Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USU: Lähes kaikki puolueet kärsivät jäsenkadosta – vain kahdella puolueella kasvulukuja

Puolueiden jäsenmäärät ovat laskeneet rajusti kuudentoista vuoden aikana.

Tämän vuoden marraskuussa puolueilla oli noin 231 000 jäsentä, kun vuonna 2004 jäseniä oli noin 361 000.

Jäsenkadosta kertoo Uutissuomalainen. Nykyisten eduskuntapuolueiden yhteenlaskettu jäsenmäärä oli suurimmillaan 1980-luvulla, jolloin se oli noin 600 000.

Muista puolueista poiketen perussuomalaisten ja vasemmistoliiton jäsenmäärä on kasvanut kahtena viime vuonna. Eniten jäsenmääräänsä on kasvattanut perussuomalaiset.

– Vuoden 2018 lopussa jäsenmäärämme oli 11 000, ja nyt se on noin 13 000, sanoo USU:lle puoluesihteeri Simo Grönroos.

Vasemmistoliiton jäsen- ja järjestötiimin vetäjä Juuso Aromaa kertoo, että puolueen jäsenmäärä on kasvanut kahden viime vuoden aikana ja lähentelee 12 000 jäsenen rajapyykkiä.

Kahden viime vuoden aikana eniten jäseniään on menettänyt keskusta. Toisaalta puolueella on yhä ylivoimaisesti eniten jäseniä, yli 83 000.

– Kaksi vuotta sitten jäsenmäärämme oli noin 90 000. Kehitys johtuu lähinnä kahdesta syystä: luonnollisesta poistumasta sekä jäsenrekisterin ajantasaistamisesta, kertoo puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen.

Myös SDP:n jäsenmäärä on pienentynyt viimeisen kahden vuoden aikana reilusti, noin 3 000 jäsenellä.

– Uusia jäseniä liittyy, mutta SDP:n korkean keski-iän vuoksi poistuma on tällä hetkellä voimakasta. Jäseniä on 34 174, kertoo puoluesihteeri Antton Rönnholm USU:lle.

Kokoomuksenkin jäsenmäärä on laskenut kahden vuoden aikana. Kokoomuksella on noin 33 000 jäsentä.