Sedu Koskinen paljastaa lähteneensä mukaan uuteen hamppubisnekseen – miehellä miljoonavelat ulosotossa

Henkilö: Sedu Koskisella on suuret suunnitelmat ja miljoonavelat ulosotossa.

Sedu Koskisen aikoo järjestää isot yksitysbileet, mikä koronan keskellä on herättänyt arvostelua. Arkisto/Toni Tervo
Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

30-vuotista ravintoloitsijan uraansa juhlivalla Seppo "Sedu" Koskisella on yli miljoona euroa ulosotossa. Viime torstain summa oli 1 111 135 euroa.

Suurimpia velkojia olivat entinen yhteistyökumppani, ravintolajätti NoHo Partners ja sen työvoimavuokrausta harjoittava osakkuusyhtiö Smile Palvelut yhteensä 352 711 eurolla.

Panimosta tunnettu Sinebrychoff on velkojien joukossa 263 385 euron saatavilla sekä joukkorahoituksella hankittua yrityslainaa pk-yrityksille tarjoava Vauraus Suomi Oyj 287 774 eurolla.

Ulosotossa olevien velkojen kokonaismäärä on kasvanut parissa kuukaudessa 34 000 euroa.

Ensilevyn julkaiseva Sedu Koskinen antaa nyt uutta tietoa lauantain kohubileistä ja vieraiden määrästä – "Vakuutusta tällaiselle ei saa mistään"

Lauantaiksi suunnitellut juhlat Helsingin Agroksenmäellä ovat ärsyttäneet osaa velkojista, koska Koskisen katsotaan vähättelevän koronasuosituksia.

– Koota nyt 300 ihmistä ryyppäämään yhteen tilaan hirveellä rahalla, kun kapakat katsoo tyhjillään show’ta vierestä. Jos Agroksenmäen kellari tulee täyteen, niin myyntiä kertyy 48 000 euroa, sanoi yksi nimettömänä pysyttelevistä katkerista velkojista, joka arveli rahojen haihtuvan Viroon.

Koskinen itse kertoi, että on tyytyväinen jos paikalle tulee yli 50 ihmistä. Agroksenmäen kellarissa on istumapaikkoja 200 ihmiselle. Keskiviikkona Koskinen kertoi kuitenkin Iltalehden mukaan Facebookissa siirtävänsä juhlat uudenvuodenaatolle 31. joulukuuta. Tiukat kokoontumisrajoitukset ja -suositukset ovat tämänhetkisen tiedon mukaan pk-seudulla voimassa 18. joulukuuta asti.

Verovelkoja Koskisella on maksamatta 39 516 euroa ja elatusapuja 1 135 euroa. Koskinen erosi lapsensa äidistä aiemmin syksyllä, ja aikoo vaihtaa oman nimensä. Tämän hän vahvisti myös Helsingin Uutisille. Syynä on hänen mukaansa kansainvälistyminen. Uusi nimi on Zedu De Luca.

Syyskuussa Koskinen avasi – mutta jo lokakuussa sulki – uuden ravintolansa Tallinnassa.

– Halvempaa pitää kiinni.

Matkustusrajoitukset veivät asiakkaat SadaMarketin yhteydessä sijaitsevalta Aino ja Onni -ravintolalta.

Samassa talossa sijaitsee 50-paikkainen hotelli, jonka katolle Koskinen perustaa kevytrakenteisen kylpylän. Tätä toimintamallia hän aikoo monistaa muualla – muun muassa Afrikan maissa.

Lisäksi hän on lähtenyt mukaan amerikkalaiseen, mutta suomalaistaustaiseen, hamppu- ja humalakasvipohjaiseen öljybisnekseen, jossa näkee suuret bisnesmahdollisuudet.

– Joku kysyy miksi? Minulla on tekninen tausta. Työurani alkoi paperitehtaalta. Juuson koulusta oli hyötyä. (Hän tarkoittaa Yhtyneitä Paperitehtaita ja sen patruunaa Juuso Waldenia.) Prosessit ovat samanlaisia, kun kasvispohjaisista tuotteista tehdään öljyä korvaavia pakkausteollisuuden materiaaleja.

Paperi- ja sellutehtaan jälkeen hän suoritti teknillisen opiston konetekniikan opinnot. Ennen ryhtymistään ravintola-alan henkilöstönvuokraajaksi ja yökerhonpitäjäksi hän ehti työskennellä ja olla yrittäjänä myös sähköasennusalan suuryrityksissä.

Korona sulki väliaikaisesti Sedu Koskisen uuden ravintolan Tallinnassa – Uusi ravintola on jo suunnitteilla yhdessä Andy McCoyn kanssa

Agroksenmäen nyt siirretyt juhlat herättivät jo ennakolta jyrkkää arvostelua ja julkisen kohun. Viranomainen putoaa lainsäädäntöjen ja ohjeistusten väliin.

– Keskustelimme. Hän lupasi muuttaa toimintaansa yksityisempään suuntaan ja vieraat koostuvat vain kutsutuista. Kuka tahansa ei pääse kadulta sisään, kertoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston alkoholihallintoyksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen.

Myydään 200 euron illalliskortti ja sitä vasten saa viinaa, onko tämä laillista?

– Ei ole. Otin tämän asian esille. Hän sanoo lahjarahojen menevän muihin kuluihin, avin Lehikoinen toteaa.

– En ole lähdössä velkojia pakoon. Kaikki on maksettu puolessa vuodessa. Kyse on yrityksen veloista, joita olen henkilökohtaisesti taannut, Koskinen selittää.

Jos illanvietossa liikkuu vähääkään rahaa, se on avin mukaan laitonta. Tällaisen tilaisuuden valvonta ei kuitenkaan kuulu aville eikä sillä ole toimintavaltuuksia, koska juhlapaikalla ei ole anniskelulupia.

Jos Koskinen hakisi anniskeluluvat, silloin paikkaa koskisi ravintolalainsäädäntö ja muun muassa asiakaspaikkaluvun tulisi olla puolet normaalista.

Toimialajärjestö on huolissaan, muttei voi mitään Koskisen toiminnalle.

– Hän ei ole jäsen, Majoitus- ja ravitsemispalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa.

Tähän yksittäistapaukseen hän ei ota kantaa, mutta penää vastuullisuutta.

– Nyt ovat kyseessä isot asiat, Lappi sanoo ja viittaa MaRan yökahviloille lähettämään paimenkirjeeseen.

– Niitä ei ole ollut monia, mutta vahinkoa on aiheutunut muille, kun kiinnioloaika piteni myös niin (pikaruoka)ravintoloilla, joissa ei ole lainkaan anniskelua.

Seiska: Sedun Namuravintolat konkurssiin – yksi aikakausi päättyy

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut