Myös koululaisille ilta- ja viikonloppuhoitoa? – Helsingissä aiotaan käynnistää kokeilu: "Esimerkiksi myyjille tavallisia päivätöitä ei enää ole"
Vuorohoito: Helsingissä aiotaan kokeilla koululaisten ilta-, yö- ja viikonloppuhoitoa. Kysyntää hoidolle on kyselyn mukaan erityisesti Ruoholahdessa ja Kampissa, Maunulassa, Oulunkylässä, Malmilla ja Vuosaaressa.

Helsinki pohtii parhaillaan kouluikäisten vuorohoidon aloittamista. Kyseessä olisi pilottikokeilu.
Asia nousi esille viime viikolla kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokouksessa, jossa käsiteltiin koululaisten ilta-, yö- ja viikonloppuhoidon selvitystä.
– Lautakunta pitää tärkeänä tarkastella seuraavalla valtuustokaudella mahdollisuutta järjestää pilottihanke ilta- ja yöhoidosta koululaisille, jotka tarvitsevat sitä vanhemman tai muun huoltajan työssäkäynnin tai opiskelun vuoksi, kertoo Helsingin perusopetusjohtaja Outi Salo.
Hoidon järjestämisen tarpeesta on jo pitkään tihkunut palautetta ja toiveita muun muassa Yhden Vanhemman Perheiden Liittoon.
– Vuorohoidon järjestäminen olisi ehdottoman välttämätöntä. Työmarkkinat ovat muuttuneet, mutta hoivapalvelut eivät ole muuttuneet vastaavasti. Esimerkiksi myyjät ovat kertoneet, että tavalliselle myyjälle ei ole enää tarjolla tavallisia päivätyöaikoja. Hoitopaikkoja ei kuitenkaan ole, sanoo liiton toiminnanjohtaja Heljä Sairisalo.
Myös liitto on ottanut asiaan kantaa ja toivonut vuorohoidon järjestämistä. Ongelma koskee erityisesti pieniä ykkös- ja kakkosluokkalaisia.
Ilta- tai yöhoidon puuttuminen saattaa yhden vanhemman perheessä estää Sairisalon mukaan jopa työn vastaanottamisen.
– Moni puhuu siitä, että ei pääse töihin kun ei ole hoitopalveluita. Epätyypillinen työaika on nimenomaan yksinhuoltajille vaikea yhdistää lasten hoitoon.
Esimerkiksi Ruotsissa lapsen vuoropäivähoito järjestetään niin, että jos hoitaja ei muuten lapselle järjesty, kunnan on järjestettävä sellainen kotiin,
Hoidon puuttuminen on ajankohtainen muuallakin kuin Helsingissä. Seinäjoella perustettiin viime keväänä yhdistys, jonka perustajina toimivat sairaanhoitajat, jotka olivat irtisanoutuneet kolmivuorotyöstä lasten tullessa kouluikään.
Tampereella ja Rovaniemellä 7–8-vuotiaat voivat jo käyttää varhaiskasvatuksen vuorohoitoa.
Helsingin teettämä koululaisten ilta-, yö- ja viikonloppuhoidon selvitys sisältää kolme vaihtoehtoa hoidon järjestämisestä.
Yksi on se, että viisi iltapäiväkerhoa ympäri Helsinkiä olisi auki iltakymmeneen. Toinen, että hoito järjestettäisiin ympärivuorokautista tai iltahoitoa tarjoavassa päiväkodissa. Kolmannessa vaihtoehdossa yöhoito järjestettäisiin lapsen kotona.
Kaikki vaihtoehdot aiheuttavat kustannuksia. Kahden ensiksi mainitun vaihtoehdon hintalappu olisi vuodessa 386 000 euroa. Kolmas eli kotivaihtoehto on kallein. Yksi yö maksaa 400 euroa. Jos yöhoidon käyttöä olisi noin 120 kertaa kuukaudessa, ovat kustannukset vuositasolla noin 480 000 euroa.
Perheille hoidosta aiheutuvista kustannuksista ei ole vielä tietoa.
– Selvityksessä on esitetty eri vaihtoehtojen kustannukset, mutta ei sitä, mikä olisi huoltajien osuus niistä, Helsingin perusopetusjohtaja Salo sanoo.
Lapsi hoitoon ja sitten risteilylle tai bileisiin – ikävä ilmiö on tuttu vuoropäiväkodeissa
Koululaisten vuorohoitoselvitys
Yli 500 huoltajaa ilmoitti säännöllisestä hoitotarpeesta
Helsinki lähetti tammikuussa 30 000 alakoululaisen huoltajalle kyselyn ilta-, yö- tai viikonloppuhoidon tarpeesta Wilma-järjestelmän kautta.
Vastauksia tuli 10 575.
Vastanneista 1 676 ilmoitti satunnaisen ilta-, yö- tai viikonloppuhoidon tarpeen.
Säännöllisestä tarpeesta kertoi 508.
Iltahoidon säännöllinen tarve oli 248 lapsella, satunnainen yli 800 lapsella.
Viikoittaisia tarpeita oli erityisesti Ruoholahti−Kamppi−Meilahti -alueella, Maunulassa, Oulunkylässä, Malmilla ja Vuosaaressa.
Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.