Suomalais-amerikkalainen Elias, 23, perusti uudenlaisen kaupan Punavuoreen – Laskuri kertoo, montako pulloa asiakkaat ovat säästäneet

Yritys: Elias McCalip hylkäsi suurlähetystön työpestin ja perusti ekologisen saippuakaupan.

Elias McCalip, 23, oli saamassa töitä suurlähetystöstä, kun hän päätti tehdä täyskäännöksen ja perustaa oman yrityksen.

Nyt hän on muutaman viikon ajan pyörittänyt Refill Helsinki -nimistä liikettä, joka sijaitsee Iso Roobertinkatu 48:ssa.

Yritys myy erilaisia saippuoita, pesuaineita ja puhdistustuotteita zero waste -periaatteella, jossa pyritään suunnittelemaan resurssien elinkaaret uudelleen ja sitä kautta löytämään tuotteille uusiokäyttöä sekä minimoimaan jätteen syntyminen.

– Olen kotoisin New Yorkista, jossa on aika paljon vastaavia liikkeitä. Maailmalla on aika paljon tällaisia kauppoja ja mietin, miksi Suomessa ei ole. Olen ollut töissä pankissa, vakuutusyhtiössä ja olin aloittamassa töitä suurlähetystössä, mutta en ottanut paikkaa vastaan. Löysin jutun, mitä haluan tehdä ja mikä tuntuu merkitykselliseltä, sanoo Suomeen suomalaisen äitinsä kanssa aikanaan muuttanut McCalip.

”Tämä on naisten selviytymistarina” – farkkujen varastomyymälä on pitänyt pintansa helsinkiläisellä teollisuusalueella jo 40 vuotta

Kun asiakas astuu sisään Refill Helsinkiin, hän näkee hyllyllisen isoja pumppuastioita, joista hän voi valita tarpeeseensa sopivan pesuaineen, saippuan tai shampoon, jotka kaikki ovat ekologisempia vaihtoehtoja tavallisille puhdistusaineille.

Liikkeeseen voi tulla ostoksille omien pullojen kanssa tai ostaa paikan päältä säilytysastian, jota on tarkoitus käyttää jatkossa uudelleen.

Pullon paino punnitaan kassalla, jonka jälkeen tuote annostellaan ja jälleen punnitaan ja vähennetään pullon paino. Kun hinta määräytyy painon perusteella, asiakas voi itse vaikuttaa siihen, kuinka paljon tuotetta tarvitsee.

McCalip toivoo, että hänen yrityksensä olisi näyttämässä suuntaa uudenlaisesta kaupankäynnistä, missä kuluttaja omistaa vähemmän.

Hän nostaa esiin myös Suomen ensimmäisen zero waste -periaatteella toimivan liikkeen Unit Marktin (HU 21.3.), joka toimii Hämeentiellä ja myy ruokaa ja kodin käyttöesineitä.

Oona Jokisen, 25, perustamasta kaupasta ruoat ostetaan omaan purkkiin – "Filosofiamme on jätteettömyys, kierrätys ja myrkyttömyys"

– Esimerkiksi jos ihminen omistaa kaksikymmentä purkkia, hänellä tulee olemaan ne purkit ikuisesti ja hän voi tehdä ruokaostokset Unit Marktissa täyttämällä purkkeja uudestaan. Sama toimii myös saippuoiden kanssa. Refill Helsingin nettisivuilla on laskuri siitä, kuinka monta muovipulloa asiakkaamme ovat säästäneet tekemällä ostoksia meillä, McCalip sanoo.

Jutun kirjoittamishetkellä luku oli 221 muovipulloa.

– Ekologisin vaihtoehto olisi tietysti se, ettei osta mitään kulutustuotteita. Muovinkulutuksen ja kemikaalien ympäristövaikutuksien vähentäminen ovat myös meille tärkeitä, mutta kumpaakaan ei pysty täysin välttämään. Pyrimme vain minimoimaan kaikkia haittoja, hän jatkaa.

Puutalot palaavat kaupunkiin ja entistä isompina – puusta tehdään nyt kerrostaloja ja pääkonttoreita

McCalip uskoo, että zero waste -ajattelutapa juurtuu Helsinkiinkin pysyvästi.

– Helsinki on yksi Euroopan ekologisimmista kaupungeista, etenkin pääkaupungeista. Ruohonjuuri on ollut täällä jo pitkään, samoin Ekolo. Aina, kun on tullut uusi ekologinen toimija, se on otettu hyvin vastaan. Zero waste -ilmiön tulevaisuus ainakin näyttää hyvältä, mutta se saattaa vaatia enemmän tiedonvälitystä ja opastusta. Ilmiön kasvaminen ei aina ole siitä kiinni, etteivätkö ihmiset haluaisi toimia ekologisemmin, vaan heillä ei välttämättä ole tietoa.

Omasta ideologiastaan McCalip kertoo, että hän haluaa käyttää kaikki tavaransa loppuun

– Vaatteeni saattavat olla rikkinäisiä, mutta silti haluan käyttää niitä niin pitkään kuin mahdollista.

Eini Immosen, 33, kivijalkakauppa tarjoaa vaihtoehdon pikamuodille – tämä trendivaate nousi hitiksi

Matti sai Viron-reissullaan loistoidean – Helsingissä toimii nyt tehdas, joka tuottaa 2 000 pussia käsityönä tehtyjä sipsejä viikossa

Joko olet maistanut? Erikan ja Emilyn pieni leipomo valmistaa koukuttavia snäcksejä Helsingissä – "Käsi kävisi koko ajan"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut