Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perinteinen köyhien joulujuhla peruttu – Heikki ja Sini Hursti jakavat Rautatientorilla 2000 lahjakassia, ruoka-apuun tullut Niilo, 69: "Hienoa työtä"

Auttaminen: Vähävaraisten joulujuhlia ja puurotapahtumia on jouduttu perumaan. Tänä vuonna ruokakasseja jakaa kuitenkin moni taho.

Korona on muuttanut Helsingissä monien vähävaraisia tukevien järjestöjen suunnitelmia ja perunut perinteisiä joulujuhlia.

Helsinginkadulla sijaitseva Hurstin valinta valmistautuu keskiviikkona perinteiseen jakopäivään. Reilut 800 valmista ruokakassia on pakattu valmiiksi. Ulkona lähes saman verran ihmisiä seisoo jonottamassa kasseja. Näin tulee olemaan myös jouluna, sillä perinteinen joulujuhla on ensimmäistä kertaa peruttu. Rautatieasemalla jaetaan 23. joulukuuta kello 12 yhteensä 2 000 lahjakassia.

– On vähän orpo olo, kun ei saada järjestää joulujuhlaa, sanoo hetki ennen ruokajaon alkamista kahvikupposen ääreen istumaan ennättänyt Sini Hursti.

Tähän asti myös vähävaraisten auttajien joulumieli on syntynyt joulujuhlasta.

– Nyt en tiedä, miten joulutunnelma sitten tulee. Täytyy yrittää, ainakin lasten takia, sanoo kaksilapsisen uusperheen äiti.

Monelle meidän joulujuhla on ollut ainoa joulutapahtuma.

Tuleva joulu on Hursteille hyvin erilainen, kuten myös monelle ruokajonossa olevalle.

– Monelle meidän joulujuhla on ollut ainoa joulutapahtuma ja vaikuttanut ihmisten elämään, sanoo Heikki Hursti,

Hurstien joulunviettoa muuttaa joulujuhlan peruminen ja Heikin Eija-vaimon menehtyminen viime vuonna. Se nostaa kyyneleen silmäkulmaan.

Hurstin Valinnan edessä vuoroaan jonottava Kyösti Raatikainen, 63, on osallistunut joulujuhlaan muutaman kerran.

– Siitä tulee joulumieli. Tänä vuonna olen menossa hakemaan ruokakassia, mikäli vain olen Helsingissä.

Ystävä Niilo Toivanen, 69, empii liikkumisrajoituksensa vuoksi lähtemistään, mutta arvostaa avustustyötä.

– Hursti tekee hyvää työtä. Arvostan.

Hurstien jakamassa joulukassissa on kaikkea sitä mitä joulupöytään voi toivoa.

– Olemme hyvin saaneet yhteistyökumppaneita mukaan. Kestokassissa on kahvia, joululimppua ja -laatikoita, rosollia, kalatuotteita, kuten graavilohta ja silliä, Sini Hursti luettelee.

Mukana on myös suklaakonvehtirasia, pipareita, juustoja, mehua, kasvomakseja ja tietenkin kinkkua.

– Saa nähdä mitä vielä keksimme, Sini Hursti toteaa.

Tavallisesti Hurstin ruokajakoa ei ole joulukuussa ollut. Silloin on keskitytty yli tuhat ihmistä kokoavan joulujuhlan valmisteluun sekä vähävaraisten joulupakettien paketoimiseen.

Helsingin ruokajakeluiden osalta myös Myllypuron ruoka- ja Hermannin diakoniatalo Varustamon hävikkiruokajakelut jatkuvat joulukuussa. Waste&Feast-ravintolat ovat loppuvuoden kiinni. Muun muassa Alppilan ja Myllypuron kirkoilla on saatavana noutoruokaa. Ulkona tapahtuvat puurotapahtumat ja joulupuuropäivä Malmilla on peruttu.

Myllypuron leipäjonojen äiti Sinikka Backman kertoo, että jouluviikolla viimeinen jakopäivä on aatonaattona..

– Meillä arki jatkuu taas sitten heti joulun jälkeen. Ensimmäinen jakopäivä on maanantaina.

Myös Myllypurossa korona pakotti perinteisen ruojajakelun muuttamaan muotoaan ja jakamaan valmiita kasseja. Backman huomasi kesän tauon jälkeen merkittävän seikan.

– Kävijämäärä on ollut huomattavasti pienempi. Jonosta puuttuu noin tuhat. Uusia on myös tullut.

Backman ei tiedä syytä ilmiölle, mutta epäilee, että korona on pelästyttänyt jonosta ainakin ikäihmiset. Uusia ovat lomautetut.

– Lomautukset vaikuttavat. Jonossa on ollut vähän vaille tuhat ihmistä. Sekin on kyllä ihan riittävästi, Backman sanoo.

Korona on vaikuttanut ruokajakeluun myös niin, että kevään jälkeen kaupoista, tukuista ja logistiikkakeskuksista on Backmanin mukaan tullut aiempaa vähemmän elintarvikkeita.

–  Vähennys on ollut noin 40 prosenttia. Tähän vaikuttaa varmasti paljon kauppojen pidentyneet aukioajat. Esimerkiksi vihannekset ovat vähentyneet ihan merkittävästi.