Katajanokanlaiturin varastorakennuksen toimitilat tyhjenevät pikku hiljaa – viimeinen muuttopäivä vielä epäselvä

Järjestö: Lähtö Katajanokanlaiturista voi tulla nopeastikin. Tilalle tulee suuryrityksen pääkonttori ja hotelli.

Varasto- ja toimitilarakennuksen purkuaikataulu ei ole vielä varmistunut. Arkistokuva. Tiina Vahtera
Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

– Olemme huolissamme, mitä tapahtuu, kun uutta tilaakaan ei varsinaisesti vielä ole, sanoo Helsingin Työkanavan toiminnanjohtaja Anna-Maria Kantola.

Katajanokanlaituri 4:ssa sijaitsevan Helsingin Työkanavan on etsittävä itselleen uudet toimitilat, koska lähiaikoina vanha rakennus puretaan uuden tieltä. Kolmannessa kerroksessa on myös muun muassa Tullin tiloja.

Vireillä on asemakaavan muutos, sillä Katajanokan ranta-alue halutaan uuteen käyttöön. Tontille rakennetaan Stora Enson pääkonttori, jossa työskentelee noin 600–700 ihmistä, sekä hotelli. Katutason kerrokseen tulee julkista liike- ja palvelutilaa ja rantaan avointa kävelytilaa. Puisen pääkonttori- ja hotellirakennuksen tarkoitus valmistua vuonna 2023.

Helsingin paraatipaikalle suunnitellaan puista pääkonttoria – "Tavoitteena maailmanluokan taidonnäyte"

Tontilla sijaitsevassa 1960 vuonna valmistuneessa sataman varasto- ja toimitilarakennus on useiden eri toimijoiden käytössä. Kantolan mukaan osa on jo lähtenytkin rakennuksesta.

Helsingin Työkanavan toiminnanjohtaja Anna-Maria Kantola on huolissaan, löytävätkö he uutta tilaa toiminnalleen. Päivi Tuovinen

Työkanavalla on sen sijaan haasteita löytää sopivaa uutta toimitilaa. Työkanava tarjoaa työttömille työkokeilujaksoja ja työllistämistä edistäviä kursseja.

Muuttopäivä on vielä epävarma, mutta tämänhetkisen tiedon mukaan vuokralaisten on lähdettävä maaliskuussa.

Katajanokkaan tulevan puisen toimitilan ulkoasu on selvinnyt – innoitusta on ammennettu metsästä

– Meillä ei ole varaa ammattimuuttoapuun, joten meidän muuttokin kestää jonkin aikaa. Se on myös harmi, että meidän toiminta katkeaa keväällä. Olisimme tässä mielellämme vielä olleet, Kantola sanoo.

Työkanava tarvitsee paljon toimistotiloja, jotta ict-kursseja voidaan järjestää, sekä keittiön, jotta henkilökunnalle saadaan järjestettyä edullinen lounas.

– Meille on esitelty yksi korvaava tila Pasilasta. Sinänsä se on sopiva, mutta siellä on vain pieni keittokomero, Kantola sanoo.

Katajanokan uusi maamerkki rakennetaan puusta – kansainvälisessä arkkitehtikilpailussa ideoita haettiin luonnosta

Nykyisessä rakennuksessa Helsingin Työkanavalla on 760 neliötä toimitilaa, josta se maksaa 120 000 euroa vuokraa vuodessa. Järjestöllä on myös ollut yhdistyksiä alivuokralaisina, joilla on toisinaan ollut haasteita maksaa vuokraansa.

– Emme saa meidän koko vuokrasummaa avustuksina. Omarahoituksella täytyy kattaa noin 40 000 euroa. Kaupunki kohtelee vuokralaisiaan tasavertaisesti, oli kyseessä yritys tai yhteisö, Kantola kertoo.

Nyt se sanotaan Helsingissä suoraan: Osalla ei ole taloudellista motivaatiota mennä töihin – "Pieni joukko ihmisiä, joilla ei ole muuta tavoitetta kuin työttömyysturvan saaminen"

Mohammed Al-juboori on it-alan maisteri, mutta Helsingistä ei töitä löydy – "Kun olin oppinut kielen, sanottiin että pitää olla työkokemusta"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut