Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lakiuudistus leikkaa pienten verkko-ostosten verovapauden, myös Ahvenanmaan veroetu poistuu

Verkkokaupan arvonlisäverotukseen on tulossa uudistuksia.

Valtiovarainministeriö ehdottaa EU:n ulkopuolelta tilattujen pienten eli enintään 22 euron verkkokauppaostosten arvonlisäverovapautuksen poistamista.

Uudistus parantaisi Euroopan Unionissa toimivien yritysten kilpailuasemaa.

Ehdotuksen mukaan verottomuuden poiston myötä enintään 150 euron arvoisiin lähetyksiin sisältyvien maahantuotavien tavaroiden etämyynnille otettaisiin käyttöön uusi yhden yhteyspisteen rekisteröinti-, ilmoitus- ja maksujärjestelmä.

Tavaroiden tuonti olisi veroton ja myyjä ilmoittaisi ja maksaisi veron myynneistä rekisteröintijäsenvaltion kautta kaikille verotusvaltioille kuukausittain. Tämä helpottaisi tuojina normaalisti toimivien yksityishenkilöiden hallinnollista taakkaa. Ostajat maksaisivat veron ostohintaan sisältyvänä etämyyjälle heti ostoa tehdessään.

Lailla on tarkoitus muuttaa arvonlisäverolakia sekä Ahvenanmaan poikkeuksia arvonlisäverosta ja valmisteverosta.

Helsingin Sanomat kertoo, että yritykset ovat voineet hyödyntää Ahvenanmaan erityisasemaa niin, että tavarat on kuljetettu sen kautta Manner-Suomeen. Ahvenanmaa ei kuulu EU:n veroalueeseen ja sieltä alle 22 euron paketin lähettäminen Manner-Suomeen on ollut verovapaata.

Ahvenanmaan kautta toimiva verkkokauppa on voinut siis myydä tuotteita kilpailijoita halvemmalla.

HS:n haastattelema lainsäädäntöneuvos Suvi Anttila sanoo, että lakiesityksessä on kyseessä EU:n laajuinen ratkaisu, jonka tavoitteena on tasata unionin ulkopuolisten toimijoiden kilpailuetua ja samalla parantaa EU:n yritysten kilpailuasemaa.

Anttilan mukaan verovapauden poiston verotuottovaikutus on noin 26 miljoonaa euroa. Koko lakipaketin tuottovaikutuksen arvioidaan olevan noin 60 miljoonaa euroa.

– Kiina on yksi suuri tuontimaa, mutta emme ole arvioineet sen osuutta tästä verotuotosta, Anttila sanoo HS:lle.

Muutosten on tarkoitus tulla voimaan ensi heinäkuussa. Valtiovarainministeriö lähetti ehdotukset lausuntokierrokselle maanantaina 7. joulukuuta. Lausuntoaika päättyy 12. tammikuuta.