Helsinki antamassa vihdoin parkkiluvan kotihoidon työntekijöille – "Ongelma on meillä käsillä joka päivä"

Pysäköintitunnus: Kotihoitajien pitkä odotus palkitaan, kun Helsinki ottaa alkuvuodesta käyttöön kotihoidon pysäköintitunnukset.

Helsinki aikoo vihdoin sallia kotihoidon työntekijöille pysäköintitunnukset. Asia on ollut esillä kaupungin päätöksentekoelimissä jo 15 vuotta.

– Tunnukset on otettavissa käyttöön viimeistään kolmen kuukauden kuluttua päätöksen jälkeen, joten olen hirveän luottavainen, että ne saadaan jo alkuvuodesta käyttöön, toteaa liikenteen ja katusuunnittelun tiimipäällikkö Jouni Korhonen kaupunkiympäristön toimialalta.

Kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan tällä viikolla kotihoidon pysäköintitunnuksen myöntämisehdot.

Tunnuksen käyttöönottamisen iso mahdollistaja oli viime kesäkuussa voimaan tullut uusi tieliikennelaki.

– Se on ollut tärkein ponnahduslauta. Nyt lainsäädännössä on sanottu, kuka sen voi saada, Korhonen toteaa.

Tunnus tulee olemaan sähköinen ja ajoneuvokohtainen.

Parikymmentä vuotta kotihoidossa työskennellyt lähihoitaja Nina Jussila tietää hyvin tunnuksen puutteeseen liittyvät ongelmat.

– Ongelma on meillä käsillä joka päivä. Rivi- ja omakotitaloalueella parkkeeraamisongelmaa ei ole, mutta kerrostalojen kohdalla auton joutuu jättämään kadunvarsille, jotka ovat aina täynnä ja aikaa tuhraantuu. Paikkoja ei ole.

Työpäivän aikana kotihoidon työntekijöillä on lukuisia käyntejä ja tahti on kova. Pakilan ja Oulunkylän alueella työskentelevä Jussila kertoo aikaisempina vuosina saaneensa useat pysäköintisakot, kun parkkipaikkaa ei ole löytynyt ja auton on joutunut pysäköimään käynnin ajaksi vaikkapa tienlaitaan.

– Reklamoinnin jälkeen sakkoja on joskus mitätöity, mutta ainahan se on oma paperityönsä.

Oulunkylän terveysaseman puolella tarkastajat varmasti jo tunnistavat meidän rekkarimme, eivätkä ole enää sakottaneet.

Terveysaseman pihassa kotihoidon autoille on varattu neljä paikkaa, mutta autoja on viisi.

Pysäköintitunnus oikeuttaa pysäköimään maksulliselle pysäköintipaikalle maksutta ja rajattomaksi aikaa sekä pihakadulle ilman merkittyä pysäköintipaikkaa, Huoltoajo sallittu” -merkin vaikutusalueelle sekä alueelle, jossa pysäköinti on kielletty. Pysäköinti ei missään tilanteessa saa vaarantaa turvallisuutta eikä haitata muuta liikennettä.

– Tämän pitäisi tuoda merkittäviä helpotuksia pysäköintiin erityisesti kantakaupungissa, jossa paikoista on eniten pulaa, mutta pysäköintikieltoja on runsaasti, sanoo Korhonen.

Pysäköintitunnus antaa paljon oikeuksia, mutta myös vastuita.

– Se vaatii pelisilmää siihen, mihin auton voi jättää. Tunnus ei kuitenkaan poista kaikkia ongelmia, Korhonen jatkaa.

Auton saa parkkeerata vain kadulle tai muulle kunnan hallinnoimalle alueelle, mutta ei edelleenkään pysäköintiä taloyhtiöiden pihoille. Korhosen mukaan myös taloyhtiöt voisivat herätä miettimään tahollaan ongelmaa.

– Myös yksityisten kiinteistöjen pitäisi järjestää kotihoidolle paikkoja. Samalle paikalle voisi pysäköidä sitten myös vaikkapa hissinkorjaaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut