Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Brexit lähestyy vääjäämättä – Näin se puraisee myös Britanniasta tilattuihin verkko-ostoksiin

Alle kuukauden kuluttua eli ensi vuoden tammikuun ensimmäisenä päivänä päättyy Brexitin siirtymäkausi ja sitä myöten vapaa liikkuvuus EU-maiden ja Ison-Britannian välillä.

Se vaikuttaa myös verkko-ostosten tekoon – mutta miten?

Jos esimerkiksi tilaa vaatteita Britanniasta tämän vuoden viimeisen päivän jälkeen, tuotteet on tullattava ja niistä on maksettava arvonlisävero sekä mahdollinen tullimaksu, vastaa Eurooppatiedotus tiedotteessaan.

Maksujen suuruutta voi arvioida esimerkiksi Tullin laskurin avulla.

Siirtymäkauden loputtua Britanniasta Suomeen saapuvia lähetyksiä kohdellaan kuten muista kolmansista maista, esimerkiksi Yhdysvalloista saapuvia tuotteita.

Mikäli lähetys toimitetaan Britanniasta EU:n alueelle 1. tammikuuta 2021 tai sen jälkeen, karkeana pääsääntönä voi pitää, että lähetys verotetaan ja siihen sovelletaan samoja rajoituksia kuin verkko-ostoksiin EU:n ulkopuolelta nykyisin, selvittää Tullin edustaja Nadja Painokallio Eurooppatiedotuksen tiedotteessa.

Painokallion mukaan oleellista on se, milloin lähetys toimitetaan EU:n alueelle.

– Lähetyksen pitää siis saapua EU:n alueelle Britanniasta 31.12.2020 mennessä, jotta sitä ei tarvitse tullata.

Entä jos on tilannut brittiverkkokaupoista säännöllisesti ravintolisiä tai lääkkeitä, vaikuttaako brexit siihen?

Eurooppatiedotuksen – joka on osa ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän yksikköä – mukaan ihmisten ja lemmikkieläinten lääkevalmisteiden maahantuontisäännökset Britanniasta EU-alueelle muuttuvat 1.1.2021 lähtien. Lääkevalmisteiden tilaaminen postitse ETA-alueen ulkopuolelta on kielletty kokonaan.

Koska EU:n ja Britannian väliset sopimusneuvottelut ovat vielä kesken, ei lopullista tietoa rajoituksista vielä ole.

Jos Britannia siirtyy kolmannen maan asemaan, ei lääkevalmisteita saa tilata saarivaltiosta lainkaan. Jos taas Britanniasta tulee ETA-maa, tulee lääkevalmisteiden tilaukselle rajoituksia, jotka selkenevät vasta sopimusneuvottelujen jälkeen.

Ravintolisien tilaamiselle ei ole rajoituksia ja yksityishenkilö voi tilata ravintolisiä, kuten vitamiineja myös EU:n ulkopuolelta.

Britannian lähtö EU:n tulliunionista ja sisämarkkinoilta vuoden lopussa mahdollisesti ilman mitään kauppasopimusta huolettaa myös Keskuskauppakamaria.

Sopimukseton Brexit sekoittaa Keskuskauppakamarin mukaan Suomen tuonnin ja viennin Britannian kanssa pitkäksi aikaa.

– Jopa tuhansien rekkojen jonot molemmin puolin kanaalia vaikuttavat väistämättä myös Suomen ja Britannian väliseen logistiikkaan. Brexit ei siis ole Suomelle mikään pikku juttu, sanoo Keskuskauppakamari johtava liikenne- ja elinkeinopoliittinen asiantuntija Päivi Wood tiedotteessa.

Ilman kauppasopimusta tapahtuva ero tarkoittaisi yrityksille käytännössä sitä, että kaupankäynnissä Britannian kanssa noudatetaan samoja sääntöjä, rajoituksia ja tullimuodollisuuksia kuin muiden EU:n ulkopuolisten maiden kanssa.

Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtajan Timo Vuoren mukaan Britanniasta tulee käytännössä Venäjän kaltainen kolmas maa suhteessa EU-maihin.

Brexit koskettaa suoraan tai epäsuorasti yli 15 000 suomalaista vienti- ja tuontiyritystä, joista merkittävä osa on yhä epätietoinen Brexitin käytännön vaikutuksista.

– Sopimukseton Brexit iskee ensin tullaukseen ja logistiikkaa. Seuraavaksi se sekoittaa kilpailua Britanniassa, mutta myös EU:ssa, arvioi Vuori.