Lakialoite: Maskipakko saatava lailliseksi – "Merkittävästi kevyempi toimenpide kuin poikkeusoloja vaativa valmiuslaki"

Tartuntatautilakia pitäisi muuttaa mahdollistamaan kasvomaskien käyttövelvoitteen alueilla, joilla koronaepidemian tilanne sitä vaatii. Lakimuutosta vaaditaan tänään jätetyssä lakialoitteessa, jonka on tehnyt sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Mia Laiho (kok.).

Lakialoite on kansanedustajan aloite, joka sisältää ehdotuksen lain säätämisestä.

Hallitus on luvannut tuoda uuden tartuntatautilain eduskuntaan ennen joulua ja Laihon mielestä aloite kasvimaskivelvoitteesta voitaisiin käsitellä samassa yhteydessä.

– Tartuntatautilain hyödyntäminen on merkittävästi kevyempi toimenpide kuin poikkeusoloja vaativa valmiuslaki, jonka varjolla puututaan ihmisten liikkumiseen ja työntekijöiden työvelvoitteeseen ja hoitotakuun venymiseen, Laiho perustelee tiedotteessaan.

Espoolainen Laiho toteaa, että kasvomaskien käyttöpakko olisi myös tehokas toimenpide, jolla voitaisiin ehkäistä maan ajautumista poikkeustilaan.

Hänen mukaansa kasvomaskien käyttöpakko mahdollistaisi esimerkiksi työmatkojen tekemisen julkisilla nykyistä turvallisemmin.

Laiho huomauttaa, että muun muassa professori Martin Scheinin on jo aiemmin ehdottanut kasvomaskivelvoitteen mahdollistavaa tartuntatautilakiin muutosta.

Laiho esittää, että maskipakon määräämisen tilanteessa maskien jakamisesta huolehtisivat kunnat ja valtio samoin kuin nytkin. Kansalaisille voitaisiin jakaa ilmaisia maskeja kouluissa ja ilmaisten maskien jakopisteillä. Laihon aloitteessa maskipakko voitaisiin säätää valtioneuvoston asetuksella yli 12-vuotiaille.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut