Helsinkiläiskaupunginosan Facebook-ryhmä pantiin jäähylle kun keskustelu nuorisosta kuohahti – "Jutut saaneet matkalla hieman värikynää"

Nuoriso: Kaupunginosan nettikeskustelu piti panna jäähylle.

Autoja blokataan ja kivitetään. Toisessa päässä aluetta terrorisoi autoileva jengipäällikkö machette-veitsen kanssa.

Tällaisiin väitteisiin törmäsi syksyn pimetessä Pikku Huopalahdessa. Etsiessä juttujen lähdettä törmäsi vesiperään tai ketjuun tutun tutun tutuista. Osa asukkaista tuntee kuitenkin yhä turvattomuutta.

– Tässä ovat jutut saaneet matkalla hieman värikynää, arvelee komisario Jarmo Heinonen Helsingin poliisin ennalta ehkäisevästä toiminnosta.

– Kun katsoo koko Helsinkiä, Pikku Huopalahti ei erotu mitenkään muista alueista. Mitään erityistä ei ole siellä tekeillä.

Konkreettinen muutos tapahtui kuitenkin Facebookissa Pikku Huopalahtea käsittelevillä keskustelupalstoilla. ”Pikku Huopalahden asukkaat” suljettiin. Tilalle tuli uusi ryhmä: ”Pikku Huopalahden yhteisö”.

Joinekin mielestä keskustelut menivät överiksi ja alkoivat saada maalittamisen piirteitä.

Tässä ovat jutut saaneet matkalla hieman värikynää.

Helsingin poliisi kirjoitti keskustelupalstalle lokakuussa alueen asukkaiden tuoneen ilmi, että alueella on häiriöt lisääntyneet ja siten asukkaiden koettu turvattomuuden tunne heikentynyt. Myös tietynlainen huoli alueen nuorten hyvinvoinnista nousi esille.

"Rahatukoilla fleksataan sosiaalisessa mediassa" – HU haastatteli nuoria Itiksessä, Gabriel, 18: "Muutaman vuoden sisällä tilanne pitäisi Suomessakin saada hallintaan"

Suurin osa häiriöilmoituksista oli nuorista johtuvaa, kuten häiritsevä melu ulkoalueilla yöaikaan, kovaääninen meteli taloyhtiöiden pihoilla sekä sähköpyörien ja potkulautojen käytön aiheuttamat vaaratilanteet liikenteessä.

– Koko koronavuosi on ollut ongelmallinen. Nuorilla ei ole ollut turvallisia paikkoja tavata. On normaalia, että keksitään tyhmyyksiä, mutta ilmiö on myös helposti sammutettavissa, kun poliisi tarttuu siihen, Heinonen vakuuttaa.

– Joskus riittää vaikka vain kolme huonosti käyttäytyvää nuorta aiheuttamaan hämminkiä.

Helsingin poliisi oikoo rajuja väitteitä pelkoa herättävistä katujengeistä – "Mukana saattaa olla tavallisia nuoria"

Hän kysyy, voiko joku myös ärsyttää nuoria puuttuessaan liikaa tai väärällä tavalla heidän tekemisiinsä.

Ärsytyskynnys on erilainen eri ihmisillä.

Törkeä ryöstö Kannelmäessä, epäiltynä neljä 17‒21-vuotiasta nuorta – Toisen uhrin käsi pakotettiin puupölkylle ja uhattiin hakata kirveellä irti

Heinosen mukaan on tapahtunut pieniä juttuja, jotka eivät ylitä suurta huomiokynnystä, kuten vaikka kananmunien heittelyt. Munia saa helposti kotoa ja kaupasta. Mitään machette-veitsiä ei ole tullut poliisin tietoon.

– Turvallisuuden kokeminen on subjektiivinen, mutta viranomaisen tehtävä on taata se sitä ei sovi väheksyä, sanoo viestintäjohtaja, ylikomisario Juha Hakola, joka on itsekin joskus asunut tällä alueella ja huomauttaa:

– Ärsytyskynnys on erilainen eri ihmisillä.

Vapaaehtoista nuorisotyötä tekevä meilahtelainen Matti Pyhtilä sanoo, että polkupyöriin kohdistuvia juttuja on ollut paljon keväästä alkaen, mutta muuten Pikku Huopalahti nauttii edelleen rauhallisen alueen maineesta.

Team City Partio -toimintaa koordinoi SPR:n Länsi-Helsingin osasto ja toiminnassa on mukana myös Töölön seurakunta ja asukasyhdistys.

– SPR-liivit huomataan. On pidetty toimintaa yllä. Jos se katkeaisi, uudelleen käynnistäminen olisi työlästä.

Tukikohtana perjantaipartiolla on ”Nuta” – paitsi nyt korona-aikana, kun Pikku Huopalahden nuorisotalo on suljettu.

Nuorisopoliisi Marko "Fobba" Forss nuorten tekemistä vakavista rikoksista: "Erittäin harvinaisia" – Silti Suomessa vangitaan vuosittain noin 40 alaikäistä

Kymmenen hengen nuorisoporukka yritti ryöstää kaksi 15-vuotiasta ja toista lyötiin puukolla Helsingissä – poliisi kaipaa vihjeitä

Huumeiden käyttö ja haitat lisääntyneet huomattavasti 2000-luvulla

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut