Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsinkiläinen Lassi Haimi, 17, treenaa 30 tuntia viikossa – tavoitteena vuoden 2024 olympialaiset

Uinti: 17-vuotias Lassi Haimi tavoittelee maailman kärkeä.

Uinti muutti Haimin koko perheen Kouvolasta Helsinkiin neljä vuotta sitten.

– Urheilun kannalta oikea päätös.

Uinti on raaka laji. Varsinkin Haimin matkat 200m ja 400m vapaat. Molemmat matkat vaativat räjähtävää voimaa ja kestävyyttä.

– Lyhyemmällä matkalla pitää aloittaa kovaa ja jaksaa loppuun asti. Neljällä sadalla taas täytyy uskaltaa pitää koko ajan kova vauhti päällä.

Nuori märskyläinen on voittanut niin nuorten kuin aikuisten SM-mitaleita omilla matkoillaan jo toista kymmentä. Tämän vuoden Espoossa järjestettävät SM-kisat päätettiin marraskuun viimeisellä viikolla siirtää ensi vuoden helmikuulle. Nuorten 2021 EM-kisarajat Haimi alitti muutama viikko sitten Oulussa.

Haimi haluaa uida olympialaisissa Pariisissa 2024.

Kehitystä on helppo seurata omanikäisten kansainvälisiä tuloksia vertaamalla.

– Kun näin yhdeksän ikäisenä Michael Phelpsin kilpailevan Lontoon Olympialaisissa, kysyin isältä, että miten tuonne pääsee? Hän vastasi, että ensin pitää oppia uimaan. Siitä kaikki alkoi, Pariisi siintää silmissä.

Suomen uinti elää nyt uutta huomista. Haimin samanikäiset koulukaverit Lari Tumanoff, Aleksi Koprinen ja Aku Kaila edustavat tällä hetkellä uintimme tuoretta huippua.

– Tulosta tulee vain työtä tekemällä, määrätietoinen Haimi tiivistää.

Tunteen palon näkee katseesta. Silmät eivät valehtele.

Uinti kansainvälisillä raharadoilla on äärimmäisen kilpailtua, ja vain parhaat saavuttavat unelmansa maailman eliitissä. Siellä on myös iso raha.

– Tällä hetkellä olen oikealla tiellä. Kehitystä on helppo seurata omanikäisten kansainvälisiä tuloksia vertaamalla.

Kun tavoite on korkealla, harjoitella pitää paljon. Todella rutkasti.

– Allastreeniä kymmenen kertaa viikossa kaksi tuntia kerrallaan. Lisäksi sali, muu fysiikka ja veryttely – noin 30 tuntia viikossa.

Voiko lukiolainen enempää treenata?

– Uskon, että tämä on tällä hetkellä hyvä kokonaisuus. Rasitus on tasapainossa, pystyy lepäämään ja syömään. Muuhun ei juuri jää aikaa.

Jani Sievinen ja Antti Kasvio näyttivät aikanaan suuntaa, miten kansainvälinen huippu on mahdollista saavuttaa. Tähän kaavaan uskovat myös tulevat uintisankarimme.

Helsinkiin muuttaessaan Haimi aloitti uinnin Lauttasaaren yhteiskoulun uintilinjalla. Silloin hänen valmentajansa Simo Karvinen iskosti uimaa opettelevalle nuorelle selkeän viestin: työn kautta.

Nykyinen valmentaja Matti Mäki haluaa aidosti muuttaa nuorten ajattelua harjoittelusta. Haimin mukaan pelleilyn aika on ohi.

– Altaaseen ei todellakaan mennä laskemaan kaakeleita. Veteen hypätään uimaan laadukkaasti, metrejä ja kovaa!