Jätkäsaareen luodaan liki tyhjästä uimaranta, jonka viereen tulee kelluva kylpylä, ravintola ja "muscle beach" – Nämä haasteet suunnittelijoiden on ratkaistava

Jätkäsaareen kaavaillaan tapahtuma-areenaa, liikuntatiloja, hotellia ja kelluvaa kylpylää sekä yleistä uimarantaa. Jo pitkään vireillä ollut Royal Center -nimellä kulkeva yksityinen hanke oli kaavaratkaisun osalta tiistaina kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyssä.

Tavoitteena on luoda Jätkäsaarta halkovan Hyväntoivonpuiston päätteeksi Ahdinaltaan alueelle Atlantinsillan sisäpuolelle merkittävä urheilu-, kulttuuri- ja vapaa-ajantoimintojen alue.

Rakentaminen toimii myös puskurina Jätkäsaaren asuinalueen ja sataman välillä. Asuinkerrostalorakentaminen ei tällä paikalla tule kysymykseen ympäristöhäiriöiden takia, kaupunki toteaa.

Monitoimiareena mahdollistaa erityisesti noin 4 500 hengen keskikokoiset urheilu- ja musiikkitapahtumat. Tällaisista tiloissa on Helsingissä ollut pulaa.

Hankkeessa toteutetaan 750 paikan parkkihalli. Riittääkö se tuhansien osallistujien tapahtumayleisölle, kun autoliikenne on jo nyt sataman takia monesti ruuhkaista?

– Hanke on katsonut, että pysäköintipaikkojen määrä on riittävä heidän toimintansa kannalta. Alueelle on erittäin hyvät yhteydet polkupyörällä ja joukkoliikenteellä, joka vähentää henkilöautolla saapumisen tarvetta. Pysäköintilaitoksen pääasiallinen käyttäjä on Helsingin satama. Areena vuokraa pysäköintilaitoksesta vapaata kapasiteettia tilanteen mukaan. Autopaikat on ajateltu ostettavaksi laitoksesta ennakkoon lipun oston yhteydessä, selvittää liikenneinsinööri Teemu Vuohtoniemi kaupunkiympäristön toimialalta.

Ahdinaltaalle rakennetaan myös koko Jätkäsaarta ja Ruoholahtea palveleva yleinen uimaranta. Sen viereen tulee kelluva merikylpylä ravintoloineen ja asukkaiden toivoma ”muscle beach” eli voimaharjoittelualue.

Alue on jo tällä hetkellä rakennettua, kun se on ollut sataman käytössä, eli koko uimaranta tullaan luomaan alueelle liki nollasta.

Kaupunkiympäristön arkkitehti Teo Tammivuori kertoo, että rantojen esirakentamis- ja kunnostustöiden yhteydessä koko Ahdinaltaaseen on jo tehty madallustäyttöä siten, ettei rantaa täydy aivan pohjasta asti rakentaa.

– Uimaranta on kustannuksiltaan edullinen verrattuna vaikkapa rantalaitureiden kunnostukseen, Tammivuori huomauttaa.

Tuulisuus on meren ympäröimässä Jätkäsaaressa todellinen ongelma. Kaupungin suunnitelmista ilmenee, että uimarannan tuntumaan istutetaan muun muassa hyvin säätä sietäviä puulajeja.

– Ahdinaltaassa ilmenevään aaltoiluun vaikuttavat voimistavasti pystysuorista rantamuureista tulevat aaltojen heijasteet. Tehtyjen selvitysten perusteella loiva ranta olisi olennaisen tärkeä aaltoilun vaimentamisessa. Loivaa rantaa kohden tullessa aalto ei heijastu vaan murtuu, kertoo Tammivuori.

Teetettyjen arvioiden perusteella hiekkaa rannalle menee noin 10 000 kuutiota.

– Syvemmällä voi hiekan sijaan olla toki isompaakin kiveä. Hintaa pelkälle uimarannalle tulisi arviolta noin 100 000 euroa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut