Nyt kannattaa harkita tavallista suurempaa D-vitamiinin annosta, sanoo professori – "Hyödyistä koronainfektioon liittyen on jo kohtalaisen runsaasti epäsuoraa näyttöä"

Tutkimushavainnot tukevat sitä, että riittävästä D-vitamiinin saannista kannattaa pitää huolta erityisesti nyt covid-pandemian aikana, kirjoittaa lääketieteen tohtori, professori Juhani Knuuti terveysaiheisessa blogissaan.

Knuuti kertoo, että D-vitamiinin merkityksestä ja sen antamisen mahdollisista hyödyistä koronainfektioon liittyen on jo kohtalaisen runsaasti epäsuoraa näyttöä. D-vitamiinitasoja on Knuutin mukaan mitattu potilailta, jotka ovat sairastuneet, ainakin 13 tutkimuksessa.

"On varauduttava siihen, ettei koronarokotetta saada samanaikaisesti kaikille" – Koronarokotteen saavat ensi vaiheessa muutamat ihmisryhmät

– Valtaosassa tutkimuksista havaittiin, että covid-positiivisilla on matalammat D-vitamiinipitoisuudet kuin vertailuryhmällä, vaikka otettaisiin huomioon sekoittavia tekijöitä. Myös sairaalahoitoon joutuneilla ja vakavampaan muotoon sairastuneilla ja kuolleilla potilailla on mitattu matalammat D-vitamiinipitoisuudet kuin verrokeilla. Valtaosalla tehohoidossa olleilla potilailla on ollut D-vitamiinin puute, Knuuti kirjoittaa.

"Tulee löhöttyä sohvalla ja sorrun mässäämään herkkuja" – Poikkeusaikana syömishäiriöinen voi kokea, ettei "ansaitse" ruokaa, psykologi antaa vinkit kuormittavaan tilanteeseen

Samalla hän korostaa, että epäsuora näyttö ei riitä luotettavien johtopäätösten tekemiseen.

D-vitamiini ravintolisänä ei kohtuullisissa määrin käytettynä aiheuta mitään riskiä, vaikka kyseessä onkin rasvaliukoinen vitamiini.

– Vaikka varsinainen tutkimusnäyttö D-vitamiinin hoitovaikutuksista covid-infektion suhteen puuttuu, tavanomaista suurempaa D-vitamiinin ravintolisäannosta kannattaa harkita nyt epidemian aikana, sillä kohtuullisen D-vitamiinin lisäannoksen käyttäminen on todettu turvalliseksi, Knuuti kirjoittaa.

Hänen mukaansa D-vitamiinin lisäannoksen voi korottaa 50 mikrogrammaan päivässä epidemian aikana.

Annamari, 30, on sairastanut koronaa jo yli 5 kuukautta – aktiivisen nuoren naisen elämä mullistui täysin: "Olen kuitenkin selvinnyt hengissä"

Suomessa suositellaan muutenkin D-vitamiinia ravintolisänä 10-20 mikrogrammaa vuorokaudessa, vaikka söisi suositusten mukaisesti.

– On hyvä kuitenkin pitää mielessä, että D-vitamiinitaso ei ole todennäköisesti keskeisin riskin määrittäjä, eikä sen vuoksi D-vitamiinikaan tulle olemaan mikään taikaluoti covid-hoidossa, Knuuti muistuttaa blogitekstissään.

– Vaikka tilastollisesti veren D-vitamiinitason ja covid-kuolleisuuden välillä on havaittavissa yhteys, kuolemia tapahtuu myös korkeilla D-vitamiinitasoilla ja toisaalta matalan tason omaavista suurin osa selviää infektiosta. Kysymys on lopulta ainoastaan suurentuneesta riskistä.

Tutkimus vahvistaa: Suomalaisten kotipuutarhojen vakiomarja tasoittaa verensokeria makean aterian jälkeen

Etätyö tuo helposti jumeja kroppaan – fysioterapeutilta kaksi vinkkiä kotikonttorilla puurtavalle

Onko aineenvaihduntasi jumissa? Ei hätää, näillä keinoilla voit parantaa hyvinvointiasi – tässä asiantuntijoiden vinkit

Kaamoksessa olo on kuin aikaerossa, ja silloin uppoavat herkut ja karkit – Myös lisäravinteet käyvät kaupaksi: "Mikään vitamiini ei kuitenkaan suoraan piristä, kun sen laittaa purkista suuhunsa", sanoo ravitsemusterapeutti

Helsinkiläinen Erkki, 61, laittoi korkin kiinni liki 3 vuotta sitten – korona muutti vertaistuen totaalisesti: "Ei minusta ole verkkopalavereissa istujaksi"

Mainos: Leijona Catering Oy

Mainos: Leijona Catering Oy

Töihin Leijona Cateringiin!

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut