Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

No johan on höyhenet! Tämä lintu sitoo silmäpareja nyt ongelmaksi asti – "Äärimmäisen uhanalainen"

Kuningaskalastaja-linnulla on ollut ennätyksellisen hyvä pesimävuosi. Osa jää Suomeen ja yrittää talvehtia. Häirintä voi vaikeuttaa talvehtivien lintujen selviytymistä. BirdLife vetoaa ihmisiin, ettei kuningaskalastajia häiritä esimerkiksi valokuvaustarkoituksessa.

Havaintoja kuningaskalastajasta on kirjattu syksyn aikana lähes 150 paikalta, ja koko vuodelta havaintoja on kertynyt yli 1 300, kerrotaan BirdLife Suomen tiedotteessa. Säihkylintuihin kuuluva kuningaskalastaja elää Suomessa levinneisyytensä pohjoisrajoilla. Osa linnuista muuttaa etelään, mutta osa jää uhmaamaan Suomen talvea. Kovina pakkastalvina talvehtimisyritykset päättyvät usein huonosti.

Sulapaikoille jääneitä kuningaskalastajia ei saa häiritä eikä niitä saa lähestyä tarpeettomasti. Selvitäkseen talvesta kuningaskalastajan on käytettävä valoisa aika kalastamiseen ja ruokailuun. Jos kuningaskalastaja häiritään lentoon, kalastukseen käytettävissä oleva aika lyhenee ja energiankulutus sekä riski joutua petolintujen saaliiksi kasvavat.

Kuningaskalastajia havaittiin jo vuosi sitten tavallista runsaammin. Syksyllä 2019 havaintoja kirjattiin yli 40 paikalta. Lauhan talven ansiosta talvehtimaan jääneet kuningaskalastajat selvisivät hyvin, ja kevään aikana kuningaskalastajia havaittiin yli kolminkertainen määrä viime vuoteen verrattuna.

Harvinaisen komean höyhenpeitteen omistaa myös mandariinisorsa, jollainen vieraili Helsingissä ja Vantaalla esimerkiksi syksyllä 2019.

Kesällä kuningaskalastajia havaittiin todennäköisesti enemmän kuin koskaan. Havaintoja tehtiin noin 60 paikalla. Edellisinä vuosina on todettu vain 3–5 reviiriä, ja koko maan pesimäkannaksi arvioidaan 5–15 paria.

Alustavan arvion mukaan Suomessa oli tänä kesänä jopa 40 kuningaskalastajan reviiriä. Kuningaskalastaja on Suomessa luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi.

Vihdoin järeämpiä toimia valkoposkihanhien valtaamilla alueilla? – "Ensimmäiseksi ruvetaan hätistelemään koirien kanssa pois"

Suojelualueen kunnostus alkoi hyvin – harvinaiset linnut palaavat Itä-Helsinkiin

Länsi-Pasilassa asustaa kuuden kanan parvi, joista yksi on hiukan liiankin sosiaalinen – "Ei pidä luulla, että näiden pitäminen on helppoa hommaa"

Seura haluaa saada lintujen häirinnän loppumaan luodolla – Helsinki perustaa luonnonsuojelualueen

Helsingin itärajan arvokkaat lintuvedet kunnostetaan – "Tänne rupesi kerääntymään ihan järkyttävä määrä lintuja"

Östersundomin arvokkaita lintuvesiä kunnostetaan – äärimmäisen uhanalaisesta suokukosta jo saatu havainto