Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinki aikoo häätää Kauppatorin ainoan nakkikioskin – Tyrmistynyt yrittäjä: "On sanottu, että grilli pilaa merimaiseman"

Yrittäminen: Kaupungin mielestä grilli ei sovi enää Kauppatorin uuteen ilmeeseen.

Kauppatorin ainoan grillikioskin yrittäjä Sami Ylitalo sanoo olevansa tyrmistynyt. Yrittäjä kuuli lokakuun lopussa, että joutuu lopettamaan toiminnan torilla vuodenvaihteessa. Kioskissa myydään suomalaisia perinneherkkuja, kuten makkaraperunoita, lihiksiä ja hamppareita.

Kyseessä ei ole yrittäjän tahto, vaan kaupungin.

– Olimme juuri investoineet tänne isoja summat. Viime vuonna hankimme uuden terassin varjon. Tänä vuonna uusimme kalusteita. Jos olisimme tienneet, että emme saa jatkaa, emme olisi investoineet penniäkään, vuodesta 2014 Kauppatorilla olleen Grillikeisareiden yrittäjä tuskailee.

Ylitalo sanoo kuulleensa kaupungin taholta, ettei grillikioski sovi enää uuteen maisemaan.

– Yhdeksi syyksi on sanottu, että grilli pilaa merimaisemat. Höpö höpö. Meidän takana on roskalaatikoita ja mehän peitämme ne. Heidän pitäisi ihailla myös roskiksia sitten.

Kioskin määräaikainen vuokrasopimus päättyy vuoden lopussa. Kaupungin piti kuitenkin tänä vuonna järjestää tarjouskilpailu Helsingin jäätelö- ja grillikioskipaikoista, mutta tarjouskilpailua siirrettiin vuodella. Nykyiset vuokralaiset saivat jatkoaikaa ensi vuoden loppuun lukuun ottamatta Kauppatorin grilliä ja kahta torialueen jäätelökioskia.

– Kun kilpailutusta ei alkanut syksyyn mennessä kuulua, olin varma että sitä tullaan siirtämään. Meille tuli täysin yllätyksenä, että emme saakaan vuoden jatkoaikaa, kuten muut, Ylitalo toteaa.

Grilliyrittäjä on tehnyt kaupungille oikaisuvaatimuksen asiasta ja laatinut adressin, jonka on allekirjoittanut jo yli 500 ihmistä.

Yrittäjää harmittaa kaupungin epätasa-arvoisuus.

– Aina on toitotettu, että tasapuolinen kohtelu kaikille yrittäjille. Yhtäkkiä se ei pidäkään paikkaansa.

Kaupungin asukas- ja yrityspalvelupäällikkö vs. Antti Mäkinen perustelee yrittäjän lähtöpasseja määräaikaisen vuokrasopimuksen päättymisellä.

– Meillä ei valitettavasti ollut tarjota uutta vuokrasopimusta. Osalle Helsingin kioskiyrittäjistä tarjottiin mahdollisuutta jatkaa vielä ensi vuosi, mutta osasta paikoista jouduimme valitettavasti luopumaan.

Toinen syy yrittäjän lähtöön ovat Kauppatoria koskevat suunnitelmat. Torin suunnitteluperiaatteet hyväksyttiin jo vuonna 2016.

– Kiinteitä rakenteita tarvitsevat kaupalliset toimijat ohjataan jatkossa toimimaan torin olemassa oleviin rakennuksiin sekä ympäröivien kortteleiden kivijalkatiloihin. Kioskipaikkoja ei ole merkitty kaavaan eikä niitä voida suunnittelutavoitteiden mukaisesti säilyttää.

Kaupungin johtava arkkitehti Marjaana Yläjääski kertoo, että Kauppatorin asemakaavaehdotus on tarkoitus laatia ensi vuoden kuluessa. Kioskipaikkaa torilla ei jatkossa enää ole.

– Grillikioskin sijainti torin ja Keisarinluodonlaiturin välissä on osoittautunut toiminnallisesti ja visuaalisesti hankalaksi. Tavoitteena on, että jatkossa Kauppatorilla sijaitsevat kioskit sijoittuvat alueen suojeltuihin rakennuksiin.

Ainoat kiinteät rakennukset torilla tulevat olemaan Suomenlinnan lauttaterminaali ja Kolera-altaan suulla oleva siltavahdin koppi.

Helsinki on jo vuosia suunnitellut Kauppatorin uutta ilmettä. Merellinen Helsinki -suunnitelmissa Kauppatorin ympäristöä uudistetaan ja tuodaan alueelle uudenlaisia toimintoja ja palveluita. Kauppatorin kävelyaluetta tullaan laajentamiseksi ja toimintaa levitetään Keisarinluodonlaiturille.

Yrittäjä Sami Ylitaloa harmittaa kioskitoiminnan alasajo.

– Kaikki on nyt ihan auki. Jos tämä nyt loppuu, niin tammikuussa on neljä työtöntä työnhakijaa lisää, kesällä lähes 10. Toimivaa firmaa ei ole järkeä laittaa kortistoon. Minun järkeen se ei käy.