Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Jos Lappiin haluat mennä pian, noudata näitä ohjeita – Lapin sairaanhoitopiiri pyytää matkailijoita esimerkiksi välttämään ravintolassa käyntiä ennen matkaa

– Harkitse huolellisesti, onko matkasi välttämätön.

Näin alkaa Lapin sairaanhoitopiirin tänään iltapäivällä julkaisema ohjeistus kotimaanmatkailijoille. Ohjeistus on tarkoitettu heille, jotka matkustavat pohjoiseen joulun viettoon koronaviruksen leviämis- ja kiihtymisvaiheessa olevilta alueilta.

Ohjeen mukaan kunkin pitää noudattaa oman alueensa koronasuosituksia myös Lapissa. Eli esimerkiksi leviämisvaiheessa olevalta Uudeltamaalta saapuvan pitää reissussakin elää Uudenmaan "koronanyrkin" linjausten mukaan.

Lapin sairaanhoitopiirin mukaan esimerkiksi julkisessa liikenteessä ja sisätiloissa on myös joulureissulla tarpeen käyttää maskia, jos turvavälejä ei voi noudattaa. Samoin kaikkien läsnäolijoiden kehotetaan käyttämään maskia kaikissa tilanteissa, joissa matkailija tapaa riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä.

Lapissa toivotaan, että matkailijat välttäisivät ennen reissua parin viikon ajan tilanteita, joissa voisivat altistua koronalle.

– Tällaisia ovat tilanteet, joissa kokoontuu paljon ihmisiä ja joissa ei voida pitää turvavälejä esim. iltaravintolat, kauppakeskukset, ryhmäharrastukset. Vältä näitä tilanteita myös täällä Lapissa ollessasi, ohjeessa sanotaan.

Ohjeistuksen mukaan Lappiin tulee matkustaa vain terveenä.

– Jos sairastut täällä, hakeudu heti vähäisimmistäkin oireista (mm. kurkkukipu, nuha, yskä, lämpöily, vatsakivut, ripuli, maku- ja hajuaistin muutokset) lähimpään testauspisteeseen ja pysy eristyksessä, kunnes testitulos on valmistunut, ohjeessa linjataan.

Lopuksi ohjeessa pyydetään tutustumaan Lapin sairaanhoitopiirin koronaohjeistuksiin www.lshp.fi ja www.koronaturvallinenlappi.fi.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä eli Kemissä, Keminmaalla, Simossa, Tervolassa, Torniossa ja Ylitorniossa on tällä hetkellä kielletty yli 10 hengen yleiset kokoontumiset, sillä alue on koronaviruksen kiihtymisvaiheessa. Muualla Lapissa kokoontumisrajoitus on nyt 50 henkeä.

Ohje julkaistiin, koska Lappiin odotetaan joulun aikaan paljon kotimaanmatkailijoita.

Lapin sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jukka Mattila sanoo Ylellä, että Lappiin odotetaan täksi joulun tienooksi 35 000:ta matkailijaa. He suuntaavat pohjoiseen joulun alusviikon ja loppiaisen välillä.

– Valtaosa heistä on tulossa laskettelukeskuksiin, mutta myös Rovaniemelle odotetaan merkittävää määrää ihmisiä. Etelästä tulee vääjäämättä myös tartunnan tahattomasti levittäjiä, jotka ovat oireettomia tai lieväoireisia, Mattila sanoo Ylellä.