Helsinkiläisessä laboratoriossa voisi analysoida 1000 koronavirusnäytettä tunnissa – näytemäärät lisääntyneet viime päivinä

Kivihaan laboratoriossa voisi analysoida jopa tuhat näytettä tunnissa, jos tarve olisi. Risto Aalto
Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Kivihaassa sijaitsee Pohjoismaiden suurin koronaviruslaboratorio. Siellä voidaan analysoida jopa 1 000 näytettä tunnissa. Vielä niin suurelle näytemäärän analysoinnille ei kuitenkaan ole ollut tarvetta.

Näytemäärät ovat viime päivinä lisääntyneet, mutta kokonaistoimitusajat ovat olleet tavoitteiden mukaiset eli alle vuorokauden.

Ensimmäiset näytteet Kivihaassa analysoitiin lokakuun alussa. Kivihaan automaatiolinjaston käynnistäminen tehtiin Synlabin ja Husin asiantuntijoiden yhteistyönä. Kivihaan automaatiolinjaston toiminta käynnistettiin ennätysajassa.

– Olen ollut mukana monenlaisissa projekteissa, mutta tämä on ollut nopeutensa puolesta omaa luokkaansa, sanoo diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen Husista tiedotteessa.

Kuluvan syksyn aikana Husin alueen koronavirusnäytteenotto on siirretty kokonaisuudessaan Hus Diagnostiikkakeskuksen vastuulle ja samalla näytteenottoverkostoa on kehitetty.

Kuljetusten järjestäminen näytteenottopisteiden ja Kivihaan laboratorion välille on ollut tärkeä osa kokonaisprosessia ja läpimenoaikojen lyhentämistä.

Koronavirusnäytteiden analysointi Huslabin virologian laboratoriosta Meilahdessa jatkuu edelleen. Meilahden laboratoriossa keskitytään pääosin sairaalapotilaiden näytteiden analysointiin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut