Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Itäkeskuksen uudesta maamerkistä tuleekin 15-kerroksinen – kukaan ei valittanut

Itäkeskuksen uusi bussiterminaali etenee suunnitelmien mukaan. Jokerikortteliksi kutsutusta alueesta ei tehty yhtään valitusta ja sen asemakaava sai lainvoiman lokakuussa.

Punos-niminen uudisrakennus tulee Turunlinnantien ja Itäväylän väliselle alueelle, jossa on nykyään bussilaiturit ja 1980-luvulla valmistuneet lippuhallit. Punoksen korkein rakennus on 15-kerroksinen ja matalimmat 9-kerroksisia. Vielä viime vuonna rakennuksesta suunniteltiin 12-kerroksista.

– Tavoitteena on saada rakennustyöt käyntiin vuoden 2021 lopulla ja uusi joukkoliikenneterminaali käyttöön 2024 lopulla, sanoo rakennusyhtiö YIT:n projektipäällikkö Jussi Palmunen.

Kuva: Itäkeskuksen 15 miljoonaa euroa maksava terminaali koeajettiin Malmin kentällä – "Rakentaminen käyntiin 2021"

Yllättikö, ettei Jokerikorttelista valitettu lainkaan?

– Emme odottaneet valituksia. Alusta asti ympäristön asukkaat ovat ottaneet suunnitelmat hyvin vastaan. He ovat odottaneet piristysruisketta. Uusi terminaali varmasti freesaa aluetta.

Tällä hetkellä bussiterminaali on taivasalla. Uusi terminaali tarjoaa lämpimät odotustilat ja paljon nopeita palveluita. Tämän odotetaan helpottavan kulkuvälineen vaihtoa vilkkaassa joukkoliikenteen solmukohdassa.

– Tästä asiasta on tullut paljon kiitosta asukkailta, Palmunen sanoo.

"Kyllähän tämä ansaitsisi oman postinumeron" – hienostoalue haluaa tehdä eroa Itäkeskukseen, pelkona nimby-leima

Jokerikortteliin tulee myös raidejokerin päätepysäkki. HSL:n mukaan bussiterminaali pienenee nykyisestä.

Terminaali, ravintolat, kaupat ja muut palvelut tulevat Punoksen kahteen ensimmäiseen kerrokseen. Niiden yläpuolelle Punokseen tulee hotelli ja noin 360 asuntoja, joihin tulee Saton vuokra-asuntoja ja YIT:n myymiä omistusasuntoja. Ennakkomarkkinointi alkaa vuoden 2022 lopulla.

– Moni on ollut asunnoista kiinnostunut ja asuntoja olisi haluttu lisääkin. Vuokra-asunnoille on kova kysyntä. Kaupunkilaisilta tuli palautetta, että rakennuksessa olisi voinut olla enemmänkin kerroksia.

Olisiko asuntoja voitu rakentaa enemmän?

– Asuntoja tulee sellainen määrä, minkä markkinan uskotaan vetävän. Aina rakennusoikeutta voisi lyödä lisää, mutta se taas maksaa, Palmunen kertoo.

Punoksen kahden ensimmäisen kerroksen ilme ottaa kiinni ympäröivän rakennuskannan ilmeeseen. Uusimpien havainnekuvien perusteella rakennuksen alimmat kerrokset ovat sävyltään tummanpunaisia.

–  Rakennuksen ilmeen pitää sopia 1980-luvulla rakennettuun ympäristöön. Toisesta kerroksesta ylöspäin materiaalit ovat vaaleampia ja kevyempiä, Palmunen sanoo.

Kulosaaren tornitaloille aikalisä – lautakunta haluaa tarkemmat selvitykset

Sepelifirma jätti sorakasoja tonteille Kontulaan – niskassa nyt tuhansien eurojen sakkouhka

Puhoksen ostarin vuokraus jatkuu yhä

Roihuvuoren suunnitteluperiaatteissa mallaillaan korkeampaa rakentamista Itäväylän kupeeseen