Poliisin automaattisessa nopeusvalvonnassa havaitut suuret, sakkorangaistukseen johtavat yli 21 km/h ylinopeudet vähenivät kesällä 2020 edelliskesään verrattuna. Tänä kesänä kymmentä kameralla valvottua vuorokautta kohti päiväsakkotapauksia kirjattiin lähes kolme kertaa viime kesää vähemmän, kerrotaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tiedotteessa.
– Suurimmat mitatut ylinopeudet ovat olleet tyypillisesti noin 2,5-kertaisia sallittuun nähden. Kesän 2020 suurin mitattu nopeus 60 km/h rajoitusalueella oli 144 km/h, kesällä 2019 vastaavasti 165 km/h, kertoo poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta tiedotteessa.
– Toisaalta julkisuudessa on ollut paljon esillä törkeiden liikenneturvallisuuden vaarantamisten merkittävä yleistyminen. Käytännössä kyse on vähintään 50 km/h ylinopeuksista. Tällaiset tapaukset etenevät käräjäoikeuksien käsiteltäviksi. Poliisin tilastojen perusteella kesä-elokuussa 2020 kirjattiin yhteensä noin 1 900 törkeää liikenneturvallisuuden vaarantamista, mikä on noin 31 prosenttia edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa enemmän, toteaa tietoanalyytikko Mika Sutela poliisin liikenneturvallisuuskeskuksesta.
– Kasvuun vaikuttaa mahdollisesti se, että kyse on poliisin tietoon tulleista tapauksista ja koska törkeitä ylinopeuksia ajavien kiinnisaamiseksi on kohdennettu enemmän valvontaa, määrä on luonnollisesti jo senkin vuoksi lisääntynyt. Liikennevirrassa näitä tapauksia on kuitenkin niin vähäinen määrä, että automaattivalvonnan tilastoinnissa niiden merkitys on marginaalinen, Sutela jatkaa.
Autoilijoista pientä ylinopeutta ajaa yli 40 prosenttia ja yli 10 km/h ylinopeutta ajaa jopa 10 prosenttia autoilijoita.
– Vaikka ylinopeutta ajavien osuus ei ole viime vuosina merkittäväksi muuttunut, ovat luvut sellaisia, että voimme todeta, että pieni ylinopeus on enemmänkin maan tapa kuin poikkeus, toteaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin johtava asiantuntija Marko Sillanpää.
Kesällä 2020 liikenteen keskinopeus pääteillä oli 92,7 km/h ja se pysyi samalla tasolla kuin kesällä 2019. Ylinopeudet yleistyivät teillä, joilla on ympäri vuoden 80 km/h tai 100 km/h nopeusrajoitus.
Poliisin tilastojen mukaan liikenneturvallisuus on kehittynyt myönteiseen suuntaan ja liikenteessä on yleisesti ottaen turvallista liikkua, mutta parannettavaa toki löytyy.
– Nopeusrajoitusten ylittäminen, kännyköiden ja muiden tarkkaavaisuutta häiritsevien laitteiden käyttö ajon aikana, ajokunnon alentuminen väsymyksen, sairauden tai päihtymyksen vuoksi ovat liikennettä vaarantavia tekijöitä, joita liikenteessä tavataan aivan liian usein. Näihin tekijöihin poliisi tuleekin ensi vuonna kiinnittämään erityistä huomiota valvonnassaan, toteaa tiedotteessa poliisiylitarkastaja Hannu Kautto Poliisihallituksesta.