiset pääsivät ilman herraseuraa.

Moni muistaa markka-ajan lopulta kympin maksaneet lasten pizzat. Edelleenkin hinnoittelu suosii lapsia. Ravintola on ollut sukupolvikokemus – jo monelle polvelle.

1970-luvulla ravintolan omistajaksi tuli kansainvälistä mainetta niittänyt oopperalaulaja Timo Mustakallio. Savolinnan oopperajuhlien taiteellinen johtaja kuului yhteen nuoren Suomen merkittävimpään teollisuussukuun. Hän oli vuorineuvos ja taidemesenaatti Emil Aaltosen tyttärenpoika.

Tamperelainen teollisuussuku omisti muun muassa Aaltosen kenkätehtaat, Lokomon konepajat ja Sarviksen muovitehtaan.

Mamma Mariaksi paikka muuttui 1985, kun Mustakalliot, hotelli- ja ravintola-alan konkari Matti Pulkki irtautuivat ravintolayhtiöstä.

Ohjaksiin jäi yrittäjä Aimo Bonden, joka halusi tuoda paikan oikealle vuosikymmenelle. Sama mies loi Suomeen vaimonsa, sisustusarkkitehti Maria Bondenin kanssa Rosso ja Martina -pizzaketjut ja niiden konseptit.

White Ladyn nimi otettiin uudelleen käyttöön 2001 ja nyt johdossa on tytär Camilla Bonden.