Asuntoon kulkeutuva äreä käry kismittää yhä useampaa – "Häiritsee paljon lähes 780 000 kerrostaloasukasta"

Asuntoon tai parvekkeelle kulkeutuva tupakansavu häiritsee paljon 44 prosenttia kerrostaloasukkaista, riippumatta siitä, miten paljon tupakansavua kulkeutuu, kerrotaan Suomen ASH:n tiedotteessa. Arkisto / Johanna Erjonsalo
Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Terveysjärjestö Suomen ASH:n teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan noin puolet kerrostaloasukkaista kertoi asuntoon tai parvekkeelle kulkeutuvasta tupakansavusta. Korona-aikaan 11 prosenttia kertoi savua kulkeutuvan nyt enemmän. Kun luvun suhteuttaa yli 1,7 miljoonaan kerrostaloasukkaaseen, noin 170 000 kerrostaloasuntoon on tullut korona-aikaan tupakansavua aiempaa enemmän, kerrotaan tiedotteessa.

Asuntoon tai parvekkeelle kulkeutuva tupakansavu häiritsee paljon 44 prosenttia kerrostaloasukkaista, riippumatta siitä, miten paljon tupakansavua kulkeutuu.

– Tämä vastaa jo lähes 780 000 kerrostaloasukasta, joten määrä on valtava. Kodin pitäisi olla viimeinen paikka, jossa vastentahtoisesti altistutaan tupakansavulle, Suomen ASH:n toiminnanjohtaja Mervi Hara kertoo.

Tupakansavu häiritsee useampaa kuin neljää viidesosaa niistä, joiden kotiin sitä kulkeutuu. Kaikkein eniten se haittaa nuorimpia (18–24-vuotiaat). Tupakoivistakin 40 prosenttia pitää tupakansavun leviämistä kotiin häiritsevänä.

– Kaikilla on oikeus savuttomaan kotiympäristöön. Parhaillaan uudistetaan asunto-osakeyhtiölakia ja siinä tulisi helpottaa toimenpiteitä, joilla asuntojen savuttomuus voitaisiin taata, Hara jatkaa.

Parvekkeiden tupakointikiellot roimassa kasvussa, syksyllä voi tulla selvä piikki – näin Helsinki valvoo kieltoja

Tupakat aiotaan tumpata lopullisesti vankiloissa – sauhuttelijoille luvassa hoitoa nikotiinista vieroitukseen

Helsingin yliopiston professori Kari Reijulan mukaan tupakansavulle altistuminen todella voi vahingoittaa terveyttä.

– Emme voi varmuudella sanoa, mikä pitoisuus ei aiheuttaisi oireita, sairastumista tai muuta vahinkoa terveydelle. Useat tahot, esimerkiksi myös Suomen eduskunta, on luokitellut ympäristön tupakansavun syöpävaaraa aiheuttavaksi tekijäksi, Reijula sanoo tiedotteessa.

Asunnossa tai parvekkeella tupakansavua havainneista suuri osa (61 prosenttia) toivoi taloyhtiön puuttuvan tilanteeseen. Kuitenkin heistä 41 prosenttia kertoi, ettei näin ollut tapahtunut. Yleisimmiksi syiksi nähtiin, ettei kukaan ollut kiinnostunut tai ottanut asiaa esille ja että tupakointikieltoa koskevan luvan hakeminen koettiin työlääksi.

Tupakansavun kulkeutumisessa on jonkin verran alueellisia eroja. Yli puolelle Helsinki­–Uusimaa-alueen kerrostaloasukkaista kulkeutuu tupakansavua asuntoon tai sen parvekkeelle. Vähiten (39 prosenttia) tupakansavua kulkeutuu Pohjois- ja Itä-Suomen kerrostaloasukkaille. Asia häiritsee eniten Etelä-Suomen asukkaita ja vähiten Pohjois- ja Itä-Suomessa.

Taloustutkimus toteutti tiedonkeruun internetpaneelissa marraskuussa. Tutkimuskutsu lähetettiin 3 212 kerrostaloasukkaalle ja siihen vastaisi 641 henkilöä, kerrotaan tiedotteessa.

Tupakointi aiheuttaa suoraan tappavan aivoverenvuodon – suomalaistutkimus todisti asian ensimmäisenä maailmassa

Lihavuus, tupakointi, kolesteroli... – yhdelle miesryhmälle kertyy paljon terveysriskejä

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Vaihda vapaalle ja tule Vantaalle – täällä on kaikki!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut