Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SK: Kalevi Keihäsen lapset suuttuivat Janne Katajan tv-sarjasta – "Elämäntyö häpäistään"

Televisiosarja Keihäsmatkat on suututtanut edesmenneen matkailuyrittäjä Kalevi Keihäsen lapset.

Sarjassa Keihästä esittää Janne Kataja, joka myös omistaa sarjan tehneen tuotantoyhtiön yhdessä Aku Hirviniemen kanssa. Sarjan aiheuttamasta suuttumuksesta kertoo Suomen Kuvalehti.

Keihäsmatkat on sarja suomalaisista etelänmatkoilla 1970-luvun alussa. Matkojen järjestäjä Keihänen on tinkinyt kaikesta, bussit ovat rämiä ja hotellit huonoja.

Keihänen kehottaa juottamaan turisteja ja hän esiintyy yleensä uimahousuissa tai sortseissa ja turkis harteillaan, yläruumis paljaana. Hän myös maksaa seksipalveluista.

Kalevi Keihänen on sarjan päähenkilöistä ainoa, jolla on todellisen henkilön nimi ja julkisuudesta tunnistettava olemus. Tuotantoyhtiö ei kertonut hänen perillisilleen sarjan luonteesta etukäteen tai pyytänyt lupaa sen tekemiseen.

– Ei Kalevi mikään pyhimys ollut, mutta kiteytetysti sarja on asiaton, sanoo Julle Keihänen Suomen Kuvalehdelle.

Hänen ja kahden muun Kalevi Keihäsen pojan mukaan Keihäsmatkat loukkaa heidän isänsä kunniaa.

– Elämäntyö häpäistään. Sarjalla rahastetaan ja aiheutetaan suvulle kärsimystä, sanoo Kalle Keihänen.

Kalevi Keihänen oli värikäs hahmo ja aikansa julkkis.

Haastattelussa Janne Kataja ei puhu Suomen Kuvalahden mukaan johdonmukaisesti siitä, onko Keihästä pyritty kuvaamaan tosihenkilölle uskollisesti vai vain fiktion keinoin.

– Tämä ei ole tositarina. Tähän ei liity perikunta millään lailla, Kataja sanoo SK:lle.

– Tämä perustuu todellisiin henkilöihin. Emme väitä, että tämä on totta.

Katajan mukaan sarja rinnastuu tyylilajiltaan The Crowniin.

– Tämä on tarina Keihäsmatkoista, yhtiöstä, joka on merkittävä osa suomalaista populaarihistoriaa. Siinä missä Britanniassa legendaarinen The Crown -sarja seuraa kuninkaallisia, tämä seuraa matkailukeisarin aikakautta, hän sanoo SK:lle.

Suomen Kuvalehti toteaa, että juridista lupaa ei lähtökohtaisesti tarvita, jos joku tekee tosielämän henkilöstä fiktion, kuten näytelmän, sarjan tai kirjan.

Kalevi Keihäsen perikunnan mielestä keskeisin ongelma on se, että Keihäsmatkat-sarjan markkinointi on keskittynyt Keihäsen hahmoon. Heidän mukaansa se edellyttäisi lupaa, SK kirjoittaa.

Keihäsmatkat tuli Ruutu+ -palveluun keväällä 2020, ja syksyllä se esitettiin Nelosella.