"Kyllähän tämä ansaitsisi oman postinumeron" – hienostoalue haluaa tehdä eroa Itäkeskukseen, pelkona nimby-leima

Asuinalueet: Marjaniemi haluaisi oman postinumeron. Toive on saanut paljon kannatusta, mutta myös ihmettelyä osakseen.

Kun Helsingin alueellisista koronaluvuista tiedotetaan, ne monesti julkaistaan postinumeroalueittain. Tämä on herättänyt osassa marjaniemeläisistä hämmennystä.

Osa kokee ongelmalliseksi, että postinumeroalueeseen 00930 kuuluu myös Itäkeskus, koska se on hyvin erilainen kuin Marjaniemi.

Asiaa on puitu sosiaalisessa mediassa. Marjaniemessä koiraa ulkoiluttava Marjatta Karlsson ei ole törmännyt keskusteluun.

– Ei ole tullut mieleenikään. Mutta tämä on pieni ja vanha mökkikylä ja kyllähän tämä ansaitsisi oman postinumeron, sanoo 45 vuotta Marjaniemessä asunut Karlsson.

Somessa on ihmetelty, haluaako Marjaniemi oman postinumeron korostaakseen omaa paremmuuttaan. Karlsson ei pidä ihmisten jaottelusta "parempiin" ja "huonompiin". Ihmiset ovat ihmisiä, asuivat he missä tahansa.

– Silloin kun olen tullut mieheni kanssa tänne, olimme köyhiä nuoria ja saimme pankista lainaa. Katsoimme pärjäämmekö ja olisimme myyneet talon pois, jos emme, hän sanoo.

Marjaniemi-seuran hallituksen jäsen Kalle Schneider on jo vuosi sitten ehdottanut Postille Marjaniemen omaa postinumeroa, mutta silloin todettiin, että se on liian hankala toteuttaa. Nyt kun koronauutisointeja on tehty taas postinumeron perusteella, asia on noussut uudelleen esille.

– Kyse ei ole pelkästään koronauutisoinnista. Se liittyy myös esimerkiksi kiinteistöjen hintoihin, rikollisuus-, huumausainetilastoihin, Schneider luettelee.

Näillä Helsingin asuinalueilla todettu uusia koronatartuntoja eniten – alueiden kesken nyt isoja eroja

– Uutisoinneista minulla nousee häkellys, että tämä ei ole se Marjaniemi, jonka minä tunnen, hän sanoo.

Schneiderin tiedossa on, että Posti on antanut uusia postinumeroalueita muun muassa Sipoon lounaisosaan, Länsisatamaan, Hana- ja Sompasaareen sekä Kruunuvuorenranta, Tullisaari, Tahvonlahti ja Kaitalahti -yhteenliittymään.

– Näissä kaikissa esimerkeissä on ollut muutos kaavoituksessa tai uusien asuinalueiden noususta. Marjaniemen tapauksessa haemme ”kutistamista”, joten perusteiden on oltava hyvät, hän sanoo.

"Tätä voisi kai verrata Espoon Westendiin" – helsinkiläisellä pientaloalueella puretaan vauhdilla vanhaa: uusiin asuntoihin muuttaa lapsiperheitä kantakaupungista

Schneider toteaakin, että on mahdollista, ettei esitys mene taaskaan läpi, mutta hänestä ei ole huono asia yrittääkään.

Marjaniemi-seura ei ole vielä tehnyt yhtenäistä päätöstä siitä, lähdetäänkö asiaa ajamaan vai ei. Seuran puheenjohtajan Sami Hämäläisen mukaan on henkilöitä, jotka kannattavat sitä ja niitä, joille ei ole väliä. Kukaan ei ole kuitenkaan vastustanut asiaa.

– Oman postinumeron avulla olisi helpompi tilastoissa määritellä, että tämä on pientaloalue ja miten se suhteutuu johonkin asiaan. Näin olisi helpompi hakea tietoa alueesta, Hämäläinen toteaa.

Moni perustelee omaa postinumeroa myös asuntojen hintojen vertailun kannalta. Keskihintatasoa on vaikea määritellä, jos saman postinumeron sisällä on kaksi hyvin erilaista aluetta.

Myös Marjaniemen kiinteistönomistajien yhdistyksessä on keskusteltu alueen omasta postinumerosta, eikä sen ajamista sinänsä kukaan vastustanut. Vielä ei kuitenkaan ole sovittu, onko yhdistys mukana ajamassa asiaa.

Yhdistyksen varapuheenjohtaja Olli Happonen myöntää oman postinumeron hyödyt, mutta pelkää julkisen keskustelun aiheuttavan Marjaniemelle nimby-leimaa.

Facebook-keskusteluissa osa onkin väläytellyt nimby-termiä (not in my backyard -ilmiö).

– Jokaisen asian voi käsittää kahdella eri tavalla, puhutaan mistä asiasta vain, Hämäläinen sanoo.

Katso upeat kuvat: Näin Itä-Helsinki muuttuu lähivuosina – luvassa jalankulkijan paratiisi

Tappajaetanat valtasivat helsinkiläisen asuinalueen – apua pyytänyt asukas ällistyi kaupungin vastauksesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut