Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinkiin perustetaan uusia ravintoloita nyt hurjalla tahdilla – nämä 2 trendialuetta ovat kasvun kärjessä

”Kyllä pizzan syönti vähenee, kun kansa valistuu ravintotietoisuudessa.”

”Pizzaihastus on ohimenevä ilmiö. Yleisön kiinnostus laimenee neljässä vuodessa.”

Toisin kävi.

Nämä kaksi lainausta ovat Suomen huippukokeilta 35 vuoden takaisesta Ilta-Sanomista. Pizza ei ole koskaan ollut niin suosittu kuin juuri nyt. Se panee rajusti kampoihin jopa toiselle kansallisruoallemme: hampurilaisille.

Viimeksi kaksi viikkoa sitten Hilton Helsinki Strand avasi Pizzorante BRO -ravintolakonseptin mukaisen ravintolan. Puttes-pizzeria avautui lokakuussa Sompasaareen.

Pizza- ja purilaispaikkoja perustetaan suorastaan kilvan. Helsinginkadulla lopettaneen vege finedine -paikka Villdin tilalle tuli Armo Pizza & Bar.

Koronan ensimmäisen vaiheen ja sitä seuranneen kesän aikana Helsinkiin avautui 20– 30 uutta ravintolaa.

Erityisesti uudet alueet, kuten Kalasatama, ovat nyt kasvun kärjessä. Kalaravintoloiksi kutsuttu olutravintolaketju avasi sinne ruokapainotteisen Muikean Muikun.

Frangipani Bakery & Café avasi Sompasaaressa. Sitä pyörittää muuramelaislähtöinen Timo Beyers, joka päätyi leipuri-kondiittoriksi Englannissa ja pyörittää yritystä eteläafrikkalaisen vaimonsa Adélen kanssa. Leipomolla on tarina.

Kaikki ei ole siis pelkkää pizzaa.

Huippukokkina ja leipurina mainetta niittänyt Teemu Aura pyörittää Vallilan Konepajalla Albina-nimisen ravintolan keittiötä Aleksis Kiven kadulla. Ravintola on auki iltaisin ja aamuisin Folks hotellin aamiaispaikkana. Kotimaiset raaka-aineet ja sesongit ovat sen johtotähti. Hotelliin kuuluu myös katolla oleva terassiravintola Alexis.

Konepajan toinen uusi kattoterassiravintola on Loi Loi Rooftop-restaurant, joka tarjoaa muun muassa aasialaisia bao bun -sämpylöitä. Loi Loi sijaitsee uusissa Fredrigsberg-rakennuksissa.

Konepajan Corona-baarin viereen aukesi lokakuussa taas brunsseista tunnettu The Train Factory Food and Libations.

Viisi Tähteä -lehden mukaan maailman Michelin-tähtiravintoloista 67 prosenttia on tällä hetkellä kiinni eri maiden koronarajoitusten ja -määräysten vuoksi. Suomen kaikki kuusi yhden Michelin-tähden ravintolaa ovat auki.

Niistä Palacen sisarravintola Espa avasi syksyllä Aki-nimisen pop upin. Japanissa työskentelevän Toni Toivasen ravintola myi 200 euron illallisia täysille saleille.

Loppuvuoden Espan alakerrassa toimii kalaravintola Roopen Grilli. Sitä pyörittää Akin grilliruoista vastannut kalaruokiin ja avotuleen erikoistunut Roope Smedroos.

Eteläesplanadin italialaisen Preston tilalle aukesi viime viikolla Pyynikki Taproom Helsinki. Ravintolan omistavat Noho Partners ja tamperelainen Pyynikin Brewing Company -panimo.

Oluen lisäksi ravintolasta saa alkuvaiheessa syötäväksi tapastyyppistä ruokaa. Jatkossa tarjolla on muun muassa tuhdimpia piirakoita, kerrosleipiä ja täytettyjä rieskoja, ravintolasta kerrotaan.

Nyt on hyvä aika ostaa ja vuokrata, jos uskoo liikeideaansa ja siihen, että korona joskus hellittää, sanoo ravintolakauppoja tekevä Ari Larnemaa Actival Oy:stä, joka tekee työkseen ravintolakauppoja.

Hän kuitenkin korostaa sanaa "jos" kaksi kertaa.

– Viime viikolla allekirjoitin Lohjalla kauppakirjan, jolla pieni turkkilaisomisteinen kanaruokaravintolaketju laajensi toimintaansa sinne. En tullut kysyneeksi, ovatko hulluja vai ei. Tyytyväisiltä vaikuttivat.

Lohjalle laajentanut Chitir Chicken on turkkilaisomisteinen kanaruokaravintolaketju, joka haastaa jopa isot amerikkalaiset kilpailijansa.

Vuonna 1996 Leicesteristä Isosta-Britanniasta aloittanut ketju laajeni ensin Belgiaan ja sitten Turkkiin. Nyt se laajentaa toimintaana Suomessa.

Hallituksen puheenjohtajan Erdogan Gürkanin mukaan tavoitteena on Suomessa 20-30 ravintolaa.

– Moni on hakemassa meille franchising-yrittäjäksi. Hakemuksia on sisällä useita.

Helsingissä Chitir Chicken toimii Itäkeskuksessa ja Rastilassa. Uudellamaalla se on entuudestaan Järvenpäässä, Nummelassa ja Vihdissä. Lisäksi sillä on ravintola Turun Skanssissa.

– Kyllä myös Helsingistä etsitään hyviä paikkoja, hän vakuuttaa.