Pienen rintamamiestaloalue kokosi voimansa ja loihti kokonaisen joulukylän Helsinkiin – "Tämä on ollut terapiaa meillekin"

Joulu: Pitäjänmäen Marttilassa asukkaat päättivät tehdä pimeästä vuodenajasta valoisan.

Lapset menivät ihastelemaan Eva Vikstedtin katselukaappia, jossa oli kierrätystavaroista tehty jouluseimi. Anniina Virtanen
Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Rauhallisella omakotitaloalueella Pitäjänmäellä on viritelty kosolti joulutunnelmaa. Marttilan noin 120 omakotitalon joukosta 26 talon luona on jotakin jouluista nähtävää ja luettavaa.

Tänä vuonna aloitteen tempaukselle teki Leena Pälviä. Hänen oman talonsa edessä on katselukaappi, jonka sisällä on luminen maisema ja paljon pieniä eläinfiguureita. On oravaa, mäyrää, kanoja, lammasta, kettua ja peuraa. Myös hirvi komeilee laatikossa.

– Tässä on eläimet, mitä on tällä kylällä on nähty tänä vuonna. Niitä on aivan hurja määrä, tempaukseen myös osallistunut Eva Vikstedt sanoo.

USU: Joka kolmas suomalainen aikoo viettää joulua pienemmässä porukassa kuin tavallisesti

Leena Pälviän mies Heikki Pälviä on piirtänyt kartan, johon on tähdillä merkattu talot, joiden luona on jouluista nähtävää. Kylän voi siis halutessaan kiertää läpi vaikka kerralla ja se on auki koko joulukuun.

Joulukylä on parhaimmillaan juuri hämärän aikaan, kun valot pääsevät oikeuksiinsa.

Eva Vikstedt teki samppanjakorkeista poroja. Miehen vanhoja kravatteja on myös hyödynnetty. Anniina Virtanen

Vikstedt kierrättää ympäri Marttilan katuja ja näyttää hienoja toteutuksia.

– Tässä on ikkuna täynnä rouvan keräilemiä enkeleitä. Hän laittaa joka vuosi eri enkelit näytille ikkunaan, Vikstedt esittelee.

Seuraavan talon pihalla olevassa laatikossa on tonttu, joka pilkkii. Yhden autotallin ovessa on tonttuovi.

– Minä itse olen rakentanut kierrätyskatselukaapin, johon olen käyttänyt mieheni kravatteja, samppanjapullon korkkeja, vanhoja pitsejä ja nappeja ja mitä vielä. Olen niistä rakentanut tällaisen jouluseimen. On ollut hauska funtsia, miten samppanjakorkista saa kamelin. Tämä on ollut terapiaa meillekin, jotka näitä ovat tehneet, Vikstedt sanoo.

Hän kertoo nähneensä, että hänen katselukaappinsa luona on käynyt jo kahden ensimmäisen päivän aikana muun muassa pari päiväkotiryhmää. Myös koiranulkoiluttajat ovat pysähtyneet katselemaan sitä.

Naapurit ja ystävykset Leena Pälviä ja Eva Vikstedt ovat iloisia, että myös nuoret perheet ovat lähteneet tempaukseen mukaan. – Näin perinne saadaan jatkumaan, Pälviä sanoo. Anniina Virtanen

Leena Pälviä liittyy seuraamme kiertelemään joulukylää. Naiset ovat iloisia, että myös nuoret perheet ovat lähteneet tempaukseen mukaan.

– Täällä on ollut valtavasti lapsia joskus 50-luvulla. Sittemmin on ollut hiljaista. Nyt täällä on jo toinen väenvaihto meneillään ja tänne on muuttamassa paljon nuoria perheitä. On hurjan kiva, että tänne tulee enemmän lapsia, Eva Vikstedt sanoo.

Kaksi vuotta sitten Marttilan omassa Facebook-ryhmässä yksi aktiivinen ihminen ehdotti joulukalenterin tekoa. Se ei kuitenkaan toiminut odotetusti, koska ensimmäisinä päivinä alueella ei ollut paljoa nähtävää ja viimeisinä päivinä avautuneet ”luukut” eivät saaneet olla kauan esillä.

Siksi seuraavina vuosina aktiiviporukka päätti tehdä Marttilasta joulukylän koko kuukauden ajaksi.

Vikstedt ja Pälviä uskovat, että joulukylästä voisi tulla jokavuotinen perinne.

– Minulla on jo uusi suunnitelma ensi vuodelle valmiina, Pälviä hihkuu.

Toivonkipinä heräsi meteorologillakin – Tältä joulu näyttää tuoreen sääennusteen mukaan

"Pyydä joulupukkia jättämään lahjasäkki ulos" – Nyt tuli valtion virallinen vinkkilista koronajouluiluun

Valtaosa aikoo viettää joulun kotona – Uudellamaalla kolmannes jättää väliin sukulaistenkin luona kyläilyn

Amerikan-tädin lahjapaketti voi juuttua tulliin – Nämä viisi asiaa kertovat, joutuuko ulkomaisesta lahjapaketista maksamaan

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut