”Tämä on naisten selviytymistarina” – farkkujen varastomyymälä on pitänyt pintansa helsinkiläisellä teollisuusalueella jo 40 vuotta

Historia: Farkkujen varastomyymälää pyörittävät naiset jo kolmannessa polvessa. Liikkeen menestyksen salaisuus piilee asiakkaan kuuntelussa.

Helsingin Pala-Puodin tiskillä pärähtää soimaan lankapuhelin. Kolmannessa polvessa liikettä pyörittävä Tarja Pyysing, 47, luettelee luuriin farkkumallien värejä ja yksityiskohtia ja samalla kyselee kuusi vuotta kaupassa työskenneeltä myyjä Hanna Heiskaselta, 29, tarkempia tietoja.

Kaupan toisessa nurkassa farkkuja siistiin pinoon taittelee Tarjan äiti Anneli Pyysing, 73.

Roihupellon teollisuusalueella Sahaajankatu 35:ssä sijaitseva varastomyymälä Helsingin Pala-Puoti on ollut pystyssä jo yli 40 vuotta ja moni nykyinen keski-ikäinen muistelee haeskelleensa sen uumenista "viisnollaykkösiä".

"Emme edes tavoittele laajaa muodin valikoimaa" – Helsinkiläiskauppakeskus satsaa nyt ravintoloihin ja vaatekauppoja on enää 1

Anneli Pyysingin äiti ja täti perustivat liikkeen alunperin kangaskaupaksi vuonna 1965. 1970-luvun lopulla liike kuitenkin erikoistui farkkujen myyntiin ja on siitä asti niittänyt mainetta farkkuliikkeenä. Kaupan pyörittäminen on ollut siirtynyt luontaisena jatkumona suvussa.

–Joskus teininä kävin piruuttani farkkuostoksilla jossain muualla enkä uskonut jatkavani kaupan pyörittämistä. Asuin kymmenen vuotta ulkomailla Kiinassa ja Yhdysvalloissa. Avioeron jälkeen muutin kuitenkin takaisin Suomeen lapsieni kanssa ja tajusin, miten hieno työpaikka minulla oli täällä tarjolla, Tarja kertoo.

Olli Kaartinen, 31, ja Simo Kuusela, 32, pukeutuvat arjessa lähes joka päivä pukuun – intohimo vaatteisiin synnytti oman vintage-kaupan Töölöön

Vuosien saatossa Helsingin Pala-Puoti on kasvattanut laajan vakioasiakaskunnan ja asiakkaita saapuu ympäri Suomea ostoksille. Toisinaan liikkeeseen eksyy myös joukko turisteja.

Suosio piilee asiakaspalvelussa ja kuuntelemisen taidossa. Tarja kuvailee liikettä kuin pieneksi olohuoneeksi, jossa asiakkaat usein alkavat kertoa uskomattomia elämäntarinoita. Mieleenpainuvia asiakaskohtaamisia tuskin pystyy laskemaan kahden käden sormilla.

– Silloin vielä, kun tätini työskenteli täällä, liikkeeseen tuli vanhempi mies, joka oli ilmeisesti juuri päässyt sairaalasta. Hän tarvitsi farkut ja kaikki, mutta hän oli myöskin niin umpitunnelissa, että tätini pisti hänet istumaan sovituskoppiin. Sitten tätini haki farkut, puki ne miehelle jalkaan ja vaihtoi puhtaat sukat ja paidan. Hän palveli asiakkaan loppuun saakka ja pisti vielä kengätkin jalkaan. Ja muistutti pitää kuitin tallessa, jos mies ei muistanut käyneensä ostoksilla, Anneli kertoo.

Hyvä palvelu on mahdollistanut sen, ettei Pyysingeiden ole tarvinnut juurikaan mainostaa yritystään, vaan kauppaan tullaan tuttujen ja perheenjäsenten suosituksesta.

Osa yrittäjistä "jäätyi" kriisissä, osa kääri hihat – Vaateliikkeet perustavat nyt kiireellä verkkokauppoja

Korona-aika on kuitenkin hiljentänyt asiakasmääriä ja puskenut Helsingin Pala-Puotia hieman uudistumaan. Yrityksellä on oma Facebook-sivu ja julkisivu sai uudet teippaukset. Kaupan uuden logon on suunnitellut Tarjan tytär, joka opiskelee teollista ja brändimuotoilua Lahden Muotoiluinstituutissa.

Farkkumuoti sen sijaan ei tarvitse juurikaan päivitystä, sillä edelleen pintansa pitävät Leviksen 501-malli ja Leen Ranger-malli. Nuoret ostavat myös Jamesin farkkuja.

– Kun ensimmäisiä pikamuotiketjuja tuli Suomeen, ajattelimme, että onkohan tässä meidän loppumme. Mutta tässä sitä edelleen ollaan. Tämä ei missään nimessä ole mikään huikea kasvutarina, mutta tämä on naisten selviytymistarina, Tarja kuvailee.

Juttua muokattu kello 8.26, korjattu edelleen pintansa pitäviä farkkumalleja.

37 vuotta samassa seurakunnassa työskennellyt helsinkiläiskanttori on alueellaan tuttu – "Täällä on hyvää yhteisöllisyyttä"

Itäkeskuksen erikoinen vaatekauppa sai Michael Monroesta kanta-asiakkaan – "Täällä käy paljon muusikoita ja bändejä"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut