Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronakoirien kanssa halutaan ottaa selfieitä – ehtineet haistella jo yli 4000 näytettä

Helsinki-Vantaan lentokentällä syyskuun lopussa alkaneessa koronakoiratutkimuksessa on siirrytty pilottivaiheesta varsinaiseen tutkimukseen. Koirat ovat osoittautuneet sopeutuvan lentokentällä työskentelyyn hyvin, kertoo Helsingin yliopiston uutinen.

– Tähän mennessä emme ole saaneet yhtään negatiivista palautetta koirien toiminnasta, vaikka osa matkustajista saattaa pelätä koiria tai olla niille allerginen, kertoo Dogrisk-tutkimusryhmän johtaja Anna Hielm-Björkman Helsingin yliopiston uutisessa.

– Ainoa negatiivinen palaute on ollut, että matkustajat ovat käyneet testauspisteellä, kun koirat ovat jo lähteneet kotiin työpäivän jälkeen, tai että he eivät ole päässeet tarpeeksi lähelle koiria, saadakseen selfien niiden kanssa. Kuulemma koirien pitäisi aina olla siellä, Hielm-Björkman jatkaa.

Viime viikkoon mennessä koirat olivat haistelleet 4 153 näytettä, joista koirat ilmaisivat positiivisiksi 25 kappaletta, ja 4 128 negatiivisiksi. Kaikista näytteistä positiivisia on ollut 0,6 prosenttia. Kun matkustusrajoitukset olivat löysemmät, koirat osoittivat noin 1,1 prosenttia näytteistä positiivisiksi.

Kun Suomi alkoi lokakuussa vaatia ennakkoon tehtävää koronatestiä jo ennen Suomeen saapumista, positiivisten tulosten määrä laski noin 0,3 prosenttiin. Tämä muutos vaikuttaa loogiselta, mutta on tärkeää tehdä vertailututkimus nenänielusta otettavien koronatestien eli PCR-testien tuloksiin.

Tutkimuksessa siirrytään siis seuraavan vaiheeseen, jossa koirien herkkyyttä ja tarkkuutta tunnistaa infektoituneet ihmiset hajun perusteella verrataan PCR-testin tuloksiin. Alustavat tutkimustulokset koirien kyvyistä ovat hyvin lupaavia.

Helsingin yliopiston Dogrisk-tutkimusryhmän koronakoiratutkimusta on pilotoitu Helsinki-Vantaan lentokentällä syyskuusta alkaen. Tällä hetkellä koronakoiria on kentällä töissä viisi.

Tieteellisiä tutkimustuloksia Helsinki-Vantaan koronakoiratutkimuksesta on luvassa aikaisintaan ensi vuoden puolella, sillä tieteellinen tutkimus ja tulosten vertaisarviointi tiedeyhteisössä vie oman aikansa.

Dogrisk-ryhmä on kuitenkin jo esitellyt alustavia tutkimustuloksia kahdessa kansainvälisessä tiedekonferenssissa sekä muun muassa sosiaali- ja terveysministeriölle, THL:lle, eduskunnalle, OIE:lle eli kansainväliselle eläinten tartuntatautien toimistolle sekä WHO:lle.

Tieteellistä koronakoiratutkimusta tehdään muuallakin maailmalla, eri yliopistoissa yli kymmenessä maassa. Kuuma kysymys kansainvälisessä koronakoiratutkimuksessa on, mikä on se hajujen yhdistelmä, josta koirat tunnistavat covid-19-tartunnan, Helsingin yliopiston uutinen kertoo.