Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kun koronakriisi iski, vallilalainen Janne, 36, organisoi vähävaraisille maskijakelun ja riskiryhmäläisille lääketoimituksia – "Kaikkien apu tuli tarpeeseen"

Korona: Kevään koronakriisi innosti Janne Leskisen ja muut SPR:n vapaaehtoiset hoitamaan lääke- ja maskijakelua.

Käsillä oleva koronakriisi ei ole lamauttanut helsinkiläisiä – päinvastoin.

Keväällä Suomeen rantautunut epidemia on saanut pääkaupungissa aikaan valtavan vapaaehtoisten auttajien tulvan, joka loi nopeasti kokonaan uudenlaisen toimintaverkoston.

Eri järjestöjen riveihin ilmoittautuneista vapaaehtoisista yli kolmannes on kokonaan uusia.

Yksi vapaaehtoisista on vallilalainen Janne Leskinen, 36, joka toimii nyt yhtenä monista Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoisjohtajista Helsingissä.

Koronajäljitys ruuhkautui Helsingissä, tavoiteltavia voi olla jopa 1000 päivässä – Näin kaupunki vastaa karanteenikritiikkiin: "Aiemmat linjauksemme olivat liian laveat"

Leskinen perusti maaliskuussa muutamassa päivässä muiden vapaaehtoisten kanssa Punaisen Ristin Helsingin osastojen tilannekeskuksen.

Keskuksen tehtävänä oli järjestää muun muassa lääkejakelu riskiryhmäläisten koteihin ja maskien toimitus vähävaraisille.

Vapaaehtoisista yli kolmannes on uusia.

Kuluneen syksyn aikana vapaaehtoiset ovat tehneet koronatartuntaketjujen jäljitystä kaupungin tukena.

– Kaikkien avut tulivat tarpeeseen, kun organisaatio- ja logistiikkaketjut perustettiin, Leskinen kertoo.

Uudessa tilanteessa valttia on ollut se, että Leskinen oli jo aiemmin kouluttautunut laajasti niin SPR:n kuin Vapaaehtoisen pelastuspalvelun valmius- ja varautumiskursseilla.

Nuorten kuuntelija ja vanhuksia auttanut vihannesmyyjä palkittiin Helsinki-mitalilla

Vapaaehtoiset huolehtivat keväällä pelkästään Helsingissä yli 400 lääketoimituksesta kotikaranteenissa oleville ikäihmisille.

Vaikka työ tehtiin kiireessä, se oli silti huolellista: Helsingin apteekit antoivat kiitoksen siitä, että laatupoikkeamien määrä oli lääketoimitusten osalta puhdas nolla.

– Lääkejakelijoiksi ja tartuntaketjujen jäljittäjiksi ilmoittautui paljon jopa alle 20-vuotiaita vapaaehtoisia, Leskinen kiittelee.

Huhtikuussa firmat lähettivät sairaaloihin ilmaisia energiajuomia ja ruokaa, sitten suomalaisten asenne koronaan muuttui –  sairaanhoitaja Elina kertoo pahenevasta uupumuksesta: "Sitä ajatusta oli vaikea hyväksyä"

Syksyn alussa rantautunut koronaepidemian toinen aalto oli kevääseen verrattuna helpompi ottaa vastaan, sillä pääkaupungissa testattu malli on nyt otettu käyttöön myös muualla Uudellamaalla.

Leskinen korostaa, että kukaan ei kykene pyörittämään yhteistyörulettia yksinään.

– Suuri kiitos kuuluu kaupungille, seurakunnille, Veikko Hurstin laupeudentyölle ja Vailla vakinaista asuntoa ry:lle, hän tunnustaa.

Leskinen itse ryhtyi SPR:n vapaaehtoiseksi vuonna 2011.

– Silloin olin vastaanottokeskuksessa ja katselin sohvalla turvapaikanhakijoiden kanssa jalkapalloa. Siitä kaikki lähti.

– Vapaaehtoistyö on ainakin minulle hyvin palkitsevaa. Mukaan voi tulla monella tavalla.

Perinteinen köyhien joulujuhla peruttu – Heikki ja Sini Hursti jakavat Rautatientorilla 2000 lahjakassia, ruoka-apuun tullut Niilo, 69: "Hienoa työtä"

Korona ajanut yhä useampia lapsiperheitä ruokajonoihin – SPR:n mukaan perusturvan taso on riittämätön