Uimahyppääjä Lauren Hallaselkä, 17, tietää myös lajin vaarat: "Joskus jännittää, että sattuu jotain, kun kokeilee uusia asioita"

Uimahypyn ilmalento kestää 1,2–1,7 sekuntia, jonka aikan hyppääjä tekee tarvittavat voltit, kierteet sekä ojentaa hypyn veteen menoa varten.

Tämä ei huimaa 17-vuotiasta Lauren Hallaselkää, joka hyppää kolmen ja yhden metrin laudalta.

– Joskus jännittää, että sattuu jotain. Varsinkin, kun kokeilee uusia asioita. Mitä jos alastulossa sittenkin sattuu jotain, ja tulee selälleen, nuori tähti pohtii avoimesti lajinsa vaaroja.

Jokaisella hypyllä on vaikeusaste, joka nousee sitä mukaan, kun hyppy vaikeutuu. Vaikeusasteeseen vaikuttavat volttien määrä, suorituskorkeus, suoritustapa ja kierteiden määrä.

– Laudalta hypätessä on osattava koordinoida lautaa ja maksimoida sen tuoma voima. Osaan hypätä silmät kiinni, ja tunnen kehossani suoran linjan veteen – se on vaan se juttu.

Alastulossa on tärkeää tulla veteen ilman roiskeita. Aikaa hypyn suorittamiseen ja alastuloon kolmen metrin ponnahduslaudalta on vajaa sekunti.

–Vahvuuteni on avaruudellinen hahmotus. Siksi kykenen myös taivuttamaan kehoni oikea-aikaisesti hyvään loppuasentoon alastulossa.

Uimahypyn historia tuntee tapauksia, joissa hyppääjällä on osunut pää lautaan tai ponnistus on aiheuttanut ennalta odottamattomia ei-toivottuja lopputulemia alastulon kanssa.

– Itselleni ei ole onneksi sattunut mitään. Luotan itseeni sata prosenttia, kun astelen laudalle.

Uimahyppääjän tärkeimmät ominaisuudet ovat liikkuvuus, voima ja fysiikka. Hallaselän ensimmäinen harrastus, baletti, loppui jäykkyyteen.

– Käyn joka viikko meidän seuramme ”Jäykkä-Klubin” venyttelyissä. Muuten treenaan noin 15 tuntia viikossa vesitreenejä, voimaa ja akrobatiaa trampoliinilla.

Kiinalaiset hallitsevat uimahypyn maailmaa suvereenisti. Hallaselkä on selättänyt pelätyn vastustajan kerran.

– Saksassa kolmisen vuotta sitten taakseni jäi muutamia kiinalaisia. Vaikea heitä on voittaa, oma lähitavoitteeni on voittaa mitali viimeisisissä nuorten EM-kisoissani ensi keväänä.

Hallaselkä saavutti viimeksi Helsingin 2018 nuorten EM-kisoissa henkilökohtaisen hopean ja parihypyn pronssin.

– Se on ollut urani paras vuosi.

Uimahyppääjä on parhaimmillaan vähän päälle kaksikymppisenä.

Hallaselkä on kaksikielinen, kotikielenä on englanti ja toisena kielenä toimii suomi.

– Tulevaisuudessa toivon löytäväni mieluisan opiskelu- ja työpaikan. Esimerkiksi kansainväliset työt urheilun parissa kiinnostavat. Lukion jälkeen lähden joko Englantiin, Espanjaan tai ylipäänsä ulkomaille.

Mäkelänrinteen uimahalli on muodostunut kodiksi nuorelle urheilijalle.

– Isä toi minut tänne lapsena uimaan, kun näin hyppyaltaalta hyppääjiä – halusin oppia samaa. Sillä rakkaalla tiellä ollaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut