Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Hus: Kaksi joukkuelajia erottuu harrastusten koronavaarallisimpina – Joukkoaltistumisia on tullut myös tilanteissa, joita on pyydetty välttämään

Suurin osa koronatartuntojen tunnetuista lähteistä on edelleen perhepiirissä, mutta myös esimerkiksi harrastustoiminta on ollut varsin merkittävä tartuntalähde. Asiasta kertoi apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen Husin tiedotustilaisuudessa puolilta päivin.

Ruotsalaisen mukaan harrastuksista tilastoissa erottuu kaksi lajia: jääkiekko ja salibandy. Hän mainitsi myös jalkapallon, koripallon ja ryhmäliikunnan tanssitunnit.

Ruotsalainen korosti kuitenkin, että Hus-alueella 60 prosenttia tartunnan saaneista ei tiedä, mistä on voinut saada tartunnan.

– Ymmärrämme sen niin, että tautia liikkuu kaikkialla väestössä.

Koronatilanne pidensi hoitojonoja: Husissa yli 4 000 potilasta odottanut laittoman kauan – Joulusta voi tulla koronapotilaiden hoidossa vaikea

THL:n ylilääkäri koronatilanteesta: "Emme ole onnistuneet kääntämään kehityskulkua"

Myös massa-altistukset ovat Ruotsalaisen mukaan lisääntyneet. Näitä on ollut erityisesti oppilaitoksissa ja harrastuksissa, mutta myös yksityistilaisuuksissa, vaikka sellaisten järjestämistä on suositeltu kokonaan välttämään leviämisvaiheessa olevalla Uudellamaalla. Altistukset ovat lisääntyneet myös työpaikoilla.

THL: Yli 50 hengen yleisötilaisuuksia ei pitäisi järjestää missään Suomessa – Yle: Jääkiekon SM-liiga ei voi jatkaa

Ruotsalainen painotti, että on erittäin tärkeää noudattaa viranomaisten määräyksiä ja suosituksia seuraavien kolmen viikon ajan.

– Pystymme arvioimaan sairaanhoidon tilannetta vasta kahden viikon kohdalla, hän sanoi.

Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen mainitsi, että koronatartuntaluvut ovat nyt tasaantuneet.

– Viime luvut ovat pysyneet vakaina ja toivoa sopii, että viimeiset rajoitustoimet onnistuvat pysäyttämään taudin leviämisen.

Koronatestiin pääsee tällä hetkellä omalla ilmoituksella, jonka voi tehdä verkossa. Juha Tuominen kehotti hakeutumaan testiin matalalla kynnyksellä, sillä vaikka testimäärät ovat nyt suuria, niitä pystyttäisiin tekemään vielä enemmän.

Ministeri Krista Kiuru: "Tilanne on vakava" – STM ja THL: Lisää koronavirustautia tehokkaasti torjuvia uusia keinoja otettava käyttöön

Tuomisen mukaan testeistä on positiivisia jo lähes neljä sadasta. Se voi kuulostaa pieneltä, mutta Tuominen muistutti, että jokainen näistä neljästä voi tartuttaa virusta eteenpäin.

Tartunnan saaneiden suurin ikäryhmä on edelleen 16–30-vuotiaat. Kuitenkin myös yli 40-vuotiaiden tartunnat ovat lisääntyneet, myös yli 60-vuotiaiden ryhmässä.

– Olemme erittäin huolestuneita tästä, koska tämä ikäryhmä voi saada muita vakavamman taudin, joka johtaa sairaalahoitoon, Eeva Ruotsalainen sanoi.

Potilaiden luona vierailut päättyvät tänään Helsingin ja Uudenmaan sairaaloissa – "Toivomme että vierailut voidaan sallia jouluna"

Hänen mukaansa hoivalaitoksissa oli kesällä erittäin hyvä tilanne, mutta marraskuussa jo 13 hoitolaitoksessa on ollut koronatartuntoja sekä asukkailla että hoitohenkilökunnalla..

– Sekä keväällä että nyt olemme antaneet ohjeistusta hoivaan ikääntyneiden ja muiden erityisryhmien suojaksi. Lisäksi täytyy muistaa myös kotona asuvat ikääntyneet. Kun lähdet kotoa, suu-nensuojus on omaksi turvaksesi. Toivomme, että kaikki ikääntyneet laittavat seuraavien viikkojen ajaksi ryhmätoiminnan tauolle, Ruotsalainen neuvoi.

Uudet koronarajoitukset voimaan tänään – tämä kaikki muuttui nyt

Joko sinulla kilahti? Lyhyestä virsi kaunis – suomalaisille lähetettävää koronatekstaria ei ole pituudella pilattu

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kummastelee hallituksen pk-seutukritiikkiä HU:ssa: "Ongelmallista myös demokratian näkökulmasta"