Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruoka | Suomen vahvin mies Mika Törrö kattaa itselleen pöytään muovirasian, koska annos ei mahdu lautaselle – "Välillä on ärsyttänyt syödä näin paljon, vaikkei olisi nälkäkään"

Mika Törrön tavoitteena on olla maailman vahvin mies. Siksi hän syö paljon ja usein.

Suomen vahvimman miehen lounasannos on niin iso, että se ei mahdu tavalliselle lautaselle. Mika Törrö, 41, syö ruokansa muovikiposta.

– En muista, milloin olisin käyttänyt lautasta. Syön aina lusikalla, koska se on helpointa.

Törrö syö lämpimän ruoan yleensä kolmesti päivässä. Ruokalistalla on usein samoja ruokia: riisiä, jauhelihaa, kasviksia, ehkä jokin hedelmä jälkiruoaksi. Nyt Törrö kokkaa padassa jauhelihaa ja pastaa, sekin on yksi voimamiehen perusruoista.

– Tykkään tehdä ruokaa, ja teen sitä aina paljon kerralla. Muuten saisin olla hellan ääressä koko ajan.

Äskettäin hän teki ison pöntöllisen tsatsikia.

– Se oli todella hyvää pihvin kanssa. Olin ihan varma, että tsatsikiin tulee jotain epäterveellistä, kun se on niin hyvää, mutta ei. Pidän muutenkin kreikkalaisesta ruoasta. Punasipulia laitan vähän joka paikkaan.

Lokakuussa kontiolahtelainen Törrö voitti Suomen vahvimman miehen tittelin kolmatta kertaa peräjälkeen.

Hänen tavoitteenaan on olla joskus maailman vahvin, mutta tällä hetkellä ei ole tietoa edes siitä, milloin seuraavat kilpailut ovat. Tammikuussa hän on perinteisesti kisannut Norjassa, mutta kisat on siirretty jonnekin tulevaisuuteen.

Törrö treenaa neljä kertaa viikossa salilla, ja kahdesti viikossa on aerobisen harjoittelun vuoro.

Törrö aloitti voimamiesharjoittelun vuonna 2017. Hyvästä ruoasta hän on aina pitänyt, mutta ennen uraa ruoalla ei ollut niin paljon merkitystä kuin nyt. Nyt on pakko jaksaa ja voida hyvin, jos aikoo menestyä.

Syömiseen hän on saanut opastusta kokeneemmilta. Tärkeintä on, että ruoka on terveellistä, ja kisojen lähestyessä ruoan määrä kasvaa hieman.

– Nyt on järki mukana, mutta alussa söin liikaa ja mitä sattuu. Halusin vain nostaa painoa, ja syömisestä tuli jonkinlainen pakkomielle, Törrö muistelee.

Treenipäivänä Törrö kuluttaa noin 6 000 kaloria, muina päivinä parituhatta vähemmän. Hän syö suurin piirtein samalla tavalla viitenä kuutena päivänä viikossa.

– Kerran viikossa syön mitä haluan, vaikka karkkia. Pääni ei kestäisi sitä, jos välillä ei voisi syödä vähän vapaammin.

Samojen ruokien syöminen ei yleensä kyllästytä miestä. Jos kyllästyttää, silloin on syytä hieman muokata ruokalistaa. Ruoka on Törrölle toisinaan polttoaine, toisinaan nautinto.

– Välillä on ärsyttänyt syödä näin paljon, vaikkei olisi nälkäkään, ei tosin pitkään aikaan. Kun ruoan maustaa kunnolla, se auttaa. Tänä vuonna olen siirtynyt aiempaa mausteisempaan ruokaan. Se taisi alkaa jalopenoburgereista, hän muistelee.

– Kaikkein paras mauste on kuitenkin nälkä.

Suomen vahvimman miehen aamu alkaa aina kaurapuurolla, raejuustolla ja mustikoilla. Niiden sekaan hän laittaa oliivi- ja kookosöljyä.

– Aiemmin tein aamupalan tehosekoittimella. Sillä sai helposti tehtyä paljon energiaa sisältävän aamupalan, joka oli nopea syödä. Sitten vaihdoin puuroon, siinä on pureksittavaakin, Törrö kertoo.

Tunnin päästä aamupalasta hän juo päivän ensimmäisen kupillisen kahvia. Sitä kuluu päivittäin keskimäärin kolme kuppia.

Iltapalaksi hän syö yleensä kananmunia, kasviksia ja hedelmiä.

– Myös pähkinät ovat hyvä iltapala.

Ne ruoat, joista Törrö ei pidä, ovat harvassa. Suurin inhokki palauttaa hänen ajatuksensa aikaan ennen voimamiesuraa. Rikokset veivät päihdeongelmaisen Törrön vuosiksi vankilaan.

– Siellä oli toisinaan ruokana maksa-omenakastiketta. Silloin juuri kukaan ei mennyt ruokalaan.

Jouluna Törrölle maistuvat etenkin karjalanpaisti, lohi ja karjalanpiirakat. Sellaiset vanhan liiton piirakat, joita mummo teki.

– Niitä saatoin syödä munavoin kanssa tolkuttoman määrän. Onneksi nytkin moni osaa tehdä hyviä piirakoita.

Kinkusta Törrö ei erityisemmin välitä. Suklaata hän saattaa syödä – yöllä.

– Viime jouluna sain paljon konvehtirasioita. En syönyt suklaata päivällä lainkaan, koska söin muuta ruokaa niin paljon, mutta ai että se maistui hyvältä yöllä, kun heräsin. Tosin eihän yöllä pitäisi syödä.

Nopeasti valmistuneen jauheliha-pastapadan oheen sopii aiemmin tehty salaatti: pinaattia, rucolaa, punasipulia, kurkkua, paprikaa, mustapippuria ja suolaa. Öljyä Törrö laittaa jokaiseen ruokaan, sillä öljyt ovat hyväksi muun muassa nivelille ja sydämelle.

Sitten Törrö muistaa tsatsikin.

– Sopisikohan se tämänkin kanssa?

Kokeilemalla selviää: sopii.

Mikan jauheliha-pastapata

1 kg jauhelihaa

pari punasipulia

valkosipulin kynsiä

500 grammaa pastaa

noin 1,5 litraa vettä

500 g purkkipastakastiketta, esim. Dolmio

mausteita oman maun mukaan, esim. merisuolaa, cayennepippuria, paprikajauhetta, chilijauhetta ja mustapippuria

1. Kypsennä jauheliha öljyssä ja lisää joukkoon pilkotut punasipulit ja valkosipulin kynnet.

2. Lisää pasta, vesi ja pastakastike pataan ja keitä pastapaketin ohjeen mukaan. Mausta.

Juttusarjassa eri alojen ammattilaiset pohtivat suhdettaan ruokaan ja kertovat, miten ammatti vaikuttaa heidän syömiseensä.