Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huhtikuussa firmat lähettivät sairaaloihin ilmaisia energiajuomia ja ruokaa, sitten suomalaisten asenne koronaan muuttui –  sairaanhoitaja Elina kertoo pahenevasta uupumuksesta: "Sitä ajatusta oli vaikea hyväksyä"

Korona: Sairaalassa työskentelevät sanovat, että töistä palautuminen on nyt vaikeampaa kuin keväällä. Pakahduttavia suojavarusteita on kevennetty.

Helsingin sairaaloiden työntekijät ovat palanneet viime kevään kaltaiseen työpaineeseen, kun koronaepidemian toinen aalto leviää voimakkaasti Uudellamaalla.

– Uupumista on havaittavissa kollegoissa ja tietyllä tapaa huomaan sen itsestänikin, sanoo Laakson sairaalassa työskentelevä sairaanhoitaja Elina Manninen.

Manninen korostaa, että työ itsessään ei ole normaalia rankempaa, mutta työstä palautuminen on nyt jopa vaikeampaa kuin keväällä.

– Väsymys tulee muusta kuin työn haastavuudesta. Töiden jälkeen ei pääse normaalisti harrastamaan ja sosiaalista kanssakäymistä täytyy välttää. Keväällä ajattelimme, että kohta tämä loppuu, mutta kun mentiin uutta aaltoa kohti, ja korona otti lisää kierroksia, oli sitä ajatusta vaikea hyväksyä.

Kesän aikana Manninen sanoo keränneensä voimia.

– Ennätin palautua, ja kesällä töissäkin oli kevyempää. Varauduimme tietysti toiseen aaltoon.

Sairaanhoitajaliiton tekemän kyselyn mukaan yli puolet vastaajista on miettinyt alan vaihtoa koronaepidemian aikana. Lukuisat mediat ovat kertoneet hoitajista, jotka ovat vaihtaneet työpaikkaa, koska työkuorma on käynyt ylivoimaiseksi.

Vuonna 2013 valmistunut Manninen ei ole suunnitellut alan vaihtoa.

– En ole huomannut ilmiötä Laakson sairaalassa. Toki isossa sairaalassa on luonnostaan paljon vaihtuvuutta. Kollegiaalisuus on täällä vahvaa ja puhallamme yhteen hiileen.

Helsingin Uutiset haastatteli Mannista aiemmin viime huhtikuussa. Tuolloin ilmestynyt juttu kertoi korona epidemian etulinjassa työskentelevistä ammattilaisista. Jutussa nousi esiin, kuinka pakahduttavat suojavarusteet lisäävät työn raskautta. Manninen sanoo nyt, että varustusta on kevään jälkeen kevennetty osittain.

– Aluksi pukeuduimme kaikkiin mahdollisiin suojavarusteisiin. Nyt olemme huomanneet, että lyhyissä potilaskäynneissä ei tarvitse pukea ihan kaikkea. Pään alueen suojaus riittää. Toisaalta maskia käytämme koko päivän kaikkialla. Vain syöminen on poikkeus.

Huhtikuussa HU haastatteli myös Meilahden Kolmiosairaalan laitoshuoltaja Irina Kolomaista. Hän työskentelee nyt toisella osastolla, jossa koronaa sairastavia potilaita on harvemmin.

Toisessa aallossa työskentely on Kolomaisen mukaan ollut helpompaa, koska kevät antoi kokemusta ja tottumusta.

– Keväästä oli kuitenkin vaikea palautua. Lomalta töihin palatessa minulla ei ollut samaa energiaa, koska matkustaminen ei ollut mahdollista. Olen tottunut aktiiviseen lomaan.

Maskin jatkuva käyttö on hänen mukaansa fyysisesti ja henkisesti hyvin raskasta.

– Se aiheuttaa hengitysvaikeuksia.

Viime keväänä Elina Manninen sanoi, että sairaalan työntekijät saavat paljon tsemppiä ulkopuolelta.

–  Firmat lähettävät meille muun muassa ruokaa ja energiajuomaa, Manninen sanoi huhtikuussa.

Nyt herkkulähetyksiä on näkynyt vähemmän.

– Totta kai olisi mukavaa, että tsemppausta tulisi. Se osoittaa, että meidän työtä arvostetaan. Olemme eturintamassa ja teemme joka päivä paljon töitä. Viime keväänä tsemppausta oli enemmän, koska kaikki olimme uuden edessä ja pelottavassa tilanteessa. Korona oli silloin ehkä isompi asia. Tilanteeseen on totuttu ja sitä myötä tsemppausta on tullut vähemmän.

Manninen ei usko, että koronapandemia etenee niin pahaksi, että viime kevään kaltaisia valmiuslakeja jouduttaisiin ottamaan uudelleen käyttöön. Silloin terveydenhuollon henkilökuntaa voitaisiin pakottaa tulemaan töihin. Tähän tilanteeseen ei viime keväänä jouduttu kuitenkaan missään päin Suomea.

– Kehittyvät rokotteet valavat toivoa ja uskoa, että eiköhän me tästä selvitä.

Elina Manninen on luottavainen, että sairaanhoitajat saavat pitää lomia joulun pyhinä.

– Saatan kyllä itse mennä vapaaehtoisesti jouluksi töihin hankkimaan tienestejä. Tilanne on vielä joustava. Jos perheelliset tarvitsemat enemmän lomaa, niin se usein onnistuu.