Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kuva: Itäkeskuksen 15 miljoonaa euroa maksava terminaali koeajettiin Malmin kentällä – "Rakentaminen käyntiin 2021"

Itäkeskus: Uuden bussiterminaalin päälle nousevasta rakennuksesta tuleekin 15-kerroksinen.

Itäkeskukseen vuonna 2024 avattavan uuden joukkoliikenneterminaalin rakentaminen alkaa todennäköisesti ensi vuoden aikana, kertoo rakennusyhtiö YIT.

Terminaalin liikenteen toimivuutta on kokeiltu jo Malmin lentokentän läheisyydessä pidetyissä koejoissa tänä syksynä.

Laiturialueet maalattiin maahan täsmälleen saman kokoisina kuin ne tulevat Itäkeskukseen.

– koeajo on normaali osa terminaalin suunnitteluprosessia. Tällaisella 1:1 maastosimuloinnilla varmistetaan suunniteltujen liikenneratkaisuiden toimivuus. Samaa menetelmää on käytetty myös muiden HSL-alueen bussiterminaalien suunnittelua, sanoo HSL:n liikennesuunnittelija Hanna Pund.

Jokerikortteliin tulevan 15-kerroksisen Punos-uudisrakennuksen arvioidaan maksavan noin 200 miljoonaa euroa. Joukkoliikenneterminaalin osuus on YIT:n arvion mukaan noin 15 miljoonaa euroa.

HSL:n mukaan bussiterminaali pienenee nykyisestä.

– Terminaaliin on kuitenkin tulossa kymmenen lähtölaituria, sekä katuverkkoon yksi lähtölaituri tulevaisuuden nivelbussien käyttöön, Pund sanoo.

Nykyisessä terminaalissa on 11 lähtölaituria ja kaksi tulolaituria.

– Tämä on nykyiseen liikennetarpeeseen nähden enemmän kuin tarpeeksi. Terminaalin laiturikapasiteetti pienenee jonkin verran, mutta myös linjan 550 muuttuessa pikaraitiotieksi bussiliikenteen määrä vähenee, Pund sanoo.