Taloyhtiöiden energiankulutusta voitaisiin seurata paljon nykyistä tarkemmin, mutta myös asenteet estävät – "Ei tarkoita, että olisi oikeus kytätä kenenkään tietoja"

Asuminen: Taloyhtiön energiankulutuksessa voisi säästää keräämällä dataa. Asenteilla on suuri merkitys.

Taloyhtiöiden yleiset tilat olivat hankkeen kohteissa liian lämpimiä. Suosituslämpötila porrashuoneille on 17-18 astetta. Ilmastoviisaat taloyhtiöt

Milena Raappana

Kerrostalon toisessa huoneistossa asukas potee kylmyyttä ja lämmittää kotiaan lisäpattereilla, kun taas toisessa asunnossa on liian kuuma ja tukaluutta helpotetaan pitämällä ikkunaa auki.

Tämä on Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingin Ilmastoviisaat taloyhtiöt -hankkeen projektipäällikkö Lasse Sariolan mukaan tyypillinen esimerkki taloyhtiön lämmön epätasapainosta, joka on melkoinen energiasyöppö.

Taloyhtiöiden energiankulutusta voitaisiin tehostaa digitaalisuuden ja datan avulla.

– Kävimme asentamassa 1960-90-luvun rakennuskantaan tehtyjen taloyhtiöiden tiloihin mittareita ja aloimme seurata, millaista lämpötilaa, kosteutta ja hiilidioksipitoisuuksia siellä on.

Lämmön epätasaisen jakautumisen lisäksi todettiin, että monessa taloyhtiössä yleiset tilat ovat aivan liian lämpimiä.

– Vaihtoehto saattaa olla se, että huoltomies käy kiertämässä tiloja, omalla tuntumalla säätää lämpötiloja ja asukkaiden palautteen varassa. Jos lämpötiloista taas olisi kerättynä dataa, huomattaisiin, että esimerkiksi kellaritilassa on 25 astetta lämmintä, ja pystyttäisiin laskemaan, että yhden asteen pudotus toisi aina viiden prosentin säästön kulutuksessa, Sariola kuvaa.

Se, että kerätään dataa, ei tarkoita, että kytätään kenenkään tietoja.

Hankkeen pohjalta on tehty ilmainen Taloyhtiön dataopas, jossa tuodaan esille digitaalisten ratkaisujen hyötyjä veden- ja energiankulutuksessa. Oppaassa todetaan, että taloyhtiöiden energiankulutuksesta menee hukkaan peräti kolmasosa.

Kuulostaisi siis järkevältä tehostaa energiankulutuksen mittausta sekä ilmaston että rahapussin kannalta, mutta mikä hidastaa digitalisaation siirtymistä osaksi taloyhtiön arkea?

– Tiedon puute on yksi. Taloyhtiön hallituksissa keski-ikä on noin 57 vuotta eli ei välttämättä ole diginatiivi osaamista ja osalla saattaa olla muutosvastarintaa. Muutoksia ei tarvitse tehdä, koska niitä ei ole ennenkään tehty. Isännöitsijä saattaa myös olla perinteisen toiminnan kannalla, jolloin taloyhtiössä on vaikea saada tällaisia asioita läpi, koska hän on vastuussa niistä. En halua osoitella ketään sormella, mutta nämä ovat esimerkkejä, joita on tullut vastaan. Kun on uusia asioita ja uusi markkina, sisältävät ne epävarmuutta, Sariola kertoo.

Myös palvelun aloituskustannukset saattavat vaikuttaa siihen, ettei digitaalinen mittaus ja datan analysointi ole ensimmäisenä listalla. Sillä jos dataa ei osaa käyttää, on se oikeastaan hyödytöntä.

Sariola muistuttaa, että tiedon keräämisen automatisointi on helpompaa, vaikka se lopulta vaatisi oikeiden palveluiden ostamista datan erittelyyn ja analysointiin.

– Toki yksittäinen ihminen voisi käydä katsomassa mittareita monta kertaa päivässä, mutta tuskinpa se niin toimii. Datan avulla pystytään perustelemaan faktoja, Sariola toteaa.

Hän antaa esimerkin asuntojen lämmönohjauksesta, joka perinteisesti on säädetty automaattiseksi kalenterikuukausien mukaan eli joulukuussa on enemmän lämpöä kuin kesäkuussa.

– Varsinkin, kun tänä päivänä lämpötilat ovat arvaamattomampia, voi olla, ettei tällainen ohjaus toimikaan. Silloin tarvitaan tarkempaa ohjausta, joka katsoo lähes reaaliaikaista dataa, tarkkailee lämpötilaa ulkona ja sisällä. Eli tuodaan älyä lämmönohjaukseen, hän sanoo.

Datan keräämisessä monia huolettavat tietoturva-asiat. Sariola kertoo, että energiakulutustietojen kerääminen on henkilötietoa ja GDPR-tietosuoja-asetuksen piirissä.

– Se, että kerätään dataa, ei tarkoita, että olisi oikeus kytätä kenenkään tietoja.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut