"Emme ole mikään vihreiden tai kokoomuksen apupuolue" – Helsingin pormestariksi pyrkivä SDP:n Nasima Razmyar listaa tavoitteensa ja kertoo mikä häntä riepoo nuorisojengikohussa

Johtaminen: Nasima Razmyar painottaa yhteistyön merkitystä kaupungin huippupaikoilla.

Helsingin pormestarikisaan lähtevä Nasima Razmyar (sd.) kertoo painiskelevansa vielä täyttä häkää nykyisen tehtävänsä haasteiden kanssa.

Koronapudotus Razmyarin luotsaamalla kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalla on ollut musertava. Apulaispormestarilla on suora näkyvyys tapahtuma-alan ammattilaisten hätään. Puolet Suomen taiteilijoista puolet pk-seudulla.

– Ja jos mietitään kuinka paljon suuria tapahtumia Helsingissä on, ja kuinka paljon ne työllistävät myös välillisesti.

– Syksyllä myönsimme kolme miljoonaa tukea etenkin kulttuurin vapaan kentän toimijoille, jotka eivät muualta avustuksia saa. Silti pelkään, että konkursseja tullaan näkemään.

Razmyar muistuttaa, että vapaat toimijat lisäävät Helsingin kiinnostavuutta ja elinvoimaa.

Tulevalla valtuustokaudella Helsingillä on edessään koronasta elpymisen vaikeat vuodet, kun taas kuluvaan kauteen lähdettiin hyvin toisenlaisessa taloudellisessa tilanteessa ja positiivisen vireen vallitessa.

– Se myönteinen vire pitää palauttaa.

Kaiken kaikkiaan demareissa on innokkuutta lähteä tuleviin vaaleihin: Sanna Marinin kriisihallitus on menestynyt hyvin kannatusmittauksissa.

– Meillä on Helsingissä tosi laaja ja hyvä lista. Toiveikkuutta on ilmassa, Razmyar kuvaa.

Toiveikkuus ei välttämättä siivitä pormestarin paikkaan, joka käytännössä menee suurimmalle puolueelle. Siitä tulevat taistelemaan vihreät ja kokoomus, jolla tosin on oma pakkansa edelleen sekaisin.

Jan Vapaavuoren lähdön merkitys voi olla Helsingin kokoomukselle järisyttävä – pormestariehdokasta pohditaan nyt kuumeisesti

Razmyarin mielestä pormestarimalli, vaikka sisältää hyviäkin puolia, tekee vaaleista liikaa henkilövaalit. Hänen mukaansa pitäisi muistaa, että pormestarin tulisi nauttia koko valtuuston luottamusta.

– Kyse on vakavasta asiasta, kaupungin johtajien valinnasta, jonka ei pitäisi olla mitään sirkusta, lisää Razmyar osin mediaakin soimaten.

Razmyarin mukaan demareilla on Helsingissä paljon omia, selkeitä tavoitteita. Esimerkiksi keskusta tulee pitää elävänä (Razmyar hehkuttaa erityisesti Eteläsatamaan kaavaillun arkkitehtuuri- ja designmuseon merkitystä), ja Länsisataman rekat saada pois maan päältä, kun kerran Jätkäsaareen on rakennettu upea kaupunginosa.

– Emme ole mikään vihreiden tai kokoomuksen apupuolue, eikä pelkästään jokin ideologia ohjaa päätöksiä, Razmyar linjaa.

Apulaispormestari Nasima Razmyar lataa tv:ssä suorat sanat Jan Vapaavuoresta – "Se on surullista ja väärin"

Paljonko valtaa apulaispormestarilla sitten on?

Razmyar toteaa, että vaikka toimivallan selkeyttämistä kaivataan, nykyisenkin kaupungin johtosäännön mukaan valtaa on. Apulaispormestari vastaa muun muassa edunvalvonnasta, viestinnästä ja osallisuudesta. Rajanveto pormestarin kanssa työnjaosta on ollut välillä vaikeaa.

Razmyar haluaa silti katsoa jo eteen päin.

– Annetaan tilaa ja kunnioitetaan toinen toisiamme.

Pormestarina Razmyar haluaisi olla vahvan yhteishengen rakentaja ja luottamuksen palauttaja.

– (Jan) Vapaavuorelle annan kiitosta siitä, että hän on visionääri eikä torppaa ideoita.

Tärkeimpiä teemoja on Helsingin eri alueiden tasa-arvo. Razmyar nostaa esimerkiksi hyvästä kehityksestä Myllypuron, jonne on muun muassa tuotu korkeakoulukampus ja rakennettu uusi pientaloalue.

Eriytymisen ehkäisemiseen olisi Helsingissä silti voinut Razmyarin mukaan olla enemmänkin tahtoa.

– Seuraavalla valtuustokaudella lähiöiden kehittämiseen ja alueiden tasa-arvon lisäämiseen on panostettava aivan eri tavalla.

– Mutta emme me millään Ruotsin tiellä ole, ja pidetään huoli siitä, ettemme sille joudukaan, hän sanoo.

– On suorastaan säälittävää, että meidän lapset ja nuoret on nostettu maalitauluiksi pelon ja turvattomuuden kautta, vaikka rikollisuuden on tilastoissa todettu vähentyneen. Erityisesti yksi puolue tekee tätä, Razmyar sivaltaa perussuomalaisia ja jengiväkivaltakeskustelua.

Halla-aho: Rivipoliisit kertovat aivan toisenlaisesta todellisuudesta kuin viralliset tiedotteet – Näin poliitikot kommentoivat jengiväkivaltaa

– Helsingin nuorista viidennes on vieraskielisiä ja ongelmia syntyy, jos ei löydä paikkaansa yhteiskunnassa. Mutta se, että jo lähtökohtaisesti pidetään ei-suomalaisena ja jopa rikollisena, ei tietenkään auta asiassa. Meillä on tuhansia upeita ja hyvin menestyviä nuoria taustasta riippumatta, hän muistuttaa.

Kuka?

Nasima Razmyar, 36

Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari, SDP:n pormestariehdokas.

Asuu Lauttasaaressa, viettänyt nuoruusvuotensa Käpylässä.

Razmyar syntyi Afganistanissa, josta hänen perheensä muutti pois, kun Razmyar oli 5-vuotias.

Koulutukseltaan yhteisöpedagogi, kulttuurituotannon yamk-tutkinto valmistuu alkuvuodesta.

Helsingin Uutisten juttusarjassa esitellään eri puolueiden pormestariehdokkaita.

Helsingillä on pakkomielle kasvaa, sanoo pormestarikisaan lähtenyt Jussi Halla-aho – "Valtaosa muuttovoitosta tulee ulkomailta ja se edistää kaikkea kielteistä"

Helsinki joutuu pähkäilemään myös kevään vaaleja aivan uudella tavalla – Tämä on suurin muutos aiempaan

"Rahatukoilla fleksataan sosiaalisessa mediassa" – HU haastatteli nuoria Itiksessä, Gabriel, 18: "Muutaman vuoden sisällä tilanne pitäisi Suomessakin saada hallintaan"

Paavo Arhinmäki vasemmistoliiton pormestariehdokas – "Julkinen keskustelu brändää kuntavaaleista pormestarivaaleja"

"Helsingin veroprosentti voisi olla 14"

Englanniksi asioiminen ei haittaa ravintoloiden helsinkiläisasiakkaita: "Mutta kyllähän myös äidinkielellä pitäisi saada palvelua"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut